Tradenomi (ylempi AMK)
Kun pelkkä työelämä alkaa kyllästyttää niin moni tradenomi suorittaa ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon, joka syventää osaamista ja tukee uralla etenemistä. Julkisiin virkoihin haettaessa tradenomi (ylempi AMK) -tutkinto tuottaa saman kelpoisuuden kuin yliopistojen maisteritutkinto.
Tutkinnon laajuus on 90 opintopistettä ja keskimääräinen suoritusaika kahdesta kolmeen vuotta, koska yleensä opintoja suoritetaan työn ohella. Yksi kolmasosa tutkintoa on opinnäytetyötä, jota tehdään omaan työtehtävään liittyen.
Suuntautumisia on esimerkiksi: yrittäjyys, liiketoiminnan kehittäminen, myynnin johtaminen, projektijohtaminen ja terveysteknologia.
Kouluihin haetaan keväisin ja syksyisin yhteishaun kautta tai esim. TAMK:issa käytetään ennakkotehtävää ja haastattelua. Ennen hakemista vaatimuksena on suoritettu amk tutkinto ja vähintään kaksi vuotta työkokemusta alalta tutkinnon suorittamisen jälkeen.
Maisteri
Jos työelämä pelottaa liikaa niin huippuoppilaille on annettu mahdollisuus hakea suoraan yliopiston maisteri vaiheeseen. Maisteriopinnot, johon tradenomi voi päästä johtaa yleensä kauppatieteiden maisterin (KTM) tai hallintotieteiden maisterin (HTM) tutkintoon. Lisäksi saa ekonomin arvonimen.
Maisteritutkinnon laajuus on 120 opintopistettä ja keskimääräinen suoritusaika kaksi vuotta täysipäiväistä opiskelua. Tutkintoon kuuluu pro gradu-tutkielma, joka on 30 opintopisteen arvoinen.
Pääaineita on esimerkiksi: laskentatoimi, moderni johtaminen, innovaatiojohtaminen, rahoitus, yritysjuridiikka.
Tradenomien hakuvaatimukset vaihtelevat koulujen välillä. Jossain kouluissa muutama lisäkurssi riittää hakuvaatimukseksi ja toisessa tarvitaan 15 opintopisteen edestä täydentäviä opintoja. Lisäksi esimerkiksi opinnäytetyöstä on tullut saada vähintään 3 arvosanaksi ja pääaineen kursseista tietty keskiarvo. Nämä ovat vaan minimi vaatimuksia, joten me perus pulliaiset voimme unohtaa maisteriin pääsyn ihan suosiolla. Korkeasti motivoitujen opiskelijoiden kannattaa katsoa eri yliopistojen pääsyvaatimuksia ja laskeskella keskiarvojaan.
Erikoistumiskoulutukset
Hieman harvinaisempi tapa jatkokouluttautua on erikoistumiskoulutukset, jotka on suunnattu työelämässä toimiville korkeakoulututkinnon suorittaneille. Nämä koulutukset ovat laajuudeltaan vähintään 30 opintopistettä ja tarjoavat mahdollisuuden syventää osaamista ja asiantuntijuutta. Erikoistumiskoulutukset ovat erityisen hyödyllisiä niille, jotka haluavat laajentaa osaamistaan työssään ja edetä vaativampiin asiantuntijatehtäviin. Koulutukset toteutetaan tiiviissä yhteistyössä työelämän kanssa, mikä vahvistaa yhteyttä alan tutkimuksen, tuotekehityksen ja käytännön työelämän välillä.
Tradenomeille mahdollisia erikoistumiskoulutuksia on esimerkiksi: Digitaalinen talousohjaus, Digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä ja Vastuullisen tuotannon ja johtamisen koulutuskokonaisuus toimihenkilöille.
Erikoistumiskoulutus mahdollisuuksia ei ole tradenomeille montaa, mutta yleensä kursseille pääseminen vaatii vain ilmoittautumista ja ehkä pienen rahatukun heiluttelua.
Jatkokouluttautuminen tarjoaa tradenomeille monipuolisia reittejä oman asiantuntijuuden ja urakehityksen vahvistamiseen. Olipa tavoitteena syventää osaamista ylemmän AMK-tutkinnon, maisteriopintojen tai erikoistumiskoulutusten kautta, vaihtoehtoja löytyy jokaiselle tradenomille, joka haluaa vastata työelämän uusiin haasteisiin ja kehittää itseään ammatillisesti. Jatkokoulutus ei ainoastaan avaa ovia vaativampiin tehtäviin, vaan myös auttaa pysymään mukana työelämän jatkuvassa muutoksessa ja kehittyvässä kilpailussa. Valitsemalla itselle sopivan koulutuspolun, tradenomi voi rakentaa merkityksellistä ja menestyksekästä uraa.
Lähteet:
Kommentit