- Suunnittele viikkosi etukäteen
Hyvä ajanhallinta alkaa aina suunnittelusta. Käytä esimerkiksi kännykkäsi kalenteri sovellusta tai perinteistä kalenteria ja merkitse ylös luennot, työvuorot, tärkeät deadlinet ja niiden väleihin jäävä vapaa-aika. Kun näet kokonaiskuvan viikostasi, voit etukäteen suunnitella esimerkiksi tekeväsi kurssien projekteja sellaisina päivinä, kun sinulla on vähemmän muuta ohjelmaa tai päättää, että teet tiettynä päivänä enemmän töitä, jotta sinulle kertyy lisää vapaata jollekin muulle päivälle.
Vinkki: Aseta realistisia tavoitteita jokaiselle päivälle ja pidä kiinni suunnitelmastasi. Esimerkiksi ”Tänään keskityn kirjoittamaan esseen luonnoksen ja vasta huomenna editoin sen”.
- Priorisoi tehtävät ja vältä multitaskausta
Kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla! Hyödynnä esimerkiksi Eisenhowerin matriisia, jossa jaotellaan tehtävät seuraavasti:
- Tärkeät ja kiireelliset (hoida heti)
- Tärkeät mutta ei kiireelliset (suunnittele)
- Ei tärkeät mutta kiireelliset (delegoi)
- Ei tärkeät eikä kiireelliset (vältä)
Multitaskaus voi tuntua tehokkaalta, mutta todellisuudessa se vain hajottaa keskittymistä. On lähes aina parempi tehdä yksi asia kerrallaan kunnolla kuin useita asioita puoliksi. Cal Newport käsittelee aihetta kirjassaan Deep work. Kirjassaan Newport puhuu siitä, kuinka ihmisen on vaikea saada tuotettua parasta mahdollista työn jälkeä, mihin hän pystyisi, jos tämä ei saa syventyä yhteen tehtävään kerrallaan. Tämä on nykyään aina vain harvinaisempaa, kun jokaisella on puhelin, joka tarjoaa helpon tavan vältellä vaikean tehtävän tekemisen tuomaa ikävää oloa.
- Muista pitää kiinni terveistä elämäntavoista
Opiskelu ja työ ovat tärkeitä, mutta niin on myös lepo! Pidä huolta siitä, että aikataulussasi on tilaa liikunnalle, harrastuksille ja rentoutumiselle. Itse huomaan ainakin välittömästi positiivisen eron niinä päivinä, joina nukun hyvin ja harrastan liikuntaa. Monesti myös vain yhdestä näistä joustaminen voi helposti hajottaa koko korttitalon. Usein jos jätän päivän urheilemisen väliin ei minua nukuta oikeaan aikaan, jolloin uneni pituus jää liian lyhyeksi ja tällöin monesti tulee torkutettua herätystä. Myöhästynyt herätys taas johtaa helposti urheilun mahduttamisen vaikeuteen päivän aikataulussa ja sykli jatkuu. Siksi priorisoin unta ja liikuntaa monen muun asian ylitse. Sillä ne ovat ne palaset, joiden päälle hyvän tasapainon voi rakentaa.
- Muista tarkastella omaa ruutuaikaasi
Mitä teet päivän aktiviteettien välissä? Joku päivä aloin pohtimaan, mihin kaikki aika tänään oikein meni. Olin käynyt koulussa, tullut kotiin, käynyt salilla ja syönyt. Kello alkoi lähestymään jo yhdeksää. Vaikka minusta tuntui, etten ollut vielä tehnyt yhtään mitään enkä edes päässyt katsomaan työn alla olevia tehtäviä kello alkoi jo lähestyä nukkumaanmenoaikaa.
Pienen tutkimuksen jälkeen kaikki aika löytyi puhelimeni Digital wellness sovellusta tarkastelemalla. Bussissa kouluun, tuntien välissä, kotiin päästyäni ja syödessä olin viettänyt aikani Instagramin Reels-osiossa. Jos tämän ajan saisi käytettyä sellaisiin asioihin, jotka tuntuvat stressaavan sinua olisi sinulla todennäköisesti paljon enemmän aikaa niille asioille ja ihmisille, joista sinä todella pidät.
- Pienillä muutoksilla kohti tasapainoista arkea
Kaiken ei tarvitse muuttua yhdessä yössä. Jo pienet rutiinimuutokset voivat auttaa sinua tasapainottamaan aikaasi. Tärkeintä on oppia tunnistamaan omat jaksamisen rajat ja olla armollinen itselleen.
Avain tasapainoon ei ole täydellisesti aikataulutetussa päivässä, vaan joustavuudessa ja kyvyssä priorisoida töiden opintojen ja itselle tärkeimpien asioiden välillä. Uskon että löydät vielä itsellesi sopivan rytmin ja huomaat, että pystyt nauttimaan sekä opinnoista että vapaa-ajasta ilman jatkuvaa stressiä.
Kommentit