Entä jos en tiedä, mitä haluan opiskella? — 3 vinkkiä, miten päästä alkuun

Kuvassa henkilö katsoo kannettavaa tietokonetta.
Omien vahvuuksien miettimiseen kannattaa käyttää aikaa. Kuva: Liisa Siivari.

Useimmille meistä ei ole täysin selvää se, mitä sitä oikeastaan haluaisi isona tehdä. Toisilla lapsuuden haaveammatti on myös se lopullinen ammatti, mutta esimerkiksi omalla kohdallani oman jutun etsimiseen meni noin 30 vuotta. Omaa juttua ei tarvitsekaan heti löytää: alaa voi vaihtaa, mikäli opintojen aikana huomaa, että esimerkiksi sivuaine kiinnostaakin enemmän tai valittu ala ei tunnukaan mielenkiintoiselta. Joskus se oma juttu voi löytyä vasta usean vuoden työuran jälkeen.

Usein toisella asteella (tai toki myöhemminkin) ei välttämättä ole edes tietoa siitä, mitä kaikkia vaihtoehtoja korkeakouluissa oikeastaan edes on tarjolla. Itse en olisi osannut valita sukupuolentutkimuksen opintoja lukion jälkeen 20-vuotiaana, kun taas 30-vuotiaana se tuntuikin päivän selvältä, mihin suuntaan haluan lähteä. Minun kohdallani tämä ehkä vaati pidemmän kokemuksen (työ)elämästä, ennen kuin keksin, mitä haluaisin oikeasti tehdä. Mikäli samaistut tähän fiilikseen, niin no worries! Käyn tässä postauksessa läpi kolme vinkk siihen, mitä voi tehdä, jos ei tiedä, mitä oikeastaan haluaisi tehdä. 

1. Mieti omia mielenkiinnon kohteitasi – mikä sinua kiinnostaa?

Helpointa on lähteä pohtimaan asiaa koulun kautta – mitkä aineet ovat niitä, joista pidät tai missä aineissa saat parempia arvosanoja kuin muista. Mikäli olet tällainen minun kaltaiseni keskiverto-oppilas, joka ei kokenut mitään tiettyä kouluainetta spesiaalivahvuudeksi, niin skippaa tämä vaihe ja siirry miettimään asiaa koulun ulkopuolelta. Millaiset asiat ovat sinulle tärkeitä? Mistä asioista tykkäät keskustella tai mistä aiheesta lukea vapaa-ajalla? Mitä harrastat vapaa-ajalla, voisiko siihen yhdistää opintoja? Kun itse pähkäilin tulevia opintoja, tiesin ainoastaan sen, että haluaisin tulevaisuudessa tehdä työtä tasa-arvokysymysten parissa tavalla tai toisella. Tähän kun ei ole mitään tiettyä koulutusta, niin rupesin tutkimaan eri vaihtoehtoja. Näin päädyin lopulta sukupuolentutkimukseen, joka paitsi kuulosti todella mielenkiintoiselta, niin se myös tuntui sopivalta lähtökohdalta omaa haaveammattia ajatellen.

Yleensä mielenkiinto ja kiinnostus asiaan helpottavat huomattavasti myös oppimisprosessia ja ylläpitävät tehokkaammin motivaatiota, joten suosittelen pohtimaan omaa alaasi sen kannalta, mitkä asiat sinua todella kiinnostavat.

Toisinaan mielenkiinnon kohde voi löytyä myös kokeilemalla – yliopistossa vapaasti valittavat opinnot tarjoavat tähän erittäin hyvän mahdollisuuden testata eri alojen opintoja. Minulla ei ollut käynyt mielessäkään tehdä julkisoikeutta sivuaineena, mutta kaksi kurssia suoritettuani totesin, että oikeastaan tykkään todella paljon tästä oikeustieteellisestä näkökulmasta ja päätinkin vaihtaa alun perin suunnittelemani sivuaineen siihen. Tämä onkin sivuaineissa parasta – voit kokeilla, mikä tuntuu kiinnostavalta, mikä taas ei ja päättää vasta sitten, mihin suuntaan haluat lähteä.  

Kuvassa näkyy auki oleva kannettava tietokone pöydällä.
Samalla tutkintonimikkeellä olevat koulutusohjelmat voivat erota yliopistojen välillä, joten kannattaa perehtyä tarkasti eri vaihtoehtoihin. Kuva: Liisa Siivari.

2. Tutustu opintojen tarjontaan

Selaa koulutustarjontaa. Huomaathan, että samalla tutkintonimikkeellä olevat koulutusohjelmat ja niiden sisällöt sekä painotukset voivat vaihdella merkittävästi eri yliopistojen välillä. Esimerkiksi yhteiskuntatieteissä on erilaisia suuntautumisvaihtoehtoja riippuen yliopistosta. Älä siis skippaa aihetta pelkän otsikon perusteella! Suosittelen lukemaan eri koulutusohjelmien kuvauksia yliopistojen nettisivuilta, myös niiden, jotka kuulostavat itselle vierailta. Usein tiettyyn kandi- tai maisteriohjelmaan sisältyy lukuisia eri suuntautumisvaihtoehtoja ja ne voivat merkittävästi erota siitä, mitä pelkkä tutkintonimike kertoo. Useiden yliopistojen nettisivuilta löytyy myös opintojen rakenne, josta pääsee tarkastelemaan, millaisia kursseja tutkintoon todella sisältyy. Joten rohkeasti googlettamaan! Tampereen yliopiston koulutustarjonnan löydät täältä: koulutustarjonta.

3. Kysy apua!

Juttele oman opinto-ohjaajasi kanssa tai lähesty esimerkiksi sinua kiinnostavan opiskelualan ainejärjestöä. Useilla ainejärjestöillä on sometilit, joista löytyy lisätietoa käytännön opiskelusta. Voit myös kysyä suoraan meiltä opiskelijalähettiläiltä. Kerromme mielellämme omista kokemuksistamme yliopistossa ja omista aloistamme. Opiskelijalähettiläät tavoitat Unibuddy-chatista, jonka löydät täältä: Unibuddy. Chatissä voit myös vapaasti kysyä yleisesti yliopisto-opiskelusta tai vaikka siitä, millainen paikka Tampere oikeastaan on opiskelijan näkökulmasta. 

Kuvassa näkyy opiskelijoita yliopiston keskustakampuksen aulassa.
Voit kysyä kokemuksia eri aloista tai opiskelusta meiltä opiskelijalähettiläiltä, selata eri ainejärjestöjen sometilejä tai kysyä apua esimerkiksi opinto-ohjaajaltasi. Kuva: Tampereen yliopisto / Jonne Renvall.

Entä jos en tulekaan valituksi?

Välivuosi ei ole epäonnistuminen, vaan mahdollisuus. Mikäli et päässyt opiskelemaan hakemiisi koulutuksiin, kannattaa ajatella välivuotta mahdollisuutena tutustua aloihin lisää. Avoimen yliopiston kautta on mahdollista opiskella useita eri aloja ja tämä onkin hyvä tapa päästä tarkemmin tutustumaan siihen, mikä voisi olla se oma juttu. Nämä opinnot saa useimmiten myös sisällytettyä omaan tutkintoon, eli opinnoista on myös konkreettista hyötyä siinä vaiheessa, mikäli päädyt tutkinto-opiskelijaksi yliopistoon. Tampereen yliopisto tarjoaa kattavasti kursseja myös avoimen yliopiston puolella, ja niihin pääset perehtymään tarkemmin tästä: Tampereen avoin yliopisto. 

Tsemppiä hakemiseen ja oman alan löytämiseen! 

 

Kirjoittajasta:

Kuvassa profiilikuva tekstin kirjoittajasta.

Olen Liisa, yhteiskuntatutkimuksen ensimmäisen vuoden maisteriopiskelija. Pääaineeni on sukupuolentutkimus ja sivuaineena luen viestintää. Olen opiskellut myös mm. julkisoikeutta sekä henkilöstöjohtamista ja työhyvinvointia. Minua innostaa itsensä kehittäminen ja kiinnostuksen kohteina on erityisesti yhteiskunnalliset tasa-arvo kysymykset.

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi