Miksi kannattaa uskaltaa?

Hellurei! Täällä kirjoittaa Zaida, neljännen vuoden viestinnän opiskelija.

Mä ja ystävä & bisneskumppani Kirsi. Kuva: Mari Mäntynen

Multa on kysytty monta kertaa, miten olen ehtinyt tekemään niin paljon viestintä- ja media-alan hommia. Olenhan vasta 23-vuotias opiskelijanheitukka. Valmistuin Kallion lukiosta vuonna 2017, hain ja pääsin Laajasalon opistoon radiotoimittajalinjalle ja seuraavana vuonna Tampereen yliopistoon opiskelemaan puheviestintää. Olen tehnyt radioharjoittelun podcast-palvelu Suplassa ja viestinnän harjoittelun ekologisessa pr-toimistossa Sugarilla. Molemmat olivat unelmieni harkkapaikkoja. Tuotamme ja juonnamme toisen viestinnän opiskelijan Kirsi Lempolan kanssa Ilmaisuvaivoja-podcastia, pidämme viestintäkoulutuksia ja -workshopeja ja tarjoamme muita sekalaisia palveluita kevytyrittäjinä. Olemme löytäneet itsemme mm. puhumasta esiintymisestä englanniksi 500 hengelle, järjestämästä 700 osallistujan verkkotapahtumaa ja kirjoittamasta työkirjaa työnhakijoille.

Vastaus siihen, miten olen ehtinyt tämän kaiken ja paljon muuta on loppujen lopuksi yksinkertainen. Oman uran aloittamiseen vaaditaan uskallusta yrittää ja altistaa itsensä myös epäonnistumisille. Yrittämällä voit joko onnistua tai epäonnistua, yrittämättä jättämisellä onnistumisen vaihtoehtoa ei edes ole. Jos haet unelmiesi työpaikkaa, voit saada sen. Jos et edes hae, et ainakaan saa sitä. Usein yksi askel kohti siistejä juttuja aiheuttaa lumipalloefektin, jossa muut huomaavat hyvän meininkisi ja pyytävät mukaan muihin siisteihin juttuihin.

Meillä on joka kaudella eri teemaväri, kakkoskaudella se oli keltainen. Kuva: Mari Mäntynen

Eniten ammattiylpeyttä koen Ilmaisuvaivoja-podcastista. Se sai alkunsa keväällä 2019, kun Kirsi loukkasi jalkansa laskettelurinteessä ja joutui perumaan vaihtoon lähtönsä. Hän kaipasi inspiroivaa tekemistä ja ehdotti mulle podcastin aloittamista. En edes muistanut, että olin aiemmin puhunut ääneen haaveestani tehdä podcastia. Käärimme hihat ja aloimme hommiin. Podia tehdessä oppii vaivihkaa kaiken: hoidamme itse suunnittelun, toteutuksen, editoinnin, julkaisun, markkinoinnin ja somen. Hankimme promokuvat, äänitystilat, yhteistyökumppanit ja haastateltavat. Toki on ihania ystäviä ja verkostoja auttamassa, se on onni! Muhun on uskottu ja patistettu ulos mukavuusalueelta, ja jokainen niistä kerroista on lopulta tuonut onnistumisen kokemuksia.

Kuulin jo opiskelujen alkuvaiheessa neuvon joltain itseäni viisaammalta: omaa brändiä ja bisnestä kannattaa rakentaa opiskeluaikana, sillä silloin turvanasi on taloudellinen tuki. On melkein hyvä, ettei sivubisneksistä heti tienaa, sillä silloin voi nauttia opintotuesta ja -lainasta, kun niihin on vielä oikeutettu. Valmistumisen jälkeen vastaavaa tukea ei ole, vaan jokainen työelämän riski on suurempi. Olemme tehneet podcastia puolitoista vuotta ja teemme sitä yhä aika lailla ilmaiseksi. Viestintäalan hommissa odotetaan taidealojen lailla usein työsuoritusten tekemistä “näkyvyyspalkkiolla”. Aluksi haimmekin lähinnä näkyvyyttä, mutta ensimmäisen laskun lähettäminen tuntui voitolta. Kun työtä tekee intohimolla ilmaiseksikin, siitä saatu raha lämmittää erityisen paljon. Tuloni tulevat edelleen pääosin työstä pakopelien ohjaajana, mutta oman brändin rakentaminen petaa tulevaisuuden tuloja.

5. podikausi (!!!) alkaa 8.12.2020. Kuva: Mari Mäntynen

Olen sitä mieltä, ettei opiskeluaikana TARVITSE tehdä mitään ylimääräistä. Monen energia menee opiskeluun panostamiseen täysillä ja palkkatöiden tekemiseen, jotta saa kulunsa maksettua. Se riittää! Mutta jos sulla on idea ja voimavarat riittää, kannustan aloittamaan oman jutun rakentamisen jo nyt.

Muutama motivoiva fakta aiheesta:

  1. Sulla ei ole mitään menetettävää. Kukaan ei (vielä) tiedä kuka olet, joten voit rauhassa kokeilla siipiäsi.
  2. Omien bisnesten teko opettaa älyttömän paljon ja antaa motivaatiota opiskeluun, kun oppeja pääsee soveltamaan käytäntöön.
  3. Yrittäjyyden alkutaival on taloudellisesti epävarmaa. Opiskelija nauttii monista rahallisista tuista, joita ei enää valmistumisen jälkeen ole.
  4. Kukaan ei ole seppä syntyessään.Taito lisääntyy aloittamalla, ei odottamalla!

Miksi siis suosittelen sinua uskaltamaan? Yrittäjämäinen toiminta mahdollistaa oman elämän aikatauluttamisen. Se antaa uskoa omiin kykyihin, mahdollisuuksia vaikuttaa omiin tuloihin ja opettaa ihan valtavasti. Vaikka käytännön tekeminen tuntuisi vielä kaukaiselta, unelmista puhuminen kannattaa. Munkin tapauksessani vaadittiin innostuksen lisäksi kannustava työpari ja potku persuksille, jotta sain itseni liikkeelle. Nyt 40 podijaksoa ja monta muuta kokemusta rikkaampana oon tyytyväinen, että uskalsin.

Jos sua kiinnostaa puheviestinnän blogi, saat varmasti iloa irti myös Ilmaisuvaivoja-podcastista. Puhumme siinä vuorovaikutuksesta, ihmissuhteista ja sosiaalisesta elämästä rennolla, mutta asiantuntevalla otteella. Mun jaksosuosituksina tuleville ja nykyisille viestijäkollegoille on verkostoitumisesta, tiimityöskentelystä ja palautteesta kertovat jaksot. Löydät meidät Instagramista @ilmaisuvaivojapodcast ja podcastin mm. Suplasta, Spotifysta ja Apple Podcasteista.

Kiitos, kun luit!

Zaida

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *