Odotuksen aikaa

”Tuntuu, että aina on edessä joulu tai juhannus”, kertoi Päivi erään tuttavansa todenneen ajankulusta iän karttuessa.

Kyllähän näiden kahden odotus rytmittää monien meistä vuodenkiertoa. Kohta eletään taas adventin aikaa. Joulun odotusta, tai alun perin Jeesuksen odotusta. Ehkä tähän ’miltä näyttää’ -aikaan kuuluvana, sisältö on tässäkin jäänyt ulkoisen tapahtuman varjoon.

Niin kuin äskettäisessä Halloweenissakin (All Hallows’ Eve, kaikkien pyhien aatto), josta ennen puhuttiin ihan suomeksi nimellä pyhäinpäivä. Vatialan hautausmaa satojen, ehkä tuhansienkin kynttilöiden tuikkiessa oli taas tunnelmallinen ja muistoilla puhutteleva näky. Myös niiden kolmen lähipiirin lapsen, joiden elämä ei ollut pitkä, mutta täydellinen.

Odottaminen on oleellinen osa elämän sisältöä, ja odotus paremmasta jaksamisen kulmakiviä. Joku odottaa suurempaa elämän muutosta, jotkut Suomessakin USA:n uutta presidenttiä, valtaosa ihmisistä koronan loppumista, ja me TAMKissa mielenkiinnolla uutta rehtoria.

Tapiota emme vielä juurikaan tunne, joten odotuksia tulee peilattua nykyiseen rehtoriin. Markku on ollut esimieheni 21 vuotta, yli kolmanneksen tähänastisesta elämästäni. Ja muita mitenkään väheksymättä, aikaa myöten lähin työkaveri niin myötä- kuin vastoinkäymisissäkin. Toki naimisissa ollaan kumpikin tahoillamme, eli ei nyt kuitenkaan kaikkein lähimpiä ihmisinä.

Kun Markku lähtee, osa työelämääni vääjäämättä kuolee pois. Dramaattiset sanat vaativat selityksen. Niissä on takaumaa; samoja sanoja käytin ilman työ-etuliitettä läheisen, muutamaa vuotta itseäni vanhemman Martti-ystävän muistotilaisuudessa kahdeksan vuotta sitten. Markun lähtö on minun työssäni jonkinlainen vedenjakaja, muodostuupa suhde Tapion kanssa millaiseksi tahansa. Nyt on täysi syy odottaa, että yhtä hyväksi, vaikka jääkin paljon lyhyemmäksi. Näin uskallan todeta 60-vuotispäivänäni.

Markku on ollut juuri minulle hyvä esimies. Sopivasti jäähdyttelevä, kun olen hosunut ”ainoan oikean” ratkaisuni kanssa. ”Onko muita vaihtoehtoja? Pitäisikö tutkia niitäkin?” Asiaperusteisiin luottava päätöksentekijä, mitä olen kursailematta hyödyntänyt näkemyksiäni ajaessani. Luotettava ja ennustettava, ei ikäviä yllätyksiä. Ehkä joskus liiankin kiltti tällaiselle besserwisserille. Ihmisenä erilaisuutta kunnioittava, mitä minun kohdallani on runsaasti tarvittu.

Toivon, että ystävyys voi jatkua, vaikka työkaveruus loppuu. Ehkä pääsen joskus mökkitontille talkoisiin, niin kuin sinäkin auttelit minua Asuntilan tontilla? Meilläkin saa käydä, reitin molemmille majoille tiedätte. Ainakin TAMKin ensi vuoden senioripuurolla tavataan?

Täytyypä sitten kysellä Helenalta, jos ei miehestä mitään kuulu.

 

Kirjoittaja: Mikko Naukkarinen, varatoimitusjohtaja

Kommentit

Kiitos hyvästä yhteistyöstä vuosien varrelta myös minulta. Olet ollut paitsi hyvä ja reilu johtaja myös huumorintajuinen keskustelukumppani, joka ymmärtää myös tällaista outoa muusikkohuumoria. Olit läsnä mm. monissa teatteriproduktioidemme esityksissä, ja näin myös tämä puoli TAMKin toiminnasta sai huomiota johtajatasolta asti. Toivottavasti nähdään jatkossakin konserttien ja teatteriesitysten merkeissä, TAMKin opiskelijoiden tekemisiä kelpaa kyllä esitellä ylpeänä.

Kalle Elkomaa

17.12.2020 16:38

Olipa kerrassaan rehellisen koskettava ja viisas kirjoitus Mikolta – täyttä asiaa, kuten aina. Markulle kaikkea hyvää elämän muihin askareisiin ja rauhaa joulun odotukseen. Pitkä ja hienoa taival TAMKin eteen, kiitos 🙏🏻.

Ilkka Haukijärvi

27.11.2020 19:47

Entisenä TAMK opinahjon läpikäyneenä toivotan entisille ja uusille TAMK henkilöille ja heidän vastuu alueilleen menestystä ja jatkuvaa hyvää yhteishenkeä, jonka koin aikoinaan 70-luvun puolivälin molemmin puolin siellä opiskellessani. TAMK antoi hyvät eväät vaihderikkaalle jamonipuoliselle kansainväliselle uralleni metsän puista valmistettavien tuotteiden arvoketjun parissa.

Pertti Pitkänenperttipitk

26.11.2020 22:43

Kiitos Mikko henkilökohtaisesta kirjoituksesta.

Kysyin isältäni aikoinaan hänen 82-vuotispäivillään, että miltä nämä maailman muutokset näyttävät silmillä, jotka ovat nähneet koko Suomen itsenäisyyden ajan.
Hän sanoi, että on ollut vaikeitakin aikoja, mutta aina on lopulta menty kohti parempaa. Tähän minäkin olen aina uskonut, luottanut ja yrittänyt toimia sen eteen.

Tällaiseen tulevaisuuden odotukseen minäkin uskon. Niin TAMKissa kuin TAMKilaisten omassa elämässä.

Ihmisinä olemme onneksi erilaisia. Tarkoituksella olen yrittänyt saadakin erilaisia ihmisiä TAMKin johtoon, ja häikälemättä myös näitä erilaisuuksia käyttänyt hyväksi.

Rakennuslupa tuli tänään. Joten talkookutsuja on tiedossa ja Helena lupasi keittää kahvit.

Markku Lahtinen

25.11.2020 18:45

Täytyy sanoa, että OAJ:n pääluottamusmiehen roolissakin voin todeta, että yhteistyö Markun kanssa on juuri tullaista kuin Mikko kuvaa. Toivotaan, että uusi rehtori ymmärtää millaiseen toimintakulttuuriin TAMKissa on totuttu.

Päivi Koppanen

24.11.2020 21:16

Päivi on hoidellut luottamusmiehen tehtäviä todella asiantuntevasti ja ahkeraasti. Ja samalla olet hoidellut OAJ:n hommat.
Kiitokset mahtavasta yhteistyöstä ja onnea ja menestystä Sinulle tuleviin rientoihin, joita arvatenkin riittää…

Markku Lahtinen

25.11.2020 18:49

Onnittelut Mikolle syntymäpäivän johdosta! Kiitos blogikirjoituksesta! Voin täysin yhtyä kuvaukseesi ja kokemukseesi Markusta, vaikka kanssasi erilainen tiimiläinen olinkin!
Joulupuuroa kovasti tänä vuonna odottelin erityisesti myös Markun tapaamisen takia, mutta nyt ei taida kutsua tulla. Ensi vuonna sitten! Aura

Aura Loikkanen

24.11.2020 16:17

Olipas kiva ’tavata’ Aura edes täällä keskustelupalstalla, vaikkei nyt tosiaan taida ihan reality puurot olla porisemassa. Mutta varmasti niitä puurojuhlia vielä tulee, missä tavataan.

Markku Lahtinen

25.11.2020 18:52

Kiitos, Mikko. Olipa taas sykähdyttävän persoonallinen, analyyttinen ja ajankohtainen kirjoitus. Voiko esimiehen merkitystä ja omia tuntemuksia ja odotuksia enää rehellisen-kauniimmin kuvata. Etunimillä vaan, ja kaikki tamkilaiset tietävät, keistä puhutaan. T: Leena vaan.
P.S. Onnittelut vielä merkkipäivästäsi näin jälkikäteen : )

Leena Stenman

24.11.2020 11:45

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *