Lupasin viime postauksessa kertoa budjetoinnista ja sen hyödyistä. Budjetoinnin tarkoituksena on miettiä omaa rahankäyttöä ja budjetoida rahaa jotain varten, esimerkiksi uutta tietokonetta tai autoa varten. On myös hyvä tietää omasta rahankäytöstä ja kannattaakin ottaa oma rahankäyttö tarkempaan seurantaan vaikka pariksi viikoksi, jos et tiedä mihin rahasi menevät.
Budjetissa olennaista on vähentää tuloista pakolliset menot, jotta näkee mitä niin sanotusti viivan alle jää. Työssäkäyvänä olisi hyvä saada viivan alle jäämään jotain, jotta pystyy säästämään tai budjetoimaan rahaa niin sanottuihin ylimääräisiin menoihin. Tuloista tulee aina ensin vähentää tärkeimmät menot, kuten asuminen, ruoka ja lääkkeet. Saatat huomata että esimerkiksi suoratoistopalveluihin menee huomaamatta aivan liikaa rahaa kuukausitasolla. Henkilökohtaisesti järkytyin, kun joskus katsoin paljonko makeisiin oli kuukaudessa mennyt rahaa – välitön karkkilakko!!!
Varsinkin nyt kun elinkustannukset nousevat korkojen nousun, inflaation ja energian hinnannousun seurauksena on tärkeää huomata että jos tällä hetkellä viivan alle ei jää mitään niin on jostain jatkossa luultavasti luovuttava. Elinkustannuksien nousun myötä kannattaa opiskelijana hyödyntää opiskelija-alennukset ja ilta-alennukset vielä paremmin kuin ennen. Siinä säästää muutamassakin kuukaudessa yllättävän paljon.
On tärkeää myös ylipäätään tietää ja tuntea omaa rahankäyttöä, jotta ei maksa esimerkiksi palveluista joita ei käytä tai tarvitse. Toisaalta kannattaa myös tarkistaa, että esimerkiksi puhelin- ja sähkölaskuissa on oikeat summat, koska on näissäkin monesti törmätty virheisiin.
Budjetointi ei myöskään tarkoita että joka päivältä tulisi olla tarkka kirjanpito, mutta voit vaikka budjetoida itsellesi jonkun säästötavoitteen, jota lähdet tavoittelemaan ja myöhemmin katsot miten kävi. Kun suunnittelet ja budjetoit saattaa eteen tulla tilanne, johon et olekaan varannut rahaa. Silloin tulee tehdä vaikea valinta, pysyä budjetissa vai ei? Budjetissa pysyminen tuo hyvää fiilistä ja osaltaan myös tietynlaista järjestelmällisyyttä ainakin omasta mielestäni.
Budjetointi on kannattavaa ja suosittelen sitä kaikille ainakin jossain määrin. Omat vinkkini säästämiseen ja talouden hallintaan budjetoimisen rinnalla on muistaa olla tekemättä heräteostoksia sekä muistaa tehdä kauppalista aina ruokakauppaan mennessä!
Haastan kaikki lukijat tekemään tänä viikonloppuna budjetin! Hauskaa viikonloppua!
Kommentit