Aikatauluttaminen ei välttämättä tarkoita minuutin tarkkaa aikataulua, vaan se voi olla itseään ohjaavia raameja, jotka lievittävät arjen tuomaa stressiä. Tässä blogitekstissä listaan sinulle viisi vinkkiä ajankäytön hallintaan, jotta syksystäsi tulee huomattavasti stressittömämpää!
1. Aseta tavoitteita – pienet askeleet ovat tärkeitä
Koulun ja työn yhdistäminen voi olla hankalaa, koska aikaa on vähän ja tehtävää paljon. Motivaatio voi olla siis muutaman viikon jälkeen aika kortilla. Itselläni on henkilökohtaisesti aina hankaluuksia aloittaa mitään, jos pakollisia tehtäviä on paljon. Tämän takia suosittelen asettamaan isompien tavoitteiden lisäksi pienempiä välitavoitteita. Tavoitteet auttavat etenkin sellaisina päivinä, kun pitkän työpäivän jälkeen täytyy jaksaa tehdä vielä muutama koulutehtävä. Jo yhden tavoitteen saavuttaminen lisää motivaatiota huomattavasti!
2. Aikatauluta viikkoja tai jopa päiviä
Koska tehtävää on paljon, saattaa kuluttaa liian paljon aikaa tekemisen suunnitteluun, mutta ei itse tekemiseen. Suosittelen siis työlistojen tekemistä. Työlistat voivat olla esimerkiksi lista yhdelle päivälle, johon listaat kaikki sen päivän pakolliset tehtävät. Lista voi olla esimerkiksi tällainen:
Tiistai 12.9.
-
lue kirjanpidon kokeeseen
-
kirjoita essee
-
palauta ryhmätehtävä
Kun listan tekee edellisenä päivänä tai jo viikkoa ennen, ei tarvitse käyttää ylimääräistä aikaa siihen, että miettii mistä tehtävästä kannattaisi aloittaa. Elina myös blogitekstissään neuvoo hyödyntämää ajanhallintatyökaluja, kuten kalenterisovelluksia ja tehtävälistoja sekä priorisoimaan tehtävät tärkeysjärjestykseen (Elina 2023).
3. Kalenteri kuntoon!
Kun tekemistä on paljon ja stressiä sitäkin enemmän, pakostikin unohtaa tärkeitä palautuksia, tapaamisia ja palavereita. Siksi kannattaa pitää yllä kalenteria. Itse suosin puhelimen kalenteria. Merkkaan siihen käytännössä kaiken. Kannattaa kokeilla erilaisia kalentereita, jos kalenterin käyttäminen ei ole itselle ennestään tuttua. Maailmasta löytyy jokaiselle oma kalenteri! Talviala omassa blogitekstissään suosittelee käyttämään kalenteria, jottei arjen asiat unohdu ja tekemään varauksia kalenteriin myös vapaa-ajalle (Talviala 2022).
4. Pidä taukoja ja ole itsellesi armollinen
Kaikkein tärkeintä on pitää taukoja ja huolehtia omasta hyvinvoinnista. Raskaan työpäivän jälkeen ei kannata yrittää lukea seuraavan päivän kokeeseen, koska väsyneenä uusi tieto ei jää päähän, jolloin lukeminen on itseasiassa aika turhaa. Aina ei voi jaksaa ja se on ihan ok. Lepää, syö ja seuraavana päivänä kokeile uudestaan. Taukoja kannattaa pitää myös tehtävien tekemisen välissä. Tärkeintä on silti, että osaat kuunnella itseäsi ja tehdä oman jaksamisesi mukaan.
5. Palkitse itseäsi!
Olet tehnyt koko viikon töitä ja työpäivien jälkeen lukenut tentteihin tai tehnyt ryhmätöitä. Olet ollut ahkera ja ansaitset pienen palkinnon! Hemmottele itseäsi vähintään kerran viikossa. Lepää, näe kavereita tai tee jotain sellaista, mistä itse tykkäät. Se on paras motivaatio ja jaksat taas ensi viikolla tehdä paremmin.
Kuva: Pexels
Lue myös aikaisemmat blogitekstit aiheesta.
Elina, L. 22.12.2023. Kolme vinkkiä tasapainoiseen ajanhallintaan. TAMK Liiketalouden blogi.
Talviala, A. 27.9.2022. Opiskelun ja työelämän yhdistäminen. TAMK Liiketalouden blogi.
Kommentit