Opiskelu ammattikorkeakoulussa medianomin silmin

Medianomiopiskelijan työvälineet, pöydällä tietokone ja muistiinpanovälineet

Oletko miettinyt, millaista opiskelu ammattikorkeakoulussa on? Millaisista asioista koulupäivät koostuvat? Onko opiskelu vain pelkkää kirjojen pänttäystä ja luennoilla istumista? Saat näihin kysymyksiin vastauksen, kun lukaiset blogitekstini, jossa kerron, miltä viikkoni medianomiopiskelijana ammattikorkeakoulussa näyttää.

Jutellessani ihmisten kanssa omista opinnoistani, törmään usein kysymykseen, millaista ammattikorkeakoulussa, erityisesti media-alalla, on opiskella. Aloitan aina siitä, että jokaisen opiskelualan opinnot saattavat poiketa paljonkin toisistaan.

Opiskelen medianomilinjalla elokuva- ja televisiotuottajaksi. Omat opintoni eroavat jo suuresti meidän linjamme muista suuntautumista. Media-alan tutkinto-ohjelmassa voi opiskella tuotannon lisäksi leikkausta, äänisuunnittelua, kuvausta sekä käsikirjoitusta. Eri alojen opinnot ja opiskelijaelämä koostuvat kuitenkin myös samoista asioista, näistä asioista aion alkuun kertoa. Kerron vielä lopuksi, millaiselta kulunut opiskeluviikkoni on näyttänyt.

Mitä kaikkea AMK-opintoihin liittyy?

Opiskeluviikot- sekä päivät voivat poiketa toisistaan suuresti. Joskus meillä saattaa olla pakollisia luentoja aamuyhdeksästä iltaneljään, kun taas toisena päivänä istun kotoisassa kahvilassa näpyttelemässä tietokonetta kaverin kanssa. Meillä media-alalla voi joskus olla pitkiä kuvauksia, jolloin koulupäivät saattavat venyä yöhön asti.

Olen nauttinut kovasti siitä, että viikot ovat erilaisia ja pääsen usein vaikuttamaan itse siihen, miten ja milloin haluan koulutöitä tehdä. Toki tämä vapaus tuo myös vastuuta opintojen etenemisestä. Olen kuitenkin tykännyt siitä, että saan itse kantaa vastuun omasta työskentelystäni.

TAMK tarjoaa myös opiskelujen aikana upean mahdollisuuden lähteä ulkomaille vaihtoon tai työharjoitteluun. Olen juuri hakenut vaihtoon Englantiin ensi syksynä. Sormet ristiin, että minua onnistaa! Mielestäni on hienoa, kuinka TAMKissa opiskelijoita kannustetaan tutustumaan uusiin kulttuureihin, tutkimaan maailmaa ja kansainvälistymään. Näen vaihto- ja työharjoittelumahdollisuuden ulkomailla viisaana valintana myös tulevaisuutta ajatellen maailman globalisoitumisen myötä.

AMK-opintoihin kuuluu myös harjoittelujakso, media-alan opinnoissa harjoittelujakson pituus on viisi kuukautta. Harjoittelu on monille ensimmäinen kosketus alansa työmaailmaan. Harjoittelujakso tarjoaa mahdollinen kokeilla omia siipiään alalla jo opiskelujen aikana. Jaksoa ei tarvitse toteuttaa koko aikaa samassa paikassa vaan sen voi suorittaa useammassa eri yrityksessä. Tämä tarjoaa mahdollisuuden nähdä erilaisia työpaikkoja ja tapoja tehdä töitä.

Itse olen päättänyt ottaa harjoitteluista kaiken irti ja yrittää mahdollisuuksien mukaan päästä näkemään erilaisia media-alan työpaikkoja elokuvien ja television maailmasta. Mikäli harjoittelujakso sujuu hyvin, se voi poikia myös tulevaisuudessa työpaikan opiskelijalle.

Opiskelijat tapahtumassa haalarit päällä
On ihanaa osallistua erilaisiin tapahtumiin ja viettää aikaa myös muiden alojen opiskelijoiden kanssa.

Opintojen loppupuolella toteutetaan viimeisenä rutistuksena opinnäytetyö aiheesta, joka opiskelijaa alassaan kiinnostaa. Olen alustavasti miettinyt, että oman opinnäytetyöni liittyisi jollakin tapaa johtamiseen. Meillä medianomiopinnoissa voi halutessaan tehdä lopputyön, johon opinnäytetyö liitetään. Usein lopputyöt ovat meidän alallamme olleet lyhytelokuvia.

Varmasti monet tietävätkin, että korkeakouluopiskelijoille järjestetään piristykseksi koulutöiden rinnalle monenlaisia tapahtumia. Mielestäni parhain asia opiskelijakulttuurissa erilaisine juhlineen ja tapahtumineen on niiden tarjoama yhteisöllisyyden tunne. Aina, kun vedän mustat haalarimerkkejä täynnä olevat opiskelijahaalarini jalkaan ja suuntaan Tampereen kaduille, tunnetta on vaikea selittää… se pitää kokea!

Minulta kysytään myös usein, ehdinkö opiskelujen ohella ollenkaan lomailla. Onneksi vastaus on kyllä! TAMKissa meillä on itsenäisen työskentelyn viikkoja niin syksyllä kuin keväälläkin. Tällöin voi toki halutessaan tehdä koulutehtäviä tai töitä. Meillä on myös pitkä joulu- ja kesäloma. Olen itse halunnut ottaa kyseiset viikot lomailun ja akkujen latailun kannalta. Esimerkiksi aiemmin tänä vuonna vietin hiihtolomaviikkoni Lontoossa. Joten ei siis huolta, opiskelujen rinnalla ehtii myös ottaa rennosti.

Kuva Lontoon keskusta-alueelta
Hiihtolomaviikkoa viettämässä Lontoossa.

Mitä kaikkea arkiviikkoni pitää sisällään?

Maanantai

Viikon ensimmäisenä päivänä minulla ei ollut lähiopetusta koulussa. Tämä ei kuitenkaan merkannut sitä, etteikö koulutehtäviä pitäisi tehdä. Media-alan opinnoissa luetaan todella vähän kirjoja, ellei itse sitten halua kerryttää osaamistaan kirjojen kautta. Olen kuitenkin nyt sellaisella kurssilla, jossa luemme ryhmän johtamiseen liittyvän kirjan ja laadimme siitä kuuden sivun esseen.

Media-alan opinnot sisältävät paljon projektiluontoista tekemistä, joten oli mukavaa vaihtelua pitkästä aikaa lainata kirja kirjastosta, ja tehdä sen pohjalta kunnon essee. Vähäisen kirjojen lukemisen lisäksi meillä on ollut medianominopinnoissa vain neljä tenttiä tähän mennessä. Osoitamme osaamistamme luovilla tavoilla – esimerkiksi esseiden, oppimispäiväkirjojen tai videoprojektien kautta. En ole koskaan ollut mikään lukutoukka ja stressaannun helposti koetilanteista, joten minulle kyseinen tapa osoittaa oppimansa on ollut hyvä.

Tiistai

Tiistai alkoi aamuluennolla koulussa Mediapoliksen kampuksella. Suoritan tällä hetkellä tuotannon suuntausopintoihin liittyviä kursseja, joten opintoni sisältävät tällä hetkellä enemmän teoriaopiskelua ja erilaisien ulkopuolisten luennoitsijoiden luentoja. Tänään aiheenamme oli budjetointi. Olen huomannut, että opinnoista saa aivan eri tavalla irti, kun opiskelee aihetta, joka aidosti kiinnostaa!

Päästyäni kotiin kirjoittelin vielä viimeiset muistiinpanot ylös päivän luennoilta. Tämän jälkeen heitin vapaalle ja lähdin käymään kuntosalilla. Minulle harrastukset ovat ensisijaisen tärkeitä opintojen rinnalla. Kun pääsen purkamaan energiaa salitreenissä tai ryhmäliikuntatunnilla, jaksan paljon paremmin pitkät koulupäivät ja haastavat koulutehtävät.

Keskiviikko

Keskiviikkoaamu alkoi jälleen luennolla. Iltapäivästä pidimme asiakkaalle tehtävän projektin tiimoilta palaverin työtiimin kanssa. Työstimme yhdessä ideaamme eteenpäin, jaoimme työvastuita ja sovimme alustavasta aikataulusta.

Kokoustaminen muiden suuntausten opiskelijoiden kanssa oli mukavaa vaihtelua luennoille ja itsenäiselle työskentelylle. Kyseinen asiakasprojekti tarjoaa myös hyvän tilaisuuden päästä hyödyntämään aikaisemmin luennoilla opittuja asioita käytännössä.

Torstai

Koulutehtävien tekoa tietokoneella
Valmistautumista esittelykeikkaa varten Power Point-esityksen muodossa. Kahvia opiskelujen ja erilaisten töiden ohella kuluu PALJON!Torstaina aloitin päiväni kuntosalitreenillä ja muutamalla kupillisella kahvia. Korkeakouluopiskeluissa on ihanaa, että hitaammat aamut eivät kuulu aina vain viikonloppuihin vaan niitä voi pitää myös torstaisin.

Kun sain päiväni käyntiin, aloin työstää muutaman viikon päässä olevaa esittelykeikkaani vanhassa lukiossani Espoossa. Tarkoituksenani on mennä kertomaan omasta opiskelustani media-alalla lukio-opiskelijoille. Kyseinen keikka kuuluu opiskelijalähettilästehtäviin, joita olen päässyt tekemään tänä lukuvuonna. Opiskelijaelämässa voi siis halutessaan päästä touhuamaan kaikkea muutakin normaalien opiskelujen rinnalla kuten osallistumaan esimerkiksi hallitustoimintaan, ainejärjestötoimintaan tai ensimmäisen vuosikurssilaisten tuutorointiin.

Illalla oli mukavaa ohjelmaa luvassa, sillä osallistuin Tampere Film Festivaaleille Kino-TAMK-näytökseen. Näytöksessä esitettiin isolla kankaalla opinnoissamme eri vuosikursseilla tehtyjä erilaisia töitä vuodelta 2019. Myös minun viime vuonna tuottamani lyhytelokuva pääsi mukaan näytökseen. Pääsinkin jälleen ylpeänä edustamaan omaa työtäni mahtavan työtiimini rinnalla.

Näytöksen jälkeen jäin vielä hetkeksi Filkkaribileisiin, jotka järjestetään joka vuosi Kino-TAMK-näytöksen jälkeen. Filkkaribileet keräävät monet media-alan opiskelijat ja alan ammattilaiset yhteen. Tilaisuus on upea mahdollisuus verkostoitua ja tutustua uusiin ihmisiin, hyviä bileitä unohtamatta.

Kino-TAMK-näytös isossa salissa alkamassa

Kino-TAMK-festivaali
Kuvia Tampere Film Festivalin Kino-TAMK-näytöksestä

Perjantai

Pääsin ajoissa viikonlopun viettoon, sillä perjantaina minulla oli vapaapäivä lähiopetuksesta. Suuntasin heti aamusta juna-asemalle. Olen kotoisin Espoosta ja päätin lähteä viikonlopuksi vanhempieni luokse. Junassa ehdin vielä vastailla muutamiin sähköpostiviesteihin liittyen tuleviin projekteihin, työkeikkoihin sekä harjoittelujaksoon kesällä.

Tässä vinkki kaikille opiskelijoille, jotka matkustavat pitkiä matkoja junalla: varaa istumapaikka työskentelyhytistä. Se ei maksa yhtään ylimääräistä ja saat rauhallisemman tilan tehdä opiskelutöitä. Työskentelyhyteissä on myös usein enemmän tilaa levittäytyä läppärien ja kalenterien kanssa. Varaan nykyisin aina työskentelyhyteistä paikan itselleni!

Espoon kotiin päästyäni pistin läppärin kiinni ja suuntasin viikonlopun viettoon. Kaiken kiireen ja opiskelujen keskellä on hyvä muistaa ottaa aikaa myös läheisille. Olen huomannut, että saan paljon paremmin ajatukset eroon koulutöistä, kun vietän aikaa perheeni tai ystävieni kanssa tehden jotain mieluista. Kerään samalla varastoon energiaa tulevaa opiskeluviikkoa varten!

-Sohvi

Blogilähettiläs Sohvi
Heippa! Olen Sohvi, 22-vuotias toisen vuoden medianomiopiskelija TAMKista. Opiskelen tuottajaksi ja tulevaisuudessa haluaisin työskennellä kulissien takana television ja elokuvien maailmassa. Rakastan erilaisia tarinoita ja haluaisin oman työni kautta herättää ajatuksia ja tunteita sekä viihdyttää katsojia. Koulun ohella tykkään käydä kuntosalilla, viettää aikaa perheen sekä ystävien kanssa. Joskus saatan pyöräytää korvapuustit leipomishimon iskiessä. Olen myös tunnettu kyltymättömästä kahvinhimostani. 🙂

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi