Opiskelija bloggaa - Kannattaako opiskella?

Kuva Mira Kiiski

KEVÄT, se on täällä! Sehän tarkoittaa myös sitä, että yhteishaku lähenee kovaa vauhtia. Moni varmasti miettii tällä hetkellä kannattaisiko kouluttautua omalla alalla lisää tai vaikkapa suunnata kokonaan uudelle uralle. Opiskelu kannattaa aina ja antaa uutta ajateltavaa ja uusia näkökulmia. Mielestäni ei ole koskaan liian myöhäistä aloittaa tai jatkaa opintoja, jos vain mielenkiintoa riittää.

Opiskelu ei aina ole helppoa, joten kannattaa miettiä omaa eämäntilannettaan, pystyykö sitoutumaan opiskeluun sen vaatimalla intensiteetillä. Opiskelu on, ainakin useimmiten, täysipäiväistä työtä. Tietysti myös omat tavoitteet vaikuttavat siihen, minkälaiseen tasoon tähtää tai mihin on tyytyväinen. Etukäteen ei kuitenkaan kannata murehtia liikaa sitä, ettei pärjäisi tai ettei pääsisi kursseista läpi. Useimmiten kaikki vastoinkäymiset ovat voitettavissa, kunhan vain on valmis tekemään töitä ja käyttämään aikaa asioiden opiskeluun.

Opiskeluiden aloittaminen uudelleen jo hetken työelämässä olleena avartaa myös omaa maailmankuvaa. Työelämässä ollessa saattaa ajautua kuplaan, jossa pyöritään päivästä toiseen samojen asioiden ja prosessien ympärillä. Kun kuplasta poistuu ja aloittaa esimerkiksi opiskelut pystyy katsomaan asioita aivan uudesta näkökulmasta. Koulun penkillä ei tarvitse jo valmiiksi tietää kaikesta kaikkea, vaan voi vastavuoroisesti keskittyä oppimiseen ja olla utelias uusia asioita kohtaan. Omalla kohdalla opiskeluiden aloittaminen oli piristysruiske, joka auttoi syventämään jo työelämässä opittuja tietoja ja taitoja. Myös verkostoituminen muiden opiskelijoiden kanssa on ollut tärkeää. On hyvä pystyä jakamaan ajatuksia ihmisten kanssa, jotka ovat samassa tilanteessa ja painivat samojen haasteiden kanssa kuin itsekin.

Opiskele sinulle sopivalla tavalla

Nykyään opiskelu ei ole enää paikka- ja aikasidonnaista, ja varsinkin Porissa opinnot on suunniteltu niin, että ne pystyy suorittamaan kokonaan etänä ja myös töiden ohessa. Vaikkakin etäopiskelu vaatii enemmän itsekuria ja oma-aloitteisuutta, mutta antaa myös paljon vapauksiakin. Etäopiskelussa ehkä tärkeintä on oman rytmin löytäminen niin, että työkuorma ei kasaannu liikaa esimerkiksi kurssien loppupuolelle. Töitä on hyvä tehdä tasaisesti koko kurssin ajan. Useimmiten opiskeluiden aloitus laittaa arjen kokonaan uusiksi, etenkin töiden ohessa opiskellessa. Tämän vuoksi onkin tärkeää löytää tasapaino työn, opiskelun ja vapaa-ajan kesken. Joka tapauksessa työkuorman kasvaminen on vain väliaikaista, kun hetken jaksaa ahkeroida voi lopuksi, todistus kädessä, olla ylpeä itsestään ja saavutetusta uudesta tieto-taidosta.

Jos nyt satut olemaan sellaisessa tilanteessa, ettet ole aivan varma haetko opiskelemaan vai et, niin mielestäni kannattaa hakea ja pohtia vasta myöhemmin ottaako mahdollisen opiskelupaikan vastaan vai ei.

Tehkää hyviä valintoja ja nauttikaa kevätauringosta!

 

Kuva kirjoittajasta

Mira

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *