Avoimesta yliopistosta tutkinto-opiskelijaksi

Hervannan kampus kesäauringossa. Nurmikkoa, kampusrakennuksia, etualalla pyöräilijä.

Kiinnostaako yliopisto-opinnot, mutta et tiedä, mitä voisi opiskella? Haluatko edistää opintojasi jo ennen pääsykokeisiin hakeutumista? Tampereen avointa yliopistoa voi pitää matalan kynnyksen paikkana tutustua yliopisto-opiskelun käytäntöihin ja eri alojen kursseihin samalla, kun harjaannuttaa opiskelutaitoja ja kerryttää osaamista pääsykokeita ajatellen.

Myös minä ponnistin Tampereen avoimesta yliopistosta tutkinto-opiskelijaksi. Avoimessa yliopistossa opiskelu voi olla myös sinun tulevaisuudellesi tärkeä investointi!

Haku avoimen yliopiston syksyn opintoihin on käynnissä 5.–12.8.2020

Aloitin avoimen yliopiston taipaleeni samana vuonna lukiosta valmistumisen jälkeen. Tässä vaiheessa minulle oli selvää, että haluan pyrkiä Tampereen yliopistoon, mutta en ollut vielä saanut kiinni siitä, mitä halusin siellä opiskella. Tampereen avoin yliopisto olikin minulle tärkeä mahdollisuus saada kokeilla erilaisia kursseja ja tutustua hiljalleen siihen, minkälaista yliopistossa opiskelu oikeastaan on.

Opintojen yhdistäminen työn kanssa oli helppoa, sillä avoimen yliopiston lähiopetuksen aikataulut oli hyvin joustavasti järjestetty. Usein luennot järjestettiin nimenomaan iltapäivällä, mikä helpotti opintojen aikatauluttamista. Lisäksi valikoima oli todella laaja ja parhaimmassa tapauksessa kursseja pystyi suorittamaan täysin etänä!

Avoimen yliopiston kurssit eivät useinkaan ole erillisiä, vaan luennot voidaan järjestää samaan aikaan yliopiston tutkinto-opiskelijoiden kanssa. Avoimen yliopiston kurssit tarjoavatkin todella hyvän katsauksen yliopisto-opiskelun käytäntöihin. Muista kuitenkin, että avoimen yliopiston opinnot ovat yleensä maksullisia, joten tämä kannattaa huomioida opintoja suunnitellessa.

Avoin yliopisto oman tulevaisuuden mahdollistajana

Avoimessa yliopistossa opiskelu oli todella innostavaa, sillä se merkitsi minulle mahdollisuutta harjoitella yliopisto-opinnoissa tarvittavia kykyjä kuten kirjoittamista, esiintymistä, argumentointia ja ryhmätyöskentelyä. Avoin yliopisto oli minulle myös keino saada opintoja eteenpäin ja suorittaa tulevaisuuden tutkinto-opintoihin sisältyviä kursseja.

Avoimessa yliopistossa opiskelu oli todella innostavaa, sillä se merkitsi minulle mahdollisuutta harjoitella yliopisto-opinnoissa tarvittavia kykyjä kuten kirjoittamista, esiintymistä, argumentointia ja ryhmätyöskentelyä.

Jopa pääsykokeet vaikuttivat lopulta helpommilta suoritettujen opintojen vuoksi, sillä olin omaksunut kursseilta jo ymmärrystä tulevaisuuden alastani. Avoin yliopisto on todella tärkeä mahdollisuus yliopisto-opintojen edistämisessä myös silloin, jos jäi vaille opiskelupaikkaa. Sen sijaan, että joutuisi odottamaan uutta pääsykoetta vuoden verran, voi tehdä tulevia oman alan opintoja hiljalleen eteenpäin seuraavaan yrityskertaan asti.

Kirjapino
Pääsykoemateriaalien opettelu ei tunnu yhtä vaikealta, kun avoimessa yliopistossa on opiskellut jo oman alan sanastoa, teoriaa ja tutkimusta.

Muutaman vuoden opiskelun jälkeen olin saanut hiottua yliopisto-opiskelun taitoja siten, että uskoin pärjääväni pääsykokeissa hyvin. Myös ajatus siitä, mitä alaa haluan opiskella, vaati aikaa ja kypsymistä. Joillekin muille vain vuosi saattaa olla riittävästi, että tietää, mitä tulevaisuuden ammatissa haluaa tehdä.

Olin aloittanut avoimen yliopiston opintoni psykologiaa opiskellessa, mutta kokeillessani kasvatustieteiden kursseja huomasin löytäneeni ”oman juttuni” sittenkin kasvatustieteistä. Saatuani kasvatustieteiden perusopinnot kasaan, vuoden 2016 keväällä osallistuin elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen pääsykokeisiin Tampereen yliopistossa.

Myöhemmin kesällä sain tietää, että olin saanut opiskelijapaikan ensimmäisellä yrityskerralla ja että olin pärjännyt pääsykokeessa kaiken lisäksi todella hyvin! Uskon, että avoimessa yliopistossa viettämäni aika, tehdyt kurssit, opittu tieto ja harjaantuneet opiskelutaidot ovat olleet suuressa osassa tätä.

Uskon, että avoimessa yliopistossa viettämäni aika, tehdyt kurssit, opittu tieto ja harjaantuneet opiskelutaidot ovat olleet suuressa osassa tätä.

Vaikka olin suorittanut valtaosin psykologian kursseja avoimen yliopiston opintojeni aikana, kaikki tekemäni opinnot hyväksiluettiin osaksi kasvatustieteiden tutkintoani. Psykologiasta suoritetut avoimen yliopiston opinnot muodostivat lopulta pitkän sivuaineeni, eli niiden parissa ahkeroiminen ei mennyt onneksi hukkaan.

Erilaisia polkuja yliopisto-opiskelijaksi

Avoimessa yliopistossa suoritetut opinnot voivat olla hyvin monimerkityksellisiä: se voi olla vapaa-ajan harrastus tai turvaverkko sellaisille, joilta opiskelupaikka jää saamatta. Avoin yliopisto oli minulle merkittävä ponnistuslauta yliopisto-opintoihin, sillä sen avulla pääsykoe sujui huomattavasti helpommin. Tutkinto-opiskelijaksi päästyäni olin jo todella hyvin selvillä yliopiston toimintatavoista ja opiskelukäytännöistä verrattuna niihin opiskelijoihin, joilla ei ollut samankaltaista avoimen yliopiston taustaa.

Pinni B -rakennus
Voionmaan koulutuskeskus toimii Tampereen yliopiston keskustakampuksen yhteydessä Tietopinni-rakennuksessa.

Omassa koulutuspolussani avoin yliopisto oli monella tavalla keskeinen tekijä yliopistoon pääsyssä, mutta myös yliopistoon sopeutumisessa. Itse hakeuduin opiskelemaan pääsykokeiden kautta, mutta tietyissä tutkinto-ohjelmassa on myös mahdollista päästä opiskelemaan avoimen yliopiston väylää pitkin! Tällöin pitää suorittaa tietty määrä kursseja riittävän hyvällä menestyksellä, jolloin voi välttää pääsykokeet kokonaan.

Avoimessa yliopistossa suoritetut opinnot voivat olla hyvin monimerkityksellisiä: se voi olla vapaa-ajan harrastus tai turvaverkko sellaisille, joilta opiskelupaikka jää saamatta. Avoin yliopisto oli minulle merkittävä ponnistuslauta yliopisto-opintoihin, sillä sen avulla pääsykoe sujui huomattavasti helpommin.

Avoin yliopisto ei ole kuitenkaan ainoa vaihtoehto yliopisto-opintoja pohtivalle. Tampereen yliopiston keskustakampuksen alueella toimii myös Voionmaan koulutuskeskus, joka järjestää erilaisten alojen monipuolisia opintokokonaisuuksia. Voionmaalla voit opiskella esimerkiksi kasvatustieteitä, psykologiaa, historiaa ja journalismia, joita voi opiskella myös Tampereen yliopistossa.

Voionmaan opetus ajoittuu perinteisen lukuvuoden mukaisesti eli alkaa elokuussa ja loppuu toukokuussa. Hakuaika alkaa maaliskuusta ja jatkuu jopa kesän yli, jolloin tieto pääsykokeiden tuloksista on ehtinyt jo tulla. Opiskelu on myös Voionmaalla maksullista, mutta kannattaa muistaa, että se on tärkeä investointi omaa tulevaisuutta ja tulevaa haaveammattia varten.

Esimerkiksi Voionmaan kasvatustieteiden linjalla lukuvuoden aikana suoritetaan yhteensä 40 opintopistettä, jotka on mahdollista hyväksilukea yliopiston tutkinto-opintoja varten. Myös Voionmaan koulutuskeskuksessa saa harjoitella yliopisto-opinnoissa tärkeitä taitoja samalla, kun alan osaaminen karttuu pääsykokeita ajatellen!

Hyödyllisiä linkkejä:

Tampereen avoin yliopisto

Voionmaan koulutuskeskus

Avoimen yliopiston väylä

 

– Taina

Kuva Tainasta
Olen Taina, neljännen vuoden elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen tutkinto-opiskelija Tampereen yliopistosta. Olen valmistunut kasvatustieteiden kandidaatiksi vuonna 2019, jolloin jatkoin opiskelua suoraan maisterivaiheeseen. Näillä näkymin valmistun maisteriksi ensi vuonna, mikä tietysti hieman jännittää työelämän uhkaavasti lähestyessä. Sivuaineita minulla on melko laaja kokoelma ja kiinnostuksenkohteeni vaihtelevat yhteiskuntatutkimuksesta psykologiaan ja sosiaalityöstä puheviestintään. On ollut vaikeaa päättää, mitä opiskelee, kun ihan kaikki kiinnostaa! Moninaisista mielenkiinnonkohteista huolimatta kasvatustieteet ovat kuitenkin se oma juttu, mikä oli selvää jo ensimmäisestä opiskelusyksystä lähtien.

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi