5 arjen vinkkiä miten hallita opiskelijabudjettia

Opiskelijaelämä voi tuoda myös taloudellisia haasteita. Vuokra, ruoka, opiskeluvälineet ja satunnaiset menot painavat lompakkoa eikä tuloja ole yleensä rajattomasti. Kuitenkin pienellä suunnittelulla opiskelijabudjetti voi toimia erittäin hyvin. Tässä viisi käytännön vinkkiä sekä linkkejä aikaisempiin blogiteksteihin aiheesta, joiden avulla pidät taloutesi hallinnassa opiskeluaikana.

  1. Laadi budjetti, jotta tiedät mihin rahasi menevät

Ensimmäisenä askeleena on budjetin teko. Kirjaa ylös kuukausittaiset tulosi (esimerkiksi opintotuki, mahdollinen palkkatulo, asumistuki) ja pakolliset menot (vuokra, ruoka, laskut). Kun näet konkreettisesti, mihin rahasi kuluvat, voit tunnistaa säästökohteita.

 

  1. Hyödynnä opiskelija-alennukset joka paikassa

Tampereella saa opiskelija-alennusta useista paikoista ja se kannattaa hyödyntää. Tässä blogitekstissä on kirjattu opiskelija-alennuksia Tampereella.

 

  1. Säästä ruokakuluissa fiksusti

Ruokamenot ovat monelle opiskelijalle suuri kuluerä. Säästöä syntyy helposti:

  • suunnittele ateriat etukäteen ja tee ostoslista kauppaan
  • Hyödynnä kauppojen ilta-alennuksia ja hävikkiruokasovelluksia kuten ResQ Club
  • osta peruselintarvikkeita tarjouksista ja tee isompi satsi ruokaa kerralla
  • hyödynnä opiskelijalounas
  • hyödynnä opiskelijabudjettiin sopivia ravintoloita, joita on listattu tässä

 

  1. Suosi edullisia ja ilmaisia harrastuksia

Hyvinvointi ei saisi kärsiä tiukan budjetin vuoksi. Harrastukset antavat hyvää vastapainoa opiskelulle. Tässä listattuna edullisia liikuntamahdollisuuksia Tampereella.

 

  1. Kerrytä pientä puskuria, jos mahdollista

Vaikka opiskelijabudjetti olisi tiukka, yritä laittaa syrjään edes pieni summa kuukaudessa. Pieni varakassa helpottaa yllättävien menojen iskiessä eikä aiheuta paniikkia.

 

Opiskelijabudjetin hallinta ei tarkoita, että kaikesta hauskasta pitäisi luopua. Kyse on valinnoista ja suunnittelusta. Kun talous on hallinnassa, arki tuntuu kevyemmältä ja aikaa jää enemmän opiskelulle ja hyvinvoinnille. Muista, että jokaisella on oma tapa käyttää rahaa. Tärkeintä on tiedostaa omat kulutustottumuksesi ja tehdä niihin sopivia valintoja.

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi