Vinkit työhakemuksen kirjoittamiseen

Työn hakeminen voi olla uuvuttavaa ja herättää monenlaisia tunteita. Hakemuksien kirjoittaminen voi tuntua erityisen hankalalta silloin, jos ei ole vielä oman alan työkokemusta. Jos kaipaatkin tukea työhakemuksen kirjoittamiseen, tästä postauksesta löydät vinkkejä onnistumiseen.

Työhakemuksen räätälöinti

Samaa työhakemusta ei kannata lähettää sellaisenaan moneen eri työpaikkaan. Vaikka olisitkin siis kirjoittanut työhakemuksen, johon olet erityisen tyytyväinen, käytä tätä jatkossa ainoastaan pohjana uutta hakemusta kirjoittaessa. Vanhojen työhakemusten hyödyntäminen kirjoitusprosessissa nopeuttaa uuden hakemuksen kirjoittamista ja auttaa johdonmukaisen ja selkeän rakenteen luomisessa. Hakemuksessa on kuitenkin myös hyvä nostaa aina esiin juuri niitä asioita, joista työilmoituksessa mainitaan. Lisäksi hakemuksen kirjoitustapaa on hyvä peilata ilmoitukseen; Onko ilmoitus kirjoitettu rennolla otteella tai korostetaanko siinä innokkuutta ja hauskaa työyhteisöä? Onko ilmoitus ytimekäs vai onko kirjoitusasu vuolaampi?

Osaaminen ei synny vain vastaavissa työtehtävissä

Jos et ole työskennellyt aikaisemmin täysin vastaavissa tehtävissä, pohdi millaisia taitoja tehtävässä olisi muuten hyvä omata. Kerro mitä hyötyä aikaisemmasta työkokemuksestasi ja harrastuksistasi on haetussa työssä. Oletko toiminut samalla alalla eri työtehtävissä? Haetko ihmisläheiseen työhön esimerkiksi esihenkilöksi ja sinulla on kokemusta asiakaspalvelutehtävistä? Tarvitaanko työssä tarkkaavaisuutta ja järjestelmällisyyttä ja olet oppinut näitä taitoja shakin pelaamisen kautta?

Älä toista itseäsi

Älä kirjoita työhakemukseen täysin samoja asioita kuin ansioluetteloon. Anna työhakemuksessasi konkreettisia esimerkkejä ja avaa haetun työn kannalta tärkeimpiä näkökulmia ansioluetteloa laajemmin. Jos olet jo ansioluettelossa listannut tarkemmin sen, mitä työtehtäviä aikaisempaan työhösi sisältyi, voit työhakemuksessa esimerkiksi tämän sijasta kertoa, että olet aikaisemmassa työssäsi tottunut nopeatempoisiin työympäristöihin eikä paineen alla työskentely aiheuta haasteita. Koska yhteen hakemukseen ei ikinä mahdu kaikkea tärkeää, mitä voisit kertoa itsestäsi, priorisoi ja muista kiinnitä huomiota siihen, ettet vahingossa kerro samoista asioista useampaan kertaan.

Anna persoonan ja innostuksen näkyä

Kuvaile osaamistasi ja kokemuksiasi konkreettisesti äläkä käytä samoja tylsiä adjektiiveja kuin kaikki muutkin kuvaamaan itseäsi. Voit kertoa saman asian monella eri tavalla; Oletko innokas? -> Kerro miten tämä näkyy toiminnassasi.  Tuletko hyvin toimeen kaikkien kanssa? -> Kerro minkälainen työkaveri olet. Jos haluat painottaa iloista persoonaasi, mieti vaihtoehtoisia termejä kuten elämänmyönteinen, pirteä, eloisa, vaihtoehtoja on monia. Valitsemasi sanavalinnat ja hakemuksen kirjoitusasu kertovat paljon sinusta ja asenteestasi.

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi