EANM Barcelona

Kuulumisia EANM kokouksesta Barcelonasta

EANM 15.10.2019

Kävimme 15.10.19 EANM-kongressin röntgenhoitajille tarkoitetuilla luennoilla. Luennoilla oli monta puhujaa ja esitykset kestivät noin 15min. Esityksissä käytiin läpi eri isotooppilääketieteen osa-alueita röntgenhoitajan näkökulmasta. Mielenkiintoisimmat aiheet mielestämme olivat:

– Clinical Benefit Of Routine True-whole-body 18F-fdg Pet/ct For Patients With Malignant Melanoma
– Analysing and improving working procedures in radiopharmacy laboratories in three European countries
– An MRT Shares Her Experience: When Health Care Provider Becomes the Patient
– Long-term trends in occupational radiation exposure and associated health risks among technologists performing nuclear medicine procedures: new findings and future research directions

Ensimmäisellä luennolla kuulimme onko koko vartalon PET-TT-tutkimuksesta hyötyä melanoomapotilaille. Tutkimuksessa tarkasteltiin Hollannissa vuosina 2006-2018 tehtyjä PET-TT-tutkimuksia ja niiden tuloksia. Tulosten mukaan koko vartalon PET-TT-tutkimuksesta ei ole merkittävää kliinistä hyötyä verrattuna osakehon PET-TT-tutkimukseen, ellei tuumori ole alaraajoissa.

Toisella luennolla mielenkiintoisimpana pidimme puheenvuoroa tutkimuksesta, jossa vertailtiin kolmen maan käytäntöjä isotooppilaboratorion puhdastilatyöskentelyssä ja kuinka verkkokurssi voi parantaa työskentelytapoja. Mukana oli Suomen, Belgian ja Slovenian isotooppilaboratorioita. TAMK oli mukana tutkimuksessa, joten aihe oli erityisen kiinnostava. Suomen tulokset työskentelytavoissa olivat hyvät verrattuna muihin maihin. Tulosten mukaan verkkokurssi voi parantaa työskentelytapoja tiettyyn pisteeseen saakka. Positiivisesta kehityksestä huolimatta on vielä tilaa parantamiselle.

Toisella luennolla oli myös röntgenhoitajan puheenvuoro, jolla hän kertoi millaista on olla potilaana. Hoitajalla oli todettu rintasyöpä, jonka takia hän joutui käymään esimerkiksi erilaisissa tutkimuksissa. Hoitaja muistutti kuulijaa työn tärkeydestä. Potilaille tilanteet ovat kuitenkin ainutkertaisia, vaikka hoitajalle tutkimukset ovat osa jokapäiväistä työtä. Hän kertoi millaisia tunteita potilaalle saattaa herätä, esimerkiksi pelko. Ja painotti informaation tärkeyttä potilastyössä. Esimerkiksi kauan odottaminen lisää jännityksen tunnetta. Myös tilanteessa, jossa otetaan lisäkuvia tulisi potilasta informoida lisäkuvien syystä.

Toisella luennolla käsiteltiin myös isotooppiosaston röntgenhoitajien saamia säteilyannoksia. Säteilyannokset olivat suuremmat, kuin muilla röntgenhoitajilla. Annokset olivat kuitenkin melko alhaisia. PET-tutkimuksiin osallistuvat röntgenhoitajat saivat suurempia annoksia, joten heidän säteilyannoksiaan on hyvä seurata.

Terveisin Pinja & Henna 16RHJ

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *