Työharjoittelupaikat saattavat tuntua välillä olevan kiven alla ja mieluinen työharjoittelukokemus on iso osa kehittyvää ammatti-identiteettiä, siksi kerron tässä blogikirjoituksessani oman työharjoittelukokemukseni ja parhaat vinkkini uuden työharjoittelupaikan saamiseen. Luethan aiemman blogikirjoituksen, jossa lisää vinkkejä harjoittelupaikan metsästykseen täältä: Harjoittelupaikan löytäminen
Mitä opiskelen?
Aloin opiskelemaan tradenomiksi reilu 3 vuotta sitten vuonna 2021. Ensimmäisen vuoden jälkeen aloitin syksyllä 2022 suuntautumisopintoni myynnin ja markkinoinnin parissa.
Mistä etsin työharjoittelupaikkaa?
Olen ollut koko opintojeni ajan koulun ohella osa-aikatöissä, josta sain ensimmäisen 15 opintopistettä hyväksi luettua. Jälkimmäiset 15 opintopistettä vaativat syventymistä hieman vaativampiin tehtäviin, jotka vastaavat oman suuntautumisen työtehtäviä. Aloin etsimään syventävää harjoittelupaikkaa itselleni 3. opintovuoteni alussa.
Etsin työharjoittelupaikkaa niin rekrytointisivustoilta, Linkedinistä kuin verkostojeni vinkkien perässä. Aluksi tuntui vaikealta saada työharjoittelupaikkaa ja etsinkin sitä useamman kuukauden ajan pääsemättä esimerkiksi työhaastatteluihin. Lopulta sanoin eräälle opettajalleni, että etsin työharjoittelupaikkaa ja kerroin, että avointen paikkojen löytäminen on ollut vaikeaa. Hän kertoi kuulleensa kollegaltaan, että hän etsii harjoittelijaa eräälle tutkimushankkeelle ja suositteli minua hakemaan kyseistä paikkaa. Hain paikkaa, kävin haastattelussa ja opettajani suositteli minua. Lopulta sain paikan!
Mistä sain työharjoittelupaikan?
Työharjoittelupaikan sain Tampereen ammattikorkeakoululta tutkimushankkeelta nimeltä SUSTAFIT. SUSTAFIT-projekti on luotu tukemaan maailmanlaajuisia teollisia ja yhteiskunnallisia tavoitteita korvata kestämättömät kuitukangasprosessit ja -materiaalit paremmilla ratkaisuilla. Harjoitteluni sijoittui 3. Opintovuoden loppuun keväälle 2024 ja kesti 10 viikkoa.
Mitä työharjoitteluni sisälsi?
Työharjoitteluni aikana tein markkinoinnin ja viestinnän työtehtäviä SUSTAFIT-tutkimusprojektille ja työsuhteeni ohessa tein lisäksi FairDatAct-tutkimusprojektille tapahtumamarkkinointia ja -koordinointia. Työharjoitteluni aikana tein pääosin erilaisia viestinnän ja markkinoinnin tehtäviä, jotka sisälsivät esimerkiksi palavereita, sisäistä ja ulkoista viestintää, sidosryhmien kontaktointia sekä sosiaalisen median sisällöntuottoa. Loin tutkimusprojektille oman Linkedin-tilin ja päivitin sitä säännöllisesti, mutta tämän lisäksi hyödynsin esimerkiksi perinteistä sähköpostimarkkinointia
FairDatAct-tutkimusprojektiin liittyen järjestettiin Tampereella 8th Biennial Enhancing Sales Force Productivity myyntikonferenssi. Myyntikonferenssi on kansainvälinen tapahtuma, jossa maailmalta kuulut myynnin ja markkinoinnin professorit, tutkijat ja ammattilaiset kerääntyvät keskustelemaan uusimmasta tutkimuksesta aiheen parissa. Konferenssi järjestettiin toukokuussa 2024 Nokia Arenalla sijaitsevassa Paidiassa, ensimmäistä kertaa Suomessa ja Tampereella! Tämän projektin myötä pääsin harjoittelemaan ja työskentelemään tapahtumamarkkinoinnin ja -koordinoinnin parissa sekä toimimaan ns. Tiimivetäjän roolissa vapaaehtoisille opiskelijoille tapahtumassa, luomaan tapahtumasta sosiaaliseen mediaan sisältöä sekä olemaan osana projekti- ja tapahtumaryhmää.
Mitkä olivat suurimmat oppini?
Oli hienoa päästä oppimaan niin paljon kaikkea uutta, sillä en olisi voinut kuvitella, että harjoittelu voisi mahdollistaa näin monta kokemusta minulle ja minulle avautui niin harjoittelun aikana kuin sen jälkeenkin upeita uramahdollisuuksia. Opin myös paljon uutta omasta alastani sekä englannin kielen sujuvaa käyttöä, ICT-taitoja sekä toimistotyöskentelyrutiinia.
Yksi isoista opeista, josta otin kaikki irti oli ns. Social Selling ja verkostoituminen. Pääsin osallistumaan esimerkiksi harjoitteluni aikana Business Festival kiertueelle Tampereelle, jossa pääsin verkostoitumaan ihmisten kanssa ja kuulemaan mielenkiintoisia keynote-puheita alan ammattilaisilta. Lisäksi olin aktiivinen omalla Linkedin-tililläni oppimisistani.
Suurin opeistani oli kuitenkin ammatti-identiteettini kehittyminen ja omien vahvuuksien, heikkousten ja mielenkiinnonkohteiden tunnistaminen. Opin mitkä ovat erityisiä omia vahvuusalueita, joissa suoriudun hyvin sekä opin arvioimaan omaa tekemistäni ja kehittämään omia heikkouksiani.
Vinkit työharjoittelupaikan löytämiseen oman kokemukseni pohjalta:
-Päivitä CV, hakemuskirjeesi ja Linkedin-profiilisi kuntoon ajoittain! Lue vinkkejä täältä: Vinkit työhakemuksen kirjoittamiseen
-Ole avoin, unelmiesi harjoittelupaikka voi löytyä ihan muualta kuin alunperin ajattelit!
-Kerro avoimesti ihmisille, että haet harjoittelupaikkaa – ehkäpä entinen kollegasi, sukulaisesi, koulukaverisi tietää mielenkiintoisen avoimen paikan ja osaa vinkata siitä sinulle!
-Älä lannistu, tarvitset vain yhden myönteisen vastauksen ja paikka on sinun!
-Mieti, mitä tavoitteita sinulla on harjoittelusi ajalle ja mitä erityisesti haluat oppia.
Kirjoittaja: Jasmin Pekonen
Kuvat: Jasmin Pekonen
Kommentit