Vinkkejä vaihtohakuun

Vaihto on monelle yksi yliopistoajan odotetuista kohokohdista. Hakeminen vaihtoon saattaa kuitenkin tuntua etukäteen monimutkaiselta. Tässäpä siis muutamia vinkkejä hakuprosessin läpikäyneeltä opiskelijalta.

Oma kokemukseni vaihtoon hakemisesta oli kaoottinen alusta alkaen. Jätin ensimmäisen Tampereen yliopistolle tehtävän hakemuksen tekemisen tuttuun tapaani viimeiselle viikolle. Tulin kuitenkin valituksi vaihtoon tästä huolimatta. Kuukausia myöhemmin iski realisaatio, että olen muuttamassa ulkomaille alle puolen vuoden päästä. Tässä vaiheessa aloin kokemaan pienehköä ahdistusta siitä, miten en ollut laittanut kuukausiin tikkua ristiin vaihtoon valmistautuakseni. En kuitenkaan aktiivisesti alkanut miettimään asiaa sen enempää.

Vasta lokakuussa kohdeyliopistoltani tuli jatko-ohjeet. Täytin nettihakemuksen, mutta virheekseni en juuri mitään muuta. Neljä päivää ennen marraskuun loppua ja vaihtohaun päättymistä sain kohdeyliopistoltani sähköpostia puuttuvista liitteistä, joita minulla ei ollut heille lähetettäväksi.

En itse siis ole lähdössä vaihtoon omien mokien vuoksi.  Tämä postaus on siis kehotus oppia virheistäni. Älkää tehkö niin kuin minä tein vaan tehkää kuten sanon, jotta kenellekään muulle ei toivottavasti tule epäonnistunut hakemus esteeksi vaihdolle. Tästä siis muutamia vinkkejä hakemiseen ja vaihtoa varten valmistautumiseen:

Varaa hakemuksen tekemiseen riittävästi aikaa.

Ensimmäisessä vaiheessa hakemukseen pyydetään ensinnäkin kohdevaihtoehdot mieluisessa järjestyksessä. Toiseksi hakemukseen tulee miettiä alustavasti, mitä kursseja kussakin kohteessa haluaisi opiskella. Tähän vaiheeseen tulee kirjoittaa myös motivaatiokirje. Kohteiden tutkimiseen ja kurssivalikoimien selaamiseen kannattaa varata aikaa, sillä yliopistojen nettisivut eivät välttämättä ole täysin selkeitä. Kohdevaihtoehtoja miettiessä suosittelen ajattelemaan myös vaihdon rahoitusta, esimerkiksi haluaako mennä Erasmus+ -kohteeseen vai hakeeko kahdenvälisellä sopimuksella.

Motivaatiokirjeessä osoitin haluni lähteä vaihtoon yleisesti enkä vain tietyn kohdemaan takia. Selittelin siinä siis ummet ja lammet kielitaidon harjaannuttamisesta sekä eri kulttuurien kohtaamisen tuomista näkökulmista elämään. Toki jokaisen motivaatiokirjeen tulisi vaikuttaa persoonalliselta ja kustomoidulta, joten suosittelen lähestymään sen kirjoittamista omista näkökulmista ottamatta muiden versioiden sisältöjä liialti huomioon.

Seuraa ohjeita huolellisesti

En voi painottaa tätä tarpeeksi: lue ohjeet tarkasti ja toimi niiden mukaisesti. Varmista, että olet tietoinen kaikista vaadituista tiedoista, liitteistä ja todistuksista. Tee hakemus huolellisesti. Parempi vielä, jos teet tämän niin pian kuin mahdollista. Hakemusta tehdessä on aina mahdollista saada tukea Tampereen korkeakoulujen kansainvälisyyden palveluista, josta oman kokemukseni mukaan sai apua suht nopealla viiveellä. Myös kohdeyliopistosta saa apua pyytämällä, minkä sain myös kokea prosessin aikana.

Ole aktiivinen

Selaamalla kohdeyliopiston nettisivuja voi löytää tietoa monesta asiasta, myös niistä, joita ei ole vielä tajunnut miettiä. Nettisivut saattavat olla sekavia, mutta ajan ja kestävän hermon kanssa ne voivat olla suunnaton tuki vaihtoon valmistautumisessa. Kuten aiemmin myös mainitsin, vastauksia epäselvyyksiin saa kysymällä Tampereen kansainvälisyyspalveluista tai kohdeyliopistosta.

Vaihtokokemusten lukeminen sekä vaihdossa käyneille opiskelijoille puhuminen ovat myös hyviä informaation ja vinkkien lähteitä. Niitä kannattaa mahdollisuuksien mukaan käyttää hyödyksi. Ylipäätään pientä vaivaa näkemällä ja kyselemällä pääsee vaihtoprosessissa pitkälle.

Yritä olla stressaamatta liikoja

Vaikka hyvä valmistautuminen on suuri etu vaihtoon lähtiessä, koita kuitenkin olla ottamatta vaihdosta liikaa paineita. Vaihdon on tarkoitus olla hauska kokemus!  Vaihtoon lähtemisen voi myös aina perua, jos se tuntuu itselle oikealta vaihtoehdolta. Elämäntilanne, pandemia, vaihtuneet suunnitelmat tai motivaation puute ovat kaikki täysin oikeutettuja syitä jättää leikki kesken, jos hakeminen ei enää tunnu kivalta idealta. Eihän sinne vaihtoon kannata mennä hampaat irvessä.

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *