Juhlavuodesta tuli vähän erilainen kuin alun perin oli suunniteltu. Sairaanhoitajien juhlat, seminaarit ja kokoontumiset ovat vaihtuneet tiiviiseen työntekoon Covid-19-infektion levitessä maailmanlaajuisesti.
Covid-19-infektio pakotti myös koulutuksemme TAMKissa ponnistamaan lopullisen digiloikan. Kehitämme jatkuvasti paitsi koulutusta myös koulutusjärjestelmää vastaamaan työelämän tulevaisuuden tarpeisiin. Tällä hetkellä valtakunnallisesti tarkastelussa ovat muun muassa kliinisen hoitotyön erikoistumisopinnot laajempien monialaisten erikoistumisopintojen rinnalle. Hoitotyössä tarvitaan sekä laajaa että syvää osaamista.
Hoitotyö on kehittynyt valtavasti 200 vuoden aikana, ja tämän päivän sairaanhoitaja työskentelee itsenäisenä hoitotyön asiantuntijana moniammatillisessa yhteistyössä asiakkaan parhaaksi. Tämä näkyy muun muassa sairaanhoitajien vastaanottotoiminnan kehittymisenä ja laajentumisena. Myös etävastaanottojen määrä lisääntyy, ja erilaiset digitaaliset palvelut ovat saatavilla jatkuvasti yhä useammalle.
Kansainvälinen ammatti, monta mahdollisuutta
Oletko tullut ajatelleeksi, että sairaanhoitajan ammatti on laaja-alainen ja antaa mahdollisuuksia työskennellä monenlaisissa työtehtävissä, mielenkiinnon ja taipumusten mukaan? Suomessa myös ensihoitajat, kätilöt ja terveydenhoitajat rekisteröidään sairaanhoitajina. Työkenttää löytyy julkisen ja yksityisen terveydenhuollon eri alueilta, mutta myös kolmannelta sektorilta ja monenlaisista asiantuntijatehtävistä, esimerkiksi teknologian ja rakentamisen alueella. Sairaanhoitajan ammatti on kansainvälinen ammatti, ja siirtyminen työskentelemään toiselle puolelle maailmaa ei ole mitenkään kummallista tai poikkeuksellista.
Juuri nyt käydään yhteiskunnallista keskustelua sairaanhoitajan ammatin arvostuksesta, ja huolta herättää puhe alan vetovoiman hiipumisesta ja työntekijöiden jaksamisesta. Mielestäni meidän kaikkien, koko alan yhteinen tehtävä on pitää huolta siitä, että koulutus on laadukasta ja ammattiin valmistuu osaavia ja sitoutuneita sairaanhoitajia. Meidän pitää myös edistää sitä, että hoitotyö on kaikin tavoin palkitsevaa ja työelämä tarjoaa riittävästi mahdollisuuksia, sopivasti haasteita ja palkkioita. Uskon, että tätä Florence Nightingalekin edistäisi, jos olisi keskuudessamme.
Kirjoittaja: Susanna Seitsamo, Terveys-osaamisyksikön johtaja
Kiintoisa kirjoitus.
Ajatus lähti lehtoon ja viritti monia skeenarioita.
Jouni Tuomi
13.11.2020 11:54