Mitä on hybridityö urasuunnittelussa?

Osallistuin Susan Caloniuksen vetämään webinaariin aiheesta hybridityö. Kyseessä ei ollut se hybridityö, joka itsellänikin tuli ensimmäisenä mieleeni, vaan jotakin muuta. Hän ei puhunut siitä, miten pallotella työpaikan ja etätyöskentelyn välillä, vaan siitä miten yhdistää erilaisia työpaikkoja ja/tai yrittäjyyttä toisiinsa.

 

Susan puhui siitä, että on olemassa kolmenlaisia tulevaisuuden työtehtäviä:

  • Heimopäällikkö, joka pitää huolta heimosta, joka on ikään kuin työyhteisön vastike. Heimon muodostavat eri paikoissa työskentelevät ihmiset.
  • Keikkamanageri, joka huolehtii siitä, että sinulla on jatkuvasti töitä ja kellottaa ne kalenteriisi.
  • Kulttuuriletittäjä, joka pitää huolen, että ihmisillä on yhteenkuuluvuuden tunne.

 

Hän kertoi myös minkälaisia etuja hybridityöskentelyssä on:

  • Vaikutusmahdollisuudet työaikaan, työn sijaintiin ja työn sisältöön.
  • Kasvatat verkostoasi, jonka kautta eteneminen myös mahdollistuu.
  • Pystyt vaikuttaa paremmin työn mielekkyyteen ja tehdä valintoja, jotka miellyttävät itseäsi.
  • Työnantajat ovat epävarmoja pitkien työsuhteiden luomisesta tulevaisuudessa, joten määräaikaisten ja osa-aikaisten töiden määrä tulee lisääntymään. Hybridityö mahdollistaa tällaisten töiden tekemisen ilman suurta stressiä toimeentulosta.
  • Mahdollistaa itsensä kehittämisen monien eri työtehtävien/työpaikkojen kautta.

 

Oli mielenkiintoista kuulla, miten yhä useampi nuori ajattelee myönteisesti yrittäjyydestä ja tämän vuoksi Susan uskookin yrittäjyyden lisääntyvän myös hybridityö mallissa. Erittäin tärkeä pointti oli jatkuva kehitys ja se miten tärkeää on ylläpitää osaamistaan ja kehittää itseään niin, ettei tipahda työmarkkinoiden kelkasta pihalle.

 

Hybridityöhön lähtemiseen oli muutama vaihe:

 

  1. Ajattele mitä itse haluat.
    Haluatko haasteellisempia työtehtäviä, mahdollisuuden kehittää itseäsi, mahdollisuuden edetä, etätöitä tai läsnä tehtyä työtä, enemmän palkkaa vai kenties vapautta. Kun tiedät mitä itse haluat, on helpompi ajatella minkälainen työ sinulle sopisi.

 

  1. Kartoita oma osaamisesi ja kiinnostuksesi kohteet.
    Tarkastele koulutustasi, harrastuksiasi ja itseopiskeluasi ja sitä mitä olet niistä oppinut ja minkälaisia vahvuuksia sinulla on. Älä ajattele liikaa vaan listaa kaikki ja anna sitten lista jonkun toisen tarkasteltavaksi, jotta he voivat antaa sinulle ideoita siitä, mitä sinun taidoillasi olisi mahdollista tehdä. Kannattaa valita joku toimialasi ulkopuolelta, sillä he näkevät erilaisia mahdollisuuksia, kuin kollegasi.

 

  1. Kehity ja suunnittele.
    Verkostoidu erilaisten kanavien kautta ja kehitä itseäsi keräämällä tarvittavia tietoja ja taitoja. Ei ole väliä menetkö kurssille, haastatteletko asiantuntijaa vai liitytkö ryhmään, joka kehittää taitojasi, kunhan se on sinulle kehittävää.

 

  1. Rakenna kokonaisuus ja laske.
    Tämän jälkeen voit rakentaa kokonaisuuden siitä, mitä voisit alkaa tekemään ja minkälaista rahantuloa on odotettavissa, vastaako se tarvettasi?

 

  1. Muista tarkistaa, ettei sinulla ole kilpailukieltoa työnantajaltasi!

 

Olen itsekin tällä hetkellä hybridityöntekijä, sillä olen osakkaana FlipSolutions osuuskunnassa ja mansikkatilalla kesätyöntekijänä. Näin varmistan itse oman tulonlähteeni myös silloin, kun yrityksemme ei tuota tuloa. Omalla kohdallani tämä ei ollut mitenkään suunniteltua, vaan pikemmin tapahtui yhtäkkisen pakon edessä. Uskon vahvasti siihen, että suunniteltuna tällainen työskentely malli voisi olla erittäin toimiva ajatellen miten paljon esimerkiksi pätkätöitä tai määräaikaisia töitä on nuorille tarjolla. Jos näitä eri pätkiä ja määräaikaisuuksia voisi yhdistää toisiinsa ja yrittäjyyteen pystyisi varmistaa itselleen vakaammat tulot ja mielekkäämmät työolosuhteet.

Comments

Leave a Reply