Onko yliopisto vain huippuälykkäille?

Kuva: Tampereen yliopisto

”Ai apua, opiskeletko siis yliopistossa? Sun täytyy olla huippuälykäs…” kommentoi uusi tuttava vastattuani hänen kysymykseensä siitä mitä teen työkseni.

Vielä nykypäivänäkin yliopistossa opiskeluun saatetaan liittää tiettyjä ennakkoluuloja. Saatetaan uskoa, että yliopistoon päästäkseen tulee olla lahjakas kympin opiskelija ja luontaisesti poikkeuksellisen älykäs. Vaikka älykön leima saattaa hivellä itsetuntoa, koen että tällaiset luulot on tärkeä kumota.

Tunnen valitettavan monta lahjakasta ihmistä, jotka eivät koskaan uskaltaneet hakea yliopistoon.

Tunnen valitettavan monta lahjakasta ihmistä, jotka eivät koskaan uskaltaneet hakea yliopistoon siinä pelossa että he eivät olisi riittävän älykkäitä päästäkseen sisään ja pärjätäkseen opinnoissa. Pelkoa omasta pärjäämisestä voi aiheuttaa esikuvien puute omassa lähipiirissä.

Yliopistoon pääseminen ei vaadi älykkyyttä. Sen sijaan se vaatii kovaa motivaatiota ja työntekoa. Pääsykokeet mittaavat ennakkotiedon määrää ja valmistautumisen astetta. Niiden avulla on tarkoitus löytää motivoituneimmat opiskelijat joilla on riittävät pohjatiedot ja -taidot opinnoissa selviämiseen, ei arvioida hakijoiden älykkyyttä tai ihmisarvoa.

Opinnoissa menestyminen on kiinni pitkälti omasta asenteesta.

Opiskelu vaatii jatkuvaa oppimista ja itsereflektiota eikä yliopistossa selviä ilman kestäviä istumalihaksia. Mitään huikeaa, synnynnäistä älykkyyttä opiskelu ei kuitenkaan vaadi. Opinnoissa menestyminen on kiinni pitkälti omasta asenteesta. Yliopistossa opiskelu ei vaadi superihmisyyttä ja kaikki kokevat ajoittain haasteita.

Lohdullista on myös tietää, että jos opiskelu syystä tai toisesta alkaa tuntua liian haastavalta tai kuormittavalta, on apua saatavilla läpi opiskeluajan muun muassa opettajatuutorien, opinto-ohjaajien ja opintopsykologin ja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS:n kautta.

Kannustan rohkeasti jokaista korkeakouluopinnoista haaveilevaa jahtaamaan rohkeasti unelmaansa. Jokaisella on yhtäläiset mahdollisuudet hakea ja päästä sisään. Opiskelu on oikeasti ihan ihmisten hommaa.

– Maria

Kirjoittajasta: Minä olen Maria, tuplatutkintoa tekevä viidennen vuoden sosiaalityön ja kolmannen vuoden hallintotieteiden opiskelija. Kahdella tutkinnolla haluan luoda uniikkia osaamista työmarkkinoita ajatellen sekä laajentaa ymmärrystäni yhteiskunnasta. Olen kiinnostunut yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta, itseni kehittämisestä ja pitkistä keskusteluista teekupin äärellä.

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi