Kaikki valitsivat osuuskunnan.

Osuuskunnalla ja osakeyhtiöllä on paljon samankaltaisuuksia. Silti kaikki Proakatemian nuoret tiimit ovat tänäkin vuonna päättäneet perustaa osuuskunnat.

Osuuskunnalla ja osakeyhtiöllä on paljon samankaltaisuuksia. Silti kaikki Proakatemian nuoret tiimit ovat tänäkin vuonna päättäneet perustaa osuuskunnat.

Olin hiljattain Mirja Taipaleen luennolla, ja tämä blogi-postaus on kirjoitettu siitä inspiroituneena. Taipale toimii yritysneuvojana Ensimetrillä, ja hänen kerrotaan olevan koko Pirkanmaan, mahdollisesti jopa koko Suomen osaavin osuuskuntien asiantuntija.

 

Osuuskunnan tärkeimmät hyödyt Proakatemialaisille:

  • Osuuskunta perustuu demokratiaan. Kaikilla jäsenillä on saman verran äänivaltaa. Pääsääntönä on, että yhdellä jäsenellä on yksi ääni. Toisin kuin osakeyhtiössä, osuuskunnassa rahalla ei pysty haalimaan lisävaltaa. Koko tiimin päätökset ovat Proakatemialla keskiössä.
  • Jäsen voidaan erottaa, ja jäsen voi myös erota. Omistusmuutokset ovat huomattavasti helpompia käsitellä kuin osakeyhtiössä.
  • Uusia jäseniä on helppo ottaa mukaan.

 

Osuuskunnan etuja yleisesti:

  • Monipuolisuus ja muuntautumismahdollisuudet.
  • Osuuskunnan voi perustaa yksin tai porukalla.
  • Kumppaneiden ottaminen on helppoa.
  • Osuuskunnalla on vahva verkostolaki.
  • Yhteistyön hyötyjä on helppo konkretisoida.

 

Tarkennuksia, sekä muita huomioita:

Osakeyhtiössä jokaisella jäsenellä on velvollisuus ottaa yksi osuus. Kun kaikkien on pakko omistaa saman verran, pysyy tiimiyrityksen jäsenet samanarvoisina. Osakeyhtiössä ei synny vahingossa tilannetta, jossa joku jäsenistä saisi haalittua itselleen tasa-arvoista osuuttaan enempää laillista äänivaltaa. Tiimioppimisen kannalta on hyödyllistä, että osuuskunnassa jäsenten keskinäisellä yhteistyöllä on suuri vaikutus. 

Jäsenen erotessa hänen maksamansa osuus palautetaan osuuskunnan pääomasta – sitä ei lunasta muut jäsenet. Osakeyhtiön kanssa voi tulla ongelmia, jos muilla yrityksen jäsenillä ei ole varaa ostaa osakasta ulos. 

Tällaisessa tilanteessa henkilö saattaa jäädä jumiin, osakkaaksi, ellei ole valmis luopumaan osuudestaan alle sen todellisen arvon TAI henkilö pystyy jäädä loisimaan yritykseen. Loisimisella tarkoitetaan sitä, että henkilö jää keräämään osakeyhtiön voittoja, vaikka ei enää antaisikaan OY:lle minkäänlaista työpanosta. Osakeyhtiön muilla osakkailla ei ole valtaa pakottaa henkilöä töihin, joten tällaisessa tilanteessa työmäärä saattaa jakautua hyvin epäreilusti.

– Luhtala

Comments

Leave a Reply