Reettoreiden excu Prahaan 2022

Excuporukka 2022

Dobry dén!

Täällä kirjoittelee pitkästä aikaa Mari, tällä kertaa Reettoreiden kansainvälisyysvastaavan roolissa. Viime syksynä päivittelin 40v. vujukuulumisia, ja tänä vuonna tehtävälistalla on puolestaan roikkunut excun järjestäminen kv-vastaavana. Palasimme exculta viime keskiviikkona, joten nyt viikkoa myöhemmin tuntuu oikealta ajalta päästä purkamaan reissun tunnelmia.

Reettorit ry järjestää siis joka toinen vuosi vuosijuhlat; joka toinen vuosi päästään lähtemään ulkomaan exculle. Tänä syksynä suuntasimme Prahaan 25 reettorin voimin. Vietimme Tshekin pääkaupungissa viisi päivää tutustuen kaupunkiin, nähtävyyksiin ja yöelämään, sekä vierailimme Suomen Prahan suurlähetystössä.

Viime excusta oli koronapandemian takia vierähtänyt useampi vuosi. Excuja onkin Reettoreiden historiassa järjestetty vasta kaksi: viimeksi excu järjestettiin vuonna 2018 Berliiniin ja sitä ennen 2016 Budapestiin. Matkat erosivat tämän vuoden reissusta paljonkin, sillä Reettoreiden toiminnan ja opiskelijamäärän kasvettua viime vuosina huimasti, oli meitä tällä kertaa jopa kolminkertainen määrä osallistujia aiempiin matkoihin verrattuna. Järjestäjän näkökulmasta oli myös jännittävää lähteä kokoamaan reissua kasaan siksi, että dokumentointia edellisistä excuista tai niiden järjestämisestä ei juuri löytynyt.

Marimilla, minä ja Neea 🙂

Reissua ei kuitenkaan tarvinnut raapia kasaan yksin, vaan mukana minulla oli onneksi viisihenkinen excutiimi. Tämän porukan kanssa aloimme suunnittelemaan reissua jo maaliskuussa, ja ilman heitä matkan järjestäminen isolle porukalle olisi ollut vaikeaa. Kiitos siis excutiimille (Aliisa, Marilla, Senni, Marimilla ja Tilda) onnistuneesta yhteistyöstä <3

Excun järjestämiseksi meidän piti esimerkiksi päättää sille päivämäärät, etsiä ja varata sekä majoitukset että lennot, kontaktoida eri yrityksiä ja organisaatioita Prahassa vierailujen järjestämiseksi, aikatauluttaa matka, järjestää ilmoittautuminen sekä ottaa reissussa päävastuu kaikesta oleellisesta. Aikatauluhaasteiden ja koronan jälkeisen ajan takia saimme listallemme lopuksi vain yhden vierailukohteen, vaikka yritys oli ollut tiimiltämme kova. Onneksi Prahasta löytyi kuitenkin paljon aktiviteetteja muutenkin, joten saimme jokaiselle päivälle paljon mieluista ohjelmaa. Päätimme myös, että painotamme reissussa excuilijoiden vapaa-aikaa ja omaa tahtoa, sillä 25 henkilön kanssa liikkuminen yhtään minnekään olisi ollut hitaanpuoleista. Ryhmän jakautuminen osoittautuikin reissun päällä täysin oikeaksi valinnaksi, haha!

Kv-vastaavana minut ristittiin excun alkajaisiksi matkanjohtaja-Mariksi, ja sitä roolia pidin välillä jopa vähän koomisesti ”airport dad” -tyyliin yllä, esimerkiksi johdattaessa koko ryhmää kaupungin läpi jonossa tai kirjatessa kaikki sisään huoneistoomme respassa 😀 (tästä linkistä Reettoreiden tiktok-videoon). Vaikka olen reissannut aikaisemmin melko paljonkin, en ole koskaan johtanut näin isoa ryhmää, mikä vähän jännitti etukäteen. Kärsivällisyydellä ja joustavuudella päästiin kuitenkin todella pitkälle.

Ensimmäisenä aamuna Prahassa lähdimme parin tunnin opastetulle kävelykierrokselle paikallisen oppaan kanssa. Oppaamme Klara oli ihastuttava ja osasi kertoa paljon mielenkiintoisia seikkoja kotikaupungistaan. Itselleni jäivät mieleen erityisesti jutut vanhan kaupungin aukiolta, jonka ohi kävelimme matkan aikana lopulta monta kertaa. Ilman oppaan tietopläjäystä moni asia olisi jäänyt meiltä huomaamatta ja kokemuksemme olisi voinut olla paljon pintapuolisempi, joten kävelykierros oli todellakin opettavainen ja antoi meille eväitä kokea Prahaa ja tuntea sen historiaa vähän syvemminkin. Lisäksi sää oli aivan ihastuttava: Praha todellakin näytti meille heti parhaat puolensa.

Toisena päivänä pääsimme vierailemaan Suomen Prahan suurlähetystössä, jossa meitä vastassa oli suurlähetystön henkilökuntaa nimenomaan viestinnän osastolta. Pääsimme kuulemaan suurlähetystön arjesta ja sen toiminnasta erityisesti viestinnällisestä näkökulmasta, mikä oli tietenkin meille erittäin kiinnostavaa. Aikaa oli lopuksi jätetty myös kysymyksille, mikä synnytti mielenkiintoista keskustelua esimerkiksi Suomi-kuvan viestimisestä maailmalla sekä Tshekin EU-puheenjohtajakaudesta. Muutama reettori kertoi vierailun jälkeen inspiroituneensa vierailusta niinkin paljon, että aikovat tulevaisuudessa harkita opintoihimme kuuluvan harjoittelun suorittamista ulkomailla ja nimenomaan suurlähetystössä! Excun pääpointti, eli erilaisiin ulkomaan-mahdollisuuksiin tutustuminen, täten saavutettiin.

Muina päivinä käytiin sekä yhdessä että pienemmissä porukoissa esimerkiksi Prahan linnassa ja Pyhän Vituksen katedraalissa, juutalaismuseossa, kommunismimuseossa, vanhan kaupungin aukion kirkon tornissa, brunssilla, bileristeilyllä ja shoppailemassa. Oli mukavaa, kun excuilijoita oli niin monta: aina löytyi joku, kenen kanssa mennä tiettyyn paikkaan. Toki esimerkiksi huonejaot vaikuttivat ihmisten suunnitelmiin ja niihin lähtemiseen (helpompaa lähteä samasta asunnosta kavereiden kanssa samaan suuntaan), mutta koska kaikki ovat kuitenkin reettoriporukassa aina tervetulleita kaikkien mukaan, oli porukoiden myös mahdollista jakautua ja sekoittua esimerkiksi kiinnostuksen kohteiden mukaan. Mielestäni tämä oli onnistunut ratkaisu ja kaikki pääsivät tekemään juuri sitä, mikä kiinnosti itseä.

Matka sujui pienistä vastoinkäymisistä huolimatta hyvin (yksi oli esimerkiksi ottanut mukaan vahingossa poikaystävän passin omansa sijaan), ja onnekseni sain kaikki 25 excuilijaa itseni mukaan lukien takaisin Suomeen onnistuneesti. Ja selvittiin kuin selvittiinkin myös sitä seuraavan päivän Hämeenkadun approista Tampereella.. Onneksemme excuviikkoa on seurannut kuitenkin perioditaukoviikko, sillä tapahtumarikkaan reissun jälkeen hengähdystauko tulee varmasti itse kullekin tarpeeseen 😀

Kiitos siis kaikille excuilijoille mukavasta reissusta!
Matkasta voi löytää lisää materiaalia esimerkiksi Reettoreiden Instagramista @reettorit_ry.

Good night, sleep tight, don’t let the bedbugs bite 😉

– Mari

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *