Mihin viestinnästä valmistuu?

”Mitäs sä opiskelet?”

”Viestintää Tampereen yliopistossa!”

”No mikäs susta tulee kun sä valmistut?”

Yllä kuvailtu tilanne on itselleni viestinnän opiskelijana varsin tuttu. Kohdatessani tämän kysymyksen opintojeni alkutaipaleella luettelin lähes ulkoa opitun listan erilaisista uramahdollisuuksista, joihin saattaisin suuntautua valmistumiseni jälkeen. Viestinnän ala on niin monipuolinen, että yhden ainoan  uravaihtoehdon nimeäminen on haastavaa. Ei voi vain sanoa, että opiskelen lääkiksessä, joten minusta tulee lääkäri.

Työmahdollisuuksien monipuolisuus on ehdottomasti vain plussaa, ja myös yksi alan houkuttelevuutta lisäävistä tekijöistä. Silti, omien uranäkymien selittäminen auki voi tuottaa joskus hieman pään rapsuttelua ja hikipisaroita ohimoille.

Viestinnän avoimia työpaikkoja selaillessani törmään usein monenlaisiin tuloksiin, kuten viestintäasiantuntija, tiedottaja, viestintäkoordinaattori, markkinoinnin asiantuntija, sekä viestinnän suunnittelija. Usein työpaikkailmoituksissa korostuu asiantuntijuuden näkökulma. Mutta mitä asiantuntijuus merkitsee viestinnän alalla?

Viestinnän ammattijärjestö Viesti ry tarjoaa nettisivuillaan kattavan esittelyn viestinnästä ammattina. Sivuilla alaa kuvaillaan sanomalla, että viestinnän ammattilaisella on valmiudet ymmärtää ja kehittää sekä kasvokkaista että verkossa tapahtuvaa viestintää. Aiheesta enemmän kiinnostuneiden kannattaa siis ehdottomasti tutustua Viesti ry:n sivuihin!

Viestinnän ammattilaiset voivat työskennellä monipuolisesti eri yhteiskunnan osa-alueilla. Työkenttänä voi olla esimerkiksi erilaiset yritykset, julkinen sektori, järjestöt, oppilaitokset ja seurakunnat. Tämän lisäksi töitä voi löytyä myös viestinnän yrittäjänä, ammatinharjoittajana tai freelancerina.

Viesti ry:n mukaan yleisiä viestinnän ammattinimikkeitä ovat muun muassa:

  • viestinnän asiantuntija
  • tiedottaja
  • viestintäkonsultti
  • viestintäsuunnittelija
  • viestintäkoordinaattori
  • viestintäpäällikkö
  • viestintäjohtaja.

”Viestinnän ammattilaisella on valmiudet ymmärtää ja kehittää sekä kasvokkaista että verkossa tapahtuvaa viestintää.” 

Lisäksi Viesti ry:n kuvauksen mukaan viestinnän ammattilaisen tehtäviin voi kuulua esimerkiksi:

  • kumppanuuksien ja sisältöjen hallintaa
  • strategista viestintää
  • media- työyhteisö- markkinointi- ja verkkoviestintää
  • maineen ja brändin rakentamista
  • viestinnän valmentamista
  • sosiaalisen median asiantuntijan tehtäviä.

Viestinnän asiantuntijuus perustuu korkeakoulutukseen ja alan teoreettisen tiedon hallintaan sekä kykyyn soveltaa henkilökohtaista tietotaitoa käytännössä. Viestinnän asiantuntijalla on siis työkalut sekä viestintään liittyvien ongelmakohtien havaitsemiseen että niiden kehittämiseen. Sille, missä työympäristössä viestinnän asiantuntijuutta päätyy toteuttamaan, on lukuisia eri mahdollisuuksia.

Nyt, kolmannen vuoden opiskelijana, osaan onneksi jo hieman tiivistää esittelyäni viestinnästä. Enää en koita esitellä uteliaille kyselijöille koko viestintäalaa kaikessa monimuotoisuudessaan, vaan kiteytän sanomani kuvailemaan itseäni eniten houkuttelevia urapolkuja. Usein tämä alkaakin sanoilla: ”Minusta tulee viestinnän ja vuorovaikutuksen asiantuntija.” 

Linkki Viesti ry:n nettisivuille: https://www.viesti.fi/viestinta-ammattina/

Ilona

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *