Mitä opimme tiimitoiminnan ensimmäisestä vuodesta?

Organisoiduimme TAMKissa tämän vuoden alusta rohkeasti uuteen tiimimalliin. Tarkoituksena oli uudistaa koulutusorientoitunutta mallia osaamista painottavaan suuntaan, mikä ei tarkoita pelkästään tutkintokoulutusta, vaan myös kehittämistä ja myytäviä palveluita.

Muutos toteutettiin eri yksiköissä eri tavalla, ja kaikkien uusien osaamisyksiköiden mallit poikkesivat toisistaan. Me Liiketoiminta-yksikössä korostimme erityisesti yksikkömme profiilin kautta tunnistettuja osaamisia. Halusimme myös purkaa entisiin tutkinto-ohjelmien sisältöihin rakentuvia yhteisöjä. Kun elokuussa 2019 käynnistimme uuden organisaation rakentamisen, sovimme samalla, että arvioimme onnistumistamme kesän 2020 korvilla.  Olimmeko onnistuneet toimintamme uudelleen organisoinnissa ja pitäisikö jotain muuttaa ja jos pitäisi, niin mitä?

Kävimme kevään ja loppukesän aikana yksikkömme tiimien kanssa ryhmäkehityskeskustelut, missä halusimme arvioida tähänastisia onnistumisia ja kehittämisen kohteita. Tiimien sisällä jäsenten välinen luottamus on ollut erinomaisella tasolla, joka luonnollisesti on peruslähtökohta onnistuneelle toiminnalle. Tiimit olivat myös alkuvuoden aikana määritelleet ja asettaneet osaamisalueensa kehittämistavoitteet.  Yllättävää ehkä oli kuitenkin se, että tiimeistä suurin osa odotti ja toivoi tavoite asetantaa vahvemmin yksikön johdolta. Yllättävää siinä mielessä, että halusimme korostaa itseohjautuvuutta ja myös rohkaista tiimejä ottamaan riskejä. Suurella tyytyväisyydellä voin kuitenkin todeta, että tiimit olivat lähteneet osa rohkeammin ja osa hieman varovaisemmin asettamaan omia kehittämistavoitteitaan. Osa tiimien asettamista tavoitteista ovat jo edenneet kohtalaisen pitkällekin kuluvan vuoden aikana.

Onko vanhassa vara parempi?

Tiimien rakentamisessa painotimme vahvasti yksikön näkökulmasta tärkeitä osaamisia ehkä vähän tutkinto-ohjelmien kustannuksella. Käytännössä tämä näkyi siten, että tutkinto-ohjelmien kokonaisuudet eivät sisältyneet uuteen tiimirakenteeseen. Tämän huomasimme useaan otteeseen vuoden aikana. Otamme tämän huomioon ensi vuoden alusta alkaen ja rakenteessa on mukana myös tutkinto-ohjelmien osaamistiimit.

Teimme vuosi sitten tietoisen valinnan. Kun kerran haluamme muutosta, niin teimme sen ehkä vähän radikaalillakin tavalla.  Nyt on kuitenkin syytä tunnustaa myös vanhan organisaatiomallin hyvät puolet ja ottaa ehkä vähän taka-askelia.  Oman kokemukseni mukaan opimme kuluneesta vuodesta paljon ja hyvin käynnistynyt tiimitoiminta edelleen jatkuu, mutta näyttäytyy ulospäin hieman eri tavalla. Uskon myös, että opettajammekin ovat oppineet vuoden aikana paljon uutta ja oppineet myös tuntemaan kollegojaan paremmin.

Nyt kun vielä pääsemme eroon Covid-19 rajoituksista, niin kollegojen rooli ja tekeminen tiimissä tuntuu entistä paremmalta.

 

Kirjoittaja: Ari-Pekka Anttila, Liiketoiminta-osaamisyksikön johtaja

Kommentit

Tämä on oikea tapa saada uutta aikaiseksi. Rohkeasti kokeilemaan toimivatko ideat, nopeasti ja nöyrästi askel taaksepäin silloin kun tarvitsee. Etsivä löytää, varmistelija kerää edelläkävijöiden jättämät rippeet.

Mikko Naukkarinen

6.11.2020 09:23

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *