Koulusta yrittäjäksi

Opiskelijasta yrittäjäksi tekstin kuva

Tradenomin koulutus antaa erinomaiset valmiudet yrittäjyyteen, sillä se yhdistää käytännönläheiset liiketoimintataidot ja teoreettisen osaamisen. Miten tradenomi voi hyödyntää opintojaan omalla yrittäjäpolullaan? Tässä tekstissä pureudutaan siihen, kuinka liiketalouden opinnoista saatu tietotaito ja käytännön kokemukset voivat toimia ponnahduslautana oman yrityksen perustamiselle, sekä annetaan vinkkejä siihen, mitä yksinkertaisia liikeideoita tradenomeille voisi olla.

 

Tällä hetkellä työmarkkinat ovat epävarmat liiketalouden alalla ja työllistyminen voi olla vaikeaa erityisesti vastavalmistuneille. Kilpailu avoimista työpaikoista on kovaa, kun tarjolla on vähemmän työpaikkoja kuin hakijoita. Talouden epävarmuustekijät, kuten inflaatio sekä tekoäly ja rekrytoinnin ulkoistaminen ovat vaikuttaneet siihen, että yritykset ovat varovaisempia rekrytoinnissa ja tekevät siitä mahdollisimman haastavaa hakijalle. Kaiken lisäksi monet työnantajat odottavat hakijoilta laajaa osaamista ja työkokemusta, mitä voi olla vaikea saada opiskelijana. Akavan tekemän tutkimuksen mukaan vastavalmistuneiden työttömyys jatkaa kasvussa ja merkkejä nousun laantumisesta ei näy korkeakoulutetuilla.

Tradenomi lehden mukaan 4,2 % tradenomeista työskentelee yrittäjänä ja uskon määrän tulevan kasvamaan heikon työllisyystilanteen takia. Tässä tilanteessa yrittäjyys on keino vastata markkinoiden tarpeisiin ja työllistää itsesi. Yrittäjyys mahdollistaa itsenäisyyden ja potentiaalisesti taloudellisen menestyksen. Täytyy kuitenkin heti alkuun huomauttaa, että yrittäjyyteen ei ainakaan erityisemmin kannusteta valtiotasolla ja yrittäjäksi ryhtyvä työtön joutuu hieman säätämään tukiasioiden kanssa.

Tradenomi opinnot edesauttavat yrittäjäksi ryhtymistä todella paljon. Tradenomien saamat opit kirjanpidosta, taloudesta, juridiikasta ja myynnistä sekä markkinoinnista mahdollistavat laajan itsenäisen tekemisen. Jos haluaa kokeilla siipiään yrittäjänä, on huomattavasti helpompi aloittaa, kun löytyy omaakin osaamista ja kaikkea ei tarvitse ulkoistaa kalliilla. Ensimmäisenä vuonna käsitellyt kirjanpitotaidot riittävät helposti ainakin toiminimelle. Juridiikasta saaduilla opeilla pienyrittäjä pärjää vallan mainosti ja markkinoinnin perusteet riittävät aloittelevaan somemarkkinointiin. Suuntautumisista voin puhua vain markkinoinnin ja myynnin näkökulmasta, mutta meidän kursseiltamme sai ainakin monenmoista oppia niin postausten luomiseen, nettisivujen tekemiseen kuin tulosten analysointiinkin.

 

Lupasin kertoa myös hieman liikeideoita, joten tässä tulee jokaiselle suuntautumiselle yksi.

Myynti ja markkinointi: Markkinointitoimisto. Voit hoitaa laaja-alaisesti pienyritysten markkinointia tai erikoistua esimerkiksi someen tai verkkosivujen luontiin.

Taloushallinto: Taloushallintopalvelut. Yritys voi tarjota kirjanpito- ja tilinpäätöspalveluja sekä muita taloushallinnon palveluja. Tämä voi sisältää myös veroilmoitusten laatimisen ja talousneuvonnan.

HR ja esihenkilötyö: Rekrytointipalvelu. Voit auttaa yrityksiä löytämään oikeat työntekijät. Tämä voi sisältää työntekijöiden etsimistä, haastattelujen hoitamista ja esivalintojen tekemistä.

Suureksi järkytykseksi opetussuunnitelmaa lukiessani huomasin, että juridiikan suuntautumista ei ilmeisesti enää ole. Kuitenkin kaikille sitä vielä opiskeleville tässä ehdotus.

Juridiikka: Yksityishenkilöiden juridinen neuvonta. Yritys voi tarjota juridisia neuvontapalveluita yksityishenkilöille arjen juridisissa kysymyksissä, kuten verotuksessa tai sopimusasioissa.

 

Lähteet:

Tradenomien yrittäjä neuvonta

Tradenomilehti

Opinnäytetyö joka käsittelee aihetta

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi