”Olisinpa tiennyt tämänkin”
Kun aloitin tietojenkäsittelyn opinnot 2018 Tampereen ammattikorkeakoulussa, minulla oli ensimmäisenä syksynä joitakin haasteita opinnoissani. Erityisesti ohjelmointiopinnot tuottivat enemmän vaikeuksia kuin osasin etukäteen odottaa. Ohjelmointitaidot lienevät jokaisen tietojenkäsittelyn opiskelijan opintojen suola, joten lähiopetuksen ohella kahlasin ilmaisia verkkomateriaaleja läpi ymmärtääkseni paremmin, kuinka esimerkiksi Java-ohjelmointikieltä käytetään oikein.
En tiennyt vielä ensimmäisenä opiskeluvuotenani, että pelkästään opiskelijan sähköpostiosoitteella olisin päässyt käsiksi erilaisiin opetussisältöihin, jotka olisivat varmasti helpottaneet opintojeni etenemistä erityisesti ensimmäisenä syksynä. Sen sijaan tiesin, että opiskelijan sähköpostiosoitteella oli mahdollista saada esimerkiksi ylimääräinen Windows 10 -käyttöjärjestelmän tuoteavain jo ennen TUNI-tunnuksen käyttöönottoa. Näiden etujen turvin pystyin asentamaan uuden käyttöjärjestelmän kannettavaan tietokoneeseeni.
Tuoteavainten ohella korkeakouluyhteisön STEM-opiskelijana (STEM-lyhenne tulee sanoista Science, Technology, Engineering ja Math) on oikeutettu moniin muihinkin Microsoftin tuotteisiin opiskelukäytössä. Tuotteet ja muut resurssit sijaitsevat Microsoftin Azure-portaalissa, johon sain aikanaan linkin pyytämällä sitä sähköpostitse IT HelpDeskiltä. Säästän STEM-opiskelijoiden vaivaa ja jaan linkin materiaaleihin, jotta HelpDesk voi keskittyä isompien ongelmien hoitamiseen.
Suurin osa em. eduista on rajattu tiettyjen alojen ja tiedekuntien opiskelijoille. Näiden ohella TUNI-sähköpostiosoitteella on kuitenkin mahdollista hakea muita etuja, joiden saaminen ei tietääkseni riipu tiedekunnasta tai opiskeltavasta alasta. Verkossa saattaa hyvinkin olla muitakin opiskelijoille räätälöityjä etuja, mutta tietojenkäsittelijän näkökulmasta näen tärkeäksi mainita GitHub Student Developer -paketin. Paketin nimestä voi päätellä, että se sisältää valtavan paljon erilaisia erityisesti tietojenkäsittelyn opiskelijoita hyödyttäviä sisältöjä.
Ennen kuin menen GitHubin ja paketin yksityiskohtiin, jaan linkit tässä yhteydessä sekä Azure-portaaliin että GitHubin opiskelijaetupakettiin:
GitHubin esittely ja hyödyt
Muut kuin ohjelmistokehittäjät ja ohjelmistoalan opiskelijat eivät ole todennäköisesti koskaan kuulleetkaan GitHubista, joten aloitetaan hyvin lyhyellä esittelyllä. Pähkinänkuoressa GitHub on verkkosivusto, joka tarjoaa paikan Git-versionhallintaa käyttäville ohjelmistokehitysprojekteille. Kirjoitushetkellä GitHubin käyttäjähaun mukaan palvelulla on yli 55 miljoonaa käyttäjää ja yli 100 miljoonaa ohjelmavarastoa (eng. repository), mikä tekee GitHubista maailman suurimman lähdekoodi-verkkopalvelun.
Vinkkinä tuoreemmille ohjelmistoalan, pelinkehityksen tms. opiskelijoille kehotan ottamaan GitHubin tai muun vastaavan palvelun haltuun. Voin luvata, että lähestulkoon jokaisella IT-alan työpaikalla ja jo aiemmin opinnoissa tulee törmättyä versionhallinnan tiiliseinään ennemmin tai myöhemmin, joten parempi aloittaa versionhallinnan opettelu ajoissa. Näin toimimalla STEM-opiskelijat eivät pelkästään näytä opettajille riittävää osaamista päästääkseen tietyistä opintojaksoista läpi, vaan osoittavat taitonsa myös tuleville työnantajille ja muille kiinnostuneille.
Vaikka STEM-opiskelija olisi kuinka hyvä ohjelmoinnissa, algoritmisessa ajattelussa ja osaisi useita eri ohjelmointikieliä, sillä ei ole merkitystä, jos tätä osaamista ei pysty todistamaan tuleville työnantajille tarvittaessa. Tässä mielessä ohjelmoinnilla ja useilla luovilla aloilla on mielenkiintoinen yhdistävä tekijä: osaamisen portfolio. Mielestäni tästä tietokokonaisuudesta puhutaan korkeakouluopintojen sisällä aivan liian vähän ja näin opintojen yhteys ohjelmistokehittäjien työhön työpaikoilla voi jäädä ontuvaksi.
En aio tässä kirjoituksessa käydä läpi, kuinka palvelua käytetään. Sen sijaan haluan nostaa esille muutamia etuja, jotka löytyvät GitHubin opiskelijaetupaketista ja joilla STEM-opiskelijat voivat ylläpitää taitotasoaan. Oli kyseessä sitten esimerkiksi pilvipalvelut, web-palvelut tai webhotellit, uskallan väittää jokaisen STEM-opiskelijan löytävän jotakin omaan käyttötarkoitukseen sopivaa.
- JetBrains: tarjoaa lukuisia ohjelmistokehitysympäristöjä eri ohjelmointikielille, kuten Riderin C#-ohjelmointikieltä varten tai PyCharmin Pythonia varten. Näiden ohella JetBrains tarjoaa JetBrains Academy -palvelun kautta myös erilaisia opintopolkuja mm. Javan ja Front-end -kehityksen taitamiseen. Etupaketilla saa oikeuden sisältöihin maksutta niin kauan, kun opiskeluoikeus on voimassa. Opiskelija-asema pitää vain todistaa uudelleen vuosittain.
- GitKraken: hyvin suosittu graafinen käyttöliittymä, joka normaalisti maksaa n. 50€ vuodessa yksityiskäyttäjälle. GitHubin etupaketin kautta opiskelija saa käyttöliittymän Pro-version käyttöön maksutta niin kauan, kun opiskeluoikeus on voimassa.
- DataCamp: erityisesti data-analytiikkaan ja tiedon esittämiseen erikoistunut palveluntarjoaja, joka tarjoaa opintopolkuja esimerkiksi tietokantojen perusteista, tilastotieteistä sekä koneoppimisesta. Etupaketilla pääsee opiskelemaan DataCampin sisältöjä 3 kuukauden ajan ilmaiseksi.
Kaikki voittavat
Mitä ehtoja pitää täyttää, jotta voi hakea GitHubin opiskelijaetupakettia? Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, joten toivottavasti englanti on tämän verran hallussa:
Kuva antaa ymmärtää, että opiskeltavalla tutkinnolla ei ole käytännön merkitystä etupaketin myöntämisessä. Kirjoitushetkellä olen odottanut noin viikon, että eräs kieliä opiskeleva tuttuni saisi oman hakemuksensa hyväksyttyä, joten valitettavasti en voi vahvistaa kokemuksella, miten asia oikeasti on. GitHub-tilin luominen korkeakoulun sähköpostiosoitteella ei juuri maksa paljoa vaivaa tai aikaa, joten suosittelen kokeilemaan.
Tähän mennessä olen kirjoittanut lähes pelkästään ohjelmistokehittäjille suunnatuista eduista. Mielestäni on kuvaavaa, että kirjoitushetkellä ja jo viikkojen ajan paketin palveluntarjoajien kärjessä on pysynyt Canva, joka saattaa hyvinkin olla tuttu monille muillekin kuin vain ohjelmistoalan opiskelijoille. Canva taipuu työkaluna kuitenkin monenlaiseen graafiseen suunnitteluun ja uusin äskettäin itsekin CV-pohjani hyödyntämällä Canvan valmiita CV-pohjia tähän tarkoitukseen. GitHubin etupaketilla saa ilmaiseksi vuoden ajaksi oikeuden Canvan Pro-tason sisältöihin, joten syyt jättää kokeilematta etupaketin hakemista alkavat loppua kesken.
Lisäksi GitHub itsessään ja etupaketin lukuisat palveluntarjoajat mahdollistavat sekä verkkosivujen luomisen opettelun, että niiden ”hostaamisen” joko edullisesti tai ilmaiseksi rajatun ajan. Nämä taidot eivät hyödytä pelkästään ohjelmistokehittäjiä vaan lähes ketä tahansa, joka haluaa tehostaa omia työnhakumahdollisuuksia luomalla juuri itsensä näköisen osaamisen portfolion.
En aio suoraan selostaa tässä, kuinka tällaisiin palveluihin rekisteröidytään ja kuinka niitä käytetään. Verkossa on lukemattoman paljon erilaisia oppaita tähän tarkoitukseen sekä artikkeleina että videoina Youtubessa. Kirjoitukseni tarkoitus oli näyttää erilaisia mahdollisuuksia ja etuja, joita pelkkä opiskeluoikeus voi avata. Mikäli haluatte tietää aiheista lisää, niin ei kun googlaamaan – ohjelmistoalan opiskelijoiden opinnoista suurin osa kuluu siihen joka tapauksessa.
-Rudi
Pääkuva: Jonne Renvall
Lue lisää TAMKin tietojenkäsittelyn tutkinto-ohjelmasta.
Kommentit