Kehitä kielitaitoasi näillä vinkeillä

Takkuaako englanninkieliset artikkelit tai haluatko kehittää kielitaitoasi? Ask no more! Tästä tekstistä saat vinkkejä englanninkielisten artikkelien selättämiseen ja ylipäätään kielitaidon kohentamiseen.

En voi sanoa omaavani hyvää ”kielipäätä” tai myöntää, että kielten opiskeleminen olisi ollut minulle aina helppoa tai hauskaa. Oikeastaan se on ollut haastavaa ja aikaavievää. Olen kuitenkin aina ollut halukas oppimaan ja kehittämään omaa kielitaitoani, vaikka siihen on nähty paljon vaivaa. Nykyään kielen kehittäminen tapahtuu enemmän osana arkea. Jos esimerkiksi englanninkielisten tekstien lukeminen ja kirjoittaminen tuottavat sinulle päänvaivaa, tästä tekstistä saat siihen liittyviä ratkaisuja. Pääset poimimaan tekstistä myös yleisiä vinkkejä kielitaidon kehittämiseen.

Vinkit tulevat tässä:

Keskity olennaiseen

Opinnoissa luettavaa riittää aina, mutta on tärkeää oppia olemaan realistinen. Silmäile tekstiä ja yritä löytää tärkeimmät asiat. Älä huolestu, vaikka et saa pääajatuksista kiinni tai et heti ymmärrä kaikkea. Tässä harjoitteleminen ja toistaminen auttaa. Toistojen kautta oppii ymmärtämään paremmin mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Voit esimerkiksi alkuun etsiä avainsanat, jotka toistuvat tekstissä usein ja joiden ymmärtäminen on tekstin pääsisällön ymmärtämiselle olennaista. Kun aloitat lukemaan tarkemmin, niin keskity silloinkin ensin kokonaisuuteen ja vasta myöhemmin yksittäisten sanojen kääntämiseen. Jos aikaa on rajallisesti käytettävissä, voit lukea tekstistä vain osan. Panosta silloin esimerkiksi tiivistelmään, johdantoon, tuloksiin, johtopäätöksiin sekä pohdintaan.

Tee yhteistyötä ja ole aktiivinen

Muista, että toisetkin saattavat käydä samoja asioita läpi kuin sinä. Opiskelkaa yhdessä ja vertailkaa muistiinpanoja. Joillakin ainejärjestöillä voi olla opiskelijoiden aiemmin tekemiä suomenkielisiä tiivistelmiä kurssikirjallisuudesta.

Lisäksi monien englanninkielisten kurssikirjojen kustantajat julkaisevat nettisivuillaan monenlaista oppimista tukevaa materiaalia. Esimerkiksi An Introduction to Personality, Individual Differences and Intelligence -kurssikirja tarjoaa muun muassa tiivistelmiä ja monivalintakysymyksiä. Nämä ovat olleet minulle itselleni hyödyllisiä.

Hyödynnä yliopiston palveluita

Kielikeskuksen Self-Access Centre auttaa kielten opiskelussa. Sieltä löytyy paljon itseopiskelumateriaalia monista eri kielistä. Sieltä voit etsiä myös kielikaveria harjoittelun tueksi. Monet kansainväliset opiskelijat ovat myös kiinnostuneita oppimaan tai kehittämään suomen kielen taitoja.

Self-Access Centre tarjoaa myös kieliklinikoita, joissa voit harjoitella kielioppiasioita tai käydä esimerkiksi omaa esseetäsi läpi yhdessä toisen kanssa. Itse olen hyödyntänyt kieliklinikkaa kirjoittaessani motivaatiokirjettä opiskelijavaihtoa varten sekä tällä hetkellä kirjoittaessani kandidaatin tutkielmaa englanniksi. Lisäksi kannattaa kurkata mitä vieraskielisiä opintoja opetussuunnitelma sisältää.

Etsi ja tee sanalistoja

Kirjoittamiseen auttavat monet nettisivut. Kannattaa tutustua erilaisiin akateemisiin sanalistoihin. Yksi niistä löytyy täältä: Selecting vocabulary: Academic word list. Itse olen hyödyntänyt Adelaiden yliopiston julkaisua verbeistä, joilla voi tuoda esille muiden ajatuksia: Verbs for Reporting.

Suosittelen jokaista tekemään itsekin sanalistoja kielitaidon kehittämiseksi. Listaa uusia sanoja ylös. Oma vinkkini on kirjoittaa ne ilman käännöksiä, jolloin listaa käydessä läpi voi muistella niiden merkitystä. Tai voisiko joitakin sanalistoja tai ilmaisuja lisätä kodin ympäristöön? Oma seinäkelloni on esimerkiksi saanut lisäystä ranskan opintojen myötä.

Seinäkello, jossa ranskalaiset ajanmääreet
Ranskan kieli osana arkeani.

Katso, kuuntele ja opi vapaa-ajallakin

Ole aktiivinen kielen kehittämisessä myös vapaa-ajallasi. Mieti mistä aiheista olet kiinnostunut. Löytyykö niistä mielenkiintoista blogia, podcastia tai vaikka Ted Talkia?

Tv-ohjelmien katsomisessa voi kokeilla itsensä haastamista ja katsoa joko englanninkielisillä tekstityksillä tai jopa ilman niitä. Jos kaipaat englannin kieleen vielä enemmän harjoitusta ja tukea, esimerkiksi BBC:n sivuilla on oppijalle paljon erilaista materiaalia: Learning English, BBC.  Sivuilta voi valita omaan taitotasoon sopivia harjoituksia.

Vieraskielisiä kirjoja
Pidän lukemisesta myös englanniksi.

Ole rohkea ja luota taitoihisi

Ota askel kohti mukavuusalueesi rajoja tai hyppää niiden yli. Itse lähdin lukion jälkeen konkreettisesti rajojen yli Australiaan tavoitteenani englannin kielen kehittäminen. Ei ole kuitenkaan tarvetta lähteä ihan niin kauas. Tärkeää on uskoa, että virheiden kautta myös oppii. Uskalla tehdä niitä ja kokeilla uutta myös kielen käyttämisessä.

Viimeisin ja tärkein vinkki on tässä. Ei kannata verrata muihin. Kaikilla on omat lähtökohtansa oppimiselle. Muista luottaa taitoihisi ja uskoa itseesi. Osaat kyllä varmasti jotakin, vaikka ei siltä aina tunnukaan. Uusien kielten opiskelussa voi aloittaa vaikka tutuista lastenkirjoista eri kielellä. Iloitse aina siitä mitä jo osaat!

– Marisa

Kuva Marisasta
Kirjoittajasta: Olen Marisa, elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen opiskelija sekä yksi opiskelijalähettiläistä. Opinnoissa hienoa on varsinkin uudet oivallukset, itsensä kehittäminen ja monet uudet mahdollisuudet. Innostun lisäksi luonnosta, kahvikupposesta sekä kansainvälisistä teemoista.

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *