Startup yhteisön tarjoamat mahdollisuudet opiskelijalle

Startup-yhteisöt tarjoavat opiskelijoille ainutlaatuisen mahdollisuuden kokeilla siipiään yrittäjyyden maailmassa jo opintojen aikana. Innovatiivinen ilmapiiri, matala kynnys osallistua ja monipuoliset oppimismahdollisuudet tekevät startup-kentästä houkuttelevan ympäristön tulevaisuuden tekijöille. Tässä blogissa tutustutaan siihen, mitä startup oikein tarkoittaa ja millaisia mahdollisuuksia Tampereen startup-ekosysteemi voi tarjota opiskelijalle.

Mikä on startup?

Startup voi monelle olla terminä hieman hämärä, vaikka kaikki sen todennäköisesti ovatkin kuulleet. Startupit yleistyivät 1990-luvun lopussa olleen IT-kuplan aikana, koska teknologian avulla yritystoiminnan ei enää tarvinnut olla sidoksissa johonkin maantieteelliseen alueeseen. Ne eroavat muista aloittavista pienyrityksistä siten, että niiden ytimessä on yleensä jokin innovatiivinen idea, jota pyritään skaalaamaan mahdollisimman nopeasti suuren yleisön käyttöön hyödyntäen ulkoisia rahoittajia, kuten lainaa, eri innovaatiorahoituskeskuksien tarjoamia rahoituspaketteja tai yksityisiä enkelisijoittajia. Monesti startupit eivät aluksi pyrikään olemaan voitollisia, vaan ne rahoittavat liiketoimintansa näillä ulkoisilla rahoituskeinoilla ja pyrkivät sitten myöhemmin luomaan tuottoa suuresta käyttäjäkannasta.

Nykyään Tampereella on monia startup yhteisöjä, joihin opiskelijoillakin on mahdollisuus osallistua omilla ideoillaan ja panostuksillaan. Näissä yhteisöissä voi päästä muun muassa osallistumaan erilaisiin verkostoitumistapahtumiin ja saada käyttöön startupeissa kokeneiden ihmisten tarjoamia resursseja ja neuvoja. Käydään seuraavaksi läpi mitä kaikkea opiskelijana voit saada irti startup toiminnasta.

 

Mahdollisuudet opiskelijoille

  1. Käytännön oppiminen: Startupeissa työskentely tarjoaa mahdollisuuden soveltaa opintojesi teoreettista tietoa käytäntöön. Opiskelijana voit päästä osallistumaan olemassa olevaan yritykseen tai toimia omassa yrityksessäsi tehden monipuolisia työtehtäviä, jotka kehittävät ammatillista osaamistasi ja taitojasi uudelle tasolle.
  2. Verkostoituminen: Startup-yhteisöt ovat usein tiiviitä ja tukevia. Opiskelijana voit luoda niissä arvokkaita kontakteja niin kollegoihin, mentoreihin kuin mahdollisiin sijoittajiinkin.
  3. Yrittäjyystaidot: Startup-ympäristö opettaa yrittäjämäistä ajattelua ja taitoja, kuten ongelmanratkaisua, sopeutumiskykyä, riskinsietokykyä ja itsensä johtamista, jotka ovat valtavan hyödyllisiä riippumatta tulevista työtehtävistäsi.

 

Tampereen yrittäjyysverkostot

Tampereella on useita organisaatioita, jotka tukevat opiskelijoiden yrittäjyysmatkaa:

  • Tampere Entrepreneurship Society (TRES): Opiskelijajärjestö, joka tuo yhteen yrittäjyydestä kiinnostuneet opiskelijat järjestämällä erilaisia tapahtumia ja projekteja.
  • Red Brick Accelerator: Tukee alkuvaiheen startupeja kehittämään ideoitaan ja tavoittamaan asiakaskuntaa sekä sijoittajia. Ohjelma tarjoaa erityisesti opiskelijatiimeille sopivia pre-accelerator-ohjelmia, jotka auttavat liikeideoiden jalostamisessa.
  • Tribe Tampere: Yhteisö, joka kokoaa yhteen Tampereen startupit, yksilöt ja organisaatiot. Tribe tarjoaa tapahtumia, joissa pääsee verkostoitumaan ja mahdollisuuksia uusien taitojen oppimiseen. Triben toimintaan on myös mahdollista liittyä vapaaehtoiseksi.
  • Ensimetri: Uusyrityskeskus, joka tarjoaa tukea ja apua yrityksen perustamiseen. Ensimetri järjestää yritysneuvontaa, sparrausta, tapahtumia ja verkostoitumismahdollisuuksia aloitteleville yrittäjille.
  • Platform 6: Tampereen startup yhteisöjen keskus. Platform 6 tarjoaa yhteisiä työskentely- ja tapahtumatiloja Tampereen startupeille. Monet edeltä mainitut yhteisöt majailevat myös Platform kutosella.

 

Miten päästä mukaan?

Opiskelijoille on tarjolla monia tapoja sukeltaa startup-maailmaan:

  • Osallistuminen tapahtumiin: Monet järjestöt järjestävät säännöllisesti tapahtumia, joissa voi verkostoitua ja oppia uutta.
  • Koulutusohjelmat: Esimerkiksi Red Brick Pre-accelerator ohjelma on suunniteltu juuri sellaisille ihmisille, joilla on idea startupia varten, mutta ei tietoa kuinka sen kanssa pitäisi aloittaa.
  • Yrittäjyysopinnot: Tampereen korkeakouluyhteisö tarjoaa vapaasti valittavia yrittäjyyden opintoja, jotka auttavat sinua kehittämään yrittäjyys- ja innovointitaitojasi sekä perustamaan ensimmäisen yrityksesi. Esimerkiksi Hubsin yrityshautomossa pääset hiomaan omaa startup ideaasi sparraajien kanssa ja tutustumaan samanmielisiin opiskelijoihin.

 

Startup-toiminta tarjoaa opiskelijalle ainutlaatuisen mahdollisuuden kehittää taitojaan käytännön ongelmien ratkaisemisessa, paikan verkostoitua ja ympäristön toteuttaa omia ideoita. Tampereen monipuoliset yrittäjyysverkostot tukevat tätä matkaa tarjoamalla resursseja, koulutusta ja yhteisön, jossa kasvaa ja kehittyä. Jos startup-maailma kiinnostaa sinua, Tampereelta löytyy monia verkostoja, joissa voit oppia uutta ja tutustua mukaviin yrittäjähenkisiin ihmisiin.

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi