GPT-4 kielimalli on julkaistu

Open AI julkaisi tekoälystään eilen (14.3.2023) uuden version GPT-4:n edellisen GPT-3.5 version rinnalle. Sen väitetään tekevän edeltäjäänsä parempia päätelmiä. Tein tuoreeltaan sellaisen vertailun näiden kahden välillä ChatGPT:n avulla. Verfailun tarkoituksena oli kokeilla, kuinka tekoäly suoriutuu sellaisesta päättelytehtävästä, jossa vaaditaan ymmärrystä ehdollisesta todennäköisyydestä ja tietoa aineiston (väestö) tilastollisista piirteistä yhtäaikaa.  (Spoiler: Oikea vastaus on maanviljelijä.)

Minä: Paavo rakastaa kirjoja, kirjoittamista ja on introvertti. Onko Paavo todennäköisemmin kirjailija vai maanviljelijä?”

GPT-3.5: ”Koska Paavo rakastaa kirjoja ja kirjoittamista, hän on todennäköisemmin kirjailija kuin maanviljelijä. Hänen introvertti luonteensa voi myös tukea tätä, koska kirjailijan työ voi usein olla yksinäistä ja vaatii paljon aikaa itsenäiseen työskentelyyn. Vaikka kirjailijaksi ryhtyminen edellyttää monenlaisia ​​taitoja ja erityisosaamista, kirjojen rakastaminen ja kirjoittamisen into ovat tärkeitä lähtökohtia menestyvälle kirjailijalle.”

GPT-4: ”Vaikka en voi varmasti sanoa, mitä ammattia Paavo harjoittaa, hänen rakkaus kirjoihin ja kirjoittamiseen sekä introvertti luonteensa viittaavat siihen, että hän saattaa olla todennäköisemmin kirjailija kuin maanviljelijä. Kirjailijan ammatti sopii yleensä hyvin introverteille, koska se mahdollistaa itsenäisen työskentelyn ja syventymisen omiin ajatuksiin ja ideoihin. Maanviljelijänä hän voisi myös löytää tyydytystä, mutta kirjoittamisen ja kirjallisuuden rakkaus tekevät kirjailijan ammatista todennäköisemmän vaihtoehdon.”

Minä: ”Paavo on satunnaisesti valittu Suomen kansan joukosta.”

GPT-3.5: ”Ymmärrän, että Paavo on satunnaisesti valittu Suomen kansan joukosta. Tämä tieto ei kuitenkaan vaikuta vastaukseen kysymykseen siitä, onko hän todennäköisemmin kirjailija vai maanviljelijä, koska tällä tiedolla ei ole merkitystä Paavon henkilökohtaisen mieltymyksen tai taitojen suhteen. Kuten edellisessä vastauksessani mainitsin, Paavon kiinnostus kirjoittamiseen ja kirjoihin on merkittävä tekijä, joka viittaa siihen, että hän on todennäköisemmin kirjailija kuin maanviljelijä.”

GPT-4: Jos Paavo on satunnaisesti valittu Suomen kansan joukosta, on vaikeampi sanoa, mikä ammatti hänelle olisi todennäköisempi. Vaikka hänen introvertti luonteensa ja rakkaus kirjoihin ja kirjoittamiseen saattavat viitata kirjailijan ammattiin, on tärkeää huomioida, että kirjailijoiden määrä väestössä on yleensä melko pieni verrattuna muihin ammatteihin.

Maanviljelijöitä on Suomessa suhteellisen enemmän kuin kirjailijoita, joten satunnaisesti valittuna henkilönä Paavo saattaa olla tilastollisesti todennäköisemmin maanviljelijä. Kuitenkin on syytä muistaa, että todellisuudessa yksilöiden ammatinvalintaan vaikuttavat monet tekijät, ja pelkän tilastollisen todennäköisyyden perusteella ei voida varmasti sanoa, mikä ammatti Paavolle sopii parhaiten.”

 

 

 

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *