Eräs lehtoreistamme totesi, että Digivisio on Koulutuksen Omakanta. Sinne tulevat jatkossa kaikki oppijan oppimiseen liittyvät tiedot samalla tavalla kuin Omakantaan tulee tällä hetkellä henkilön terveystiedot.
”Koulutuksen Omakanta” on joiltakin osin jo olemassa, se löytyy tällä hetkellä Opetushallituksen Oma Opintopolku-palvelusta (https://opintopolku.fi/oma-opintopolku/). Jatkossa Digivision palvelualustalta on tarkoitus löytyä tutkintoihin liittyvät tiedot opintojaksotasolla ja sen lisäksi kaikki muutkin oppijan suoritukset. Toivottavasti tulevaisuudessa myös kaupallisen tarjonnan kautta suoritetut opinnot.
Yksi Digivision lupauksista on laaja opintotarjonta yhdellä palvelualustalla. Sitä voisi verrata CampusOnlineen (https://campusonline.fi/), joka on avannut Suomen 24 ammattikorkeakoulun opintotarjontaa muiden AMKien opiskelijoille. Ulkopuolinen voi katsella CampusOnlinen tarjontaa, mutta ei voi ilmoittautua kurssille. CampusOnline ei myöskään tarjoa opiskelijahallintaa, joten opintosuorituksia on ainakin toistaiseksi siirrettävä manuaalisesti järjestelmästä toiseen.
Digivision palvelualustalla tulee olemaan huomattavasti laajempi tarjonta kuin CampusOnlinessa. Tarjontaa tulee olemaan sekä AMKeista että yliopistoista yhdessä järjestelmässä, ja opintosuoritusten hallinnoinnin pitäisi sujua joustavasti. Ymmärtääkseni jatkossa mukana pitäisi olla myös koko oppijan elämänkaari eli myös muut toimijat kuin korkeakoulut.
Tekoälyyn pohjautuvat palvelut oppijalle
Digivisio on tuomassa tekoälyyn pohjautuvia palveluja, jossa oppijalle annetaan hänen aikaisempiin opintoihinsa ja tavoitteisiinsa perustuen vaihtoehtoja sopivista opintopoluista. Sitä varten tarvitaan tietoa työmarkkinoiden tarpeista. Viime talvena Teknologiateollisuus haki tekoälyn avulla työpaikkailmoituksista tietoa yritysten tämän hetken osaamistarpeista. Jotakin tuollaista voisi olettaa tulevan myös Digivision palvelun taustalle.
Yksi Digivision tavoitteista on tuoda nyt monessa paikassa olevia palveluja yhdelle palvelualustalle: yhden vauvasta vaariin toimivan oppijan identiteettihallinnan taakse ja samalla laajentaa palvelutarjontaa. Hankkeen myötä oppijan oma data siirtyy opiskelijan omaisuudeksi ja hän voi halutessaan jakaa tietoa tarvitseville tahoille. Niitä ovat ainakin ne oppilaitokset, joita hän jatkossa käyttää ja joissa hän mahdollisesti hyväksyttää aikaisempia opintojaan.
Digivisio on pitkä hanke ja hankkeessa on myös muita osioita kuin pelkkä palvelualusta, yksi niistä on muutosjohtamisen tuki korkeakouluille. Hankkeen ensimmäinen vaihe vuosille 2021–2024 on saanut 38 M€ rahoitusta, joten veronmaksajina olemme oikeutettuja odottamaan toimivia digipalveluja.
Kirjoittaja: Hannu Kivilinna, johtaja, Teollisuusteknologia
Kommentit