Onko pakko?

Yksi parhaimmista innoittajistani ja ajattelun avustajistani työn puitteissa on World Economic Forum, www.weforum.org. Olen lukenut sen lukuisia tulevaisuusraportteja. Kaikessa helppolukuisuudessaan ne ovat tarjoilleet ymmärrettäviä ja realistisia avaimia erityisesti eri tasoisten valintojen ja strategioiden tekemiseen. Raportit, muut julkaisut ja keskustelut ovat myös pakottaneet ajattelemaan oman osaamisen kehittämistä. Suosittelen lukemaan.

WEF:n TOP 10 (2025) taitojen listalla on muun muassa itsensä johtamisen taito. Tässä yhteydessä sillä tarkoitetaan erityisesti aktiivista, jatkuvaa otetta uuden oppimiseen, uusiin asioihin, uusiin kohtaamisiin.  Emme siis pärjää odottamalla, että jostain joku tulee ja kertoo, mitä pitää oppia – emme niin työssä kuin yksityiselämässäkään. Toki hyvässä työyhteisössä uuden oppiminen on arvo sinänsä. Olen aina ajatellut, että mikä etuoikeus on olla työssä koulutusmaailmassa. Meillä uuden oppiminen on automaattisesti aina fokuksessa. Erityisen kiinnostavaa on ollut kehittää ajatteluaan nuorten ajatusmallien kautta. Kuljenkin aina TAMKin käytävillä silmät ja korvat auki. Hisseissäkin oppii paljon. Viimeksi taisin bongata hyvän appivinkin. Ei siis enää pelkkiä hissipuheita, vaan myös hissioppimista – yllättäen, pyytämättä ja sattumalta. Itsensä johtaminen alleviivaa uteliaisuutta, avoimuutta uudelle ja heittäytymistä.

Uuden oppimisen lisäksi itsensä johtamisen taidoissa WEF nostaa esiin haastavat taidot: resilienssin, joustavuuden, stressitason kehittämisen ja hallinnan tunteen lisäämisen. Sopii kysyä, ovatko nämä sinulle ja minulle hyvinvointitaitoja? Minä vastaan kyllä. Meidän kaikkien on pakko reflektoida omaa itsensä johtamisen taitoamme tässä alati muuttuvassa todellisuudessamme.  Jos näiden taitojen kanssa painii kokeneemmatkin, niin nuorten turbulenssissa niiden opastaminen lienee koulutuksemme velvollisuus ja suuri mahdollisuus.

Itsensä johtamisessa on kysymys jokaisen omasta ”jutusta”. On pakko etsiä oma polku. Pimenevässä Suomen marraskuun illassa toivonkin, että löydät sinua energisoivaa uutta ja käyt hyvää dialogia hyvinvointitaidoista kollegoiden kanssa.

Itsensä johtamisterkuin,

Carita

 

Kirjoittaja: Carita Prokki, Liiketalous ja kansainvälisyys -alueen johtaja

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *