Sosiaalityön koulutus eroaa monesta muusta tutkinnosta sillä, että se tähtää selkeään professioon. Sosiaalityöntekijän ammatin harjoittamista säädellään lailla ja sosiaalityöntekijän nimikettä saavat käyttää vain Valviran laillistamat ammattihenkilöt. Sosiaalihuollon ammattihenkilölain mukaan sosiaalityöntekijänä saa toimia vain henkilö, joka on suorittanut Suomessa ylemmän korkeakoulututkinnon, johon sisältyy tai jonka lisäksi on suoritettu pääaineopinnot tai pääainetta vastaavat yliopistolliset opinnot sosiaalityössä.
Suurin osa valmistuneista työskenteleekin sosiaalityöntekijän nimikkeellä erilaisissa tehtävissä. Töissä.fi-sivuston mukaan suurin osa yliopistojen urakyselyyn vastanneista sosiaalityön tutkinto-ohjelmasta valmistuneista työskentelee sosiaalityöntekijänä. Yleisiä nimikkeitä ovat myös koulukuraattori, johtava sosiaalityöntekijä, projektipäällikkö ja perusturvajohtaja. Pelkkä sosiaalityöntekijän titteli ei vielä kuitenkaan kerro työtehtävien luonteesta.
Suurimpana työnantajana sosiaalityöntekijöille toimivat kunnat.
Suurimpana työnantajana sosiaalityöntekijöille toimivat kunnat. Sosiaalityöntekijöitä työskentelee muun muassa lastensuojelussa, koulussa koulukuraattoreina, aikuissosiaalityössä, sosiaalipäivystyksessä, vammaispalvelussa ja vanhustyössä. Myös sairaaloissa ja kuntoutuslaitoksissa on töissä sosiaalityöntekijöitä. Järjestösektorilla työpaikkoja tarjoavat esimerkiksi turvakodit, adoptioneuvonta ja erilaiset hankkeet ja projektit potilasjärjestöissä. Useimpia sosiaalialan työpaikkoja yhdistää ihmisten hyvinvoinnin edistäminen tavalla tai toisella.
Sosiaalityöntekijät ovat usein ihmisten tukena kriisin keskellä: lastensuojelu tukee kriisin kohdatessa perhettä, aikuissosiaalityö auttaa aikuisia erilaisissa oman elämän kriisikohdissa ja sairaalasosiaalityö on apuna sairastuessa. Toisaalta, sosiaalipalvelujen kattaessa ihmisten eri elämänvaiheet sosiaalityöntekijät ovat mukana myös elämän iloisissa hetkissä ja mukana iloitsemassa asiakkaiden onnistumisista.
Sosiaalityöstä valmistuneena ei kuitenkaan tarvitse työskennellä vain sosiaalityöntekijöille suunnatuissa tehtävissä kuten lastensuojelun sosiaalityöntekijänä, vaan myös monet muut asiantuntijatehtävät ovat avoinna.
Sosiaalityöstä valmistuneena ei kuitenkaan tarvitse työskennellä vain sosiaalityöntekijöille suunnatuissa tehtävissä kuten lastensuojelun sosiaalityöntekijänä, vaan myös monet muut asiantuntijatehtävät ovat avoinna. Sosiaalityöntekijöitä on töissä asiantuntijoina ministeriöissä, valtion virastoissa ja esimerkiksi Kelassa. Valtion aluehallintovirastoissa toimii sosiaalihuollon ylitarkastajina sosiaalityöntekijöitä. Sosiaalityön ammattilaisia toimii myös tutkijoina yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa. Lisäksi yrittäjyys on mahdollinen uravaihtoehto, sosiaalityöntekijöitä toimii muun muassa sosiaalialan henkilöstövuokrauksen ja yksityisten lastensuojelulaitosten saralla.
Sosiaalityön koulutus siis avaa laajan valikoiman vain sosiaalityöntekijöille suunnattuja työpaikkoja, mutta antaa erinomaiset valmiudet myös yleisiin yhteiskuntaan ja ihmisten hyvinvointiin liittyviin asiantuntijatehtäviin julkisella, yksityisellä ja järjestösektorilla. Vastaus kysymykseen siitä, mihin sosiaalityön tutkinnolla pääsee töihin onkin helppo: vain taivas on rajana!
– Maria
Mielenkiintoinen kysymys 🙂 Olen myös pohtinut tätä.
Niina
18.2.2021 17:42