Tavanomaisesti opintonsa suorittaneelle asia on käsittämätön: Kuinka opinnot voivat jäädä kesken siinä vaiheessa, kun tutkinnosta puuttuu vain opinnäytetyö? Tai kuinka opinnot jäävät kesken, kun opinnäytetyön pitkälle edennyt versio on palautettu ja opettaja on jo kommentoinut sen? Tai opinnoista puuttuu enää 3 op?
Nuo kaikki ovat TAMKin Tutkintoni Valmiiksi 2019 –kampanjassa esille tulleita tapauksia. Ne eivät suinkaan ole ainoat, vastaavia (puute alle 40 op) löytyi satoja viimeisen kymmenen vuoden ajalta.
Opintojen viime vaiheen keskeytymisen syylle on helppo yleinen vastaus: opiskelija sai riittävän hyvän työpaikan ilman todistusta. Sairaanhoitajaopiskelijoita ei joukossa juuri ole, ilman todistusta he eivät saa nimeään Valviran rekisteriin, eivätkä voi toimia ammatissaan. Insinööriopiskelijoita keskeyttäneiden lista on pullollaan, sillä työtehtäviin tarvitaan osaamista mutta ei todistusta.
Toinen hyvä kysymys on, miten hiukan vajaaksi jääneiden tutkintojen suurta määrää ei ole huomattu tai miksi niihin ei ole puututtu aikaisemmin? Eikö opiskelijan valmiiksi saattaminen pitäisi olla yksi oppilaitoksen tärkeimpiä tehtäviä?
Olemme iso oppilaitos ja uskomme, että opiskelija valmistuu, kun vain toimimme prosessien mukaisesti. Puuttuiko prosessista joku vaihe? Entä sitten, kun opiskelija ei toimi prosessin mukaisesti? Pitäisikö tehoprosesseista siirtyä johonkin inhimillisempään toimintaan, kuten esimerkiksi tiiviimpiin kontakteihin opiskelijan suuntaan?
Tällä kertaa kalkkiviikoille hyytyneet huomattiin tekoälykokeilun tuottaman datan kautta, ei prosessin kautta.
Henkilökohtainen kontakti toimi kampanjassa hyvin, kun TAMKista otettiin yhteyttä isoon joukkoon keskeyttäneitä. Moni heistä kiitteli yhteydenotosta ja kertoi tutkinnon puuttumisen vaivanneen heitä. Ensimmäinen keskeyttänyt anoi valmistumista alle kaksi kuukautta yhteydenoton jälkeen. Tätä kirjoitettaessa valmistumista anoneiden joukko on kasvanut viiteen ja tulee kasvamaan syksyn aikana.
Kolmas hyvä kysymys on yritysten intressit. Vaikka tutkinto ei heille tärkein asia olekaan, niin toivomme, että yritykset kannustaisivat opiskelijaa valmistumaan esimerkiksi palkkakannustimella. Jotkut tekevät niin, mutta se joukko taitaa olla pieni. Voimme saada pientä parannusta kertomalla asiasta yrityksille, mutta toiveen toteutuminen koko yrityskentässä on toiveunta, asia tulee parempaan kuntoon vain koulun omilla toimilla.
Saimme kampanjasta hyvää kokemusta ja siitä täytyy ottaa opiksi!
Kirjoittaja:
Hannu Kivilinna, Teollisuusteknologia-yksikön johtaja
Kommentit