Vaikeassa elämäntilanteessa eteenpäin – toipumisen ja kuntoutumisen monet polut

Huostaanoton jälkeenkin vanhemmuus VOI KUKKIA

Työpajan pitäjät: asiantuntija Sanna Hämäläinen, kokemusasiantuntija Mareena Heinonen (Kasper ry. – Kasvatus -ja perheneuvonta ry), sosiaaliohjaaja Anneliina Heino, johtava sosiaalityöntekijä Anni Vanhala sekä kokemusasiantuntija Hanna-Mari Kuusinen. Tampere-talo 30.1.2020.

”Arvosta sitä, miten olet selviytynyt elämäsi vaikeuksista. Näe kohtaamasi vaikeudet koettelemuksina, jotka ovat kasvattaneet sinua ihmisenä. Huomaa sisäiset ja ulkopuolellasi olevat voimavarat, sillä niitä on enemmän kuin arvaatkaan.

Arvosta edistystäsi ja onnistumisiasi ja kiinnitä huomiota niihin merkkeihin, jotka puhuvat sen puolesta, että olet oikealla tiellä. Ole tietoinen siitä, mitä elämältä haluat ja tulevaisuudelta toivot. Toiveilla on taipumus toteutua, mutta mikään tuuli ei ole otollinen laivalle, jolla ei ole päämäärää. Usko, että ansaitset hyvän tulevaisuuden. Ja mitä raskaampi menneisyytesi on ollut, sitä paremmalla syyllä. Ole armollinen itsellesi ja muista että et ole yksin: sinapinsiemeniä kannattaa etsiä, vaikkei niitä löydäkään.”

Ben Furman

Teoksesta ”Ei koskaan liian myöhäistä saada onnellinen lapsuus” (WSOY, 2010)

Tunnet ehkä joutuneesi tuntemattomalle maaperälle. Ajattelet, että olet siellä ypöyksin eikä kukaan tiedä miltä sinusta tuntuu. On aika pysähtyä miettimään, minkälaista elämää haluaisit nyt ja tulevaisuudessa elää. Vaikeassa elämäntilanteessa ihminen kohtaa usein epäonnistumisen sekä toivottomuuden tunteita. Miten ihmistä voi tukea ja auttaa eteenpäin? Aikuissosiaalityön työpaja antoi meille yhden näkökulman edellä esitettyyn kysymykseen. Vertaistukiryhmät.

 

VOIKUKKIA-vertaistukiryhmämalli on tarkoitettu vanhemmille, joiden lapsi on otettu huostaan. Ryhmät ovat ammattilaisten vetämiä, mutta tärkeimpänä voimavarana nähdään muiden vanhempien tarjoama vertaistuki. Huostaanotto tai sijoitus on aina kriisi, ja se pitää ottaa vakavasti. Suomessa lain mukaan vanhempi ei juurikaan saa mitään tukea huostaanottotilanteessa, jonka vuoksi tällaiset vertaistukiryhmät ovat korvaamaton tuki ja apu.  Ryhmän tavoitteena on vanhemman oman elämän ja selviytymisen tukeminen ja vanhemmuuden vahvistuminen sekä sitä kautta myös lasten hyvinvoinnin lisääntyminen.

Yksinkertaisuudessaan ketään ei saa jättää yksin kriisitilanteessa. Kukaan meistä ei pärjää yksin. Vertaistukiryhmien tarkoituksena on tarjota toivonkipinä sisimpään ja uskoa siihen, että elämä kääntyy vielä parhain päin. Ymmärrys, lohtu ja helpotus ovat niitä asioita, joihin vertaistukiryhmät tähtäävät. Kokemusten jakaminen yhdessä vähentää syyllisyyttä ja häpeää. Armollinen suhtautuminen on ydin, johon tähdätään. Voisimme kuvailla vertaistukiryhmiä voimaannuttaviksi, osallisuutta tukeviksi, inhimilliseksi toiminnaksi.

Miten vertaistukiryhmiä voitaisiin hyödyntää laajemmalla mittakaavalla? Meillä Suomessa on olemassa paljon erilaisia vertaistukiryhmiä esimerkiksi huostaanotettujen ja sijoitettujen lasten vanhemmille tai päihdeongelmallisille. Aikuissosiaalipäivän työpajan toiminnallisena tarkoituksena oli kehitellä uusia, innovatiivisia ideoita vertaistukiryhmien kehittämiselle. Keräsimme kuvamateriaalia jokaisen ryhmän ideasta. Näistä ideoista voisikin ottaa koppia!

 

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *