Adobe Spark ja ThingLink kuuluvat suosittuihin työkaluihin, joita mm. oppilaitoksissa käytetään paljon. ThingLinkin peruskäyttö on opettajille maksutonta, mutta TAKKin hankkima oppilaitoslisenssi mahdollistaa, että myös oppijat voivat tuottaa sisältöjä. Onkin tärkeää, ettei verkkosisältöjen luominen ole vain opettajien iltapuuhaa, sillä opiskelijathan ne oppimassa ovat ja työelämä edellyttää monipuolisia digivalmiuksia.
Molemmat sovellukset laajentavat oppijoiden työkaluvalikoimaa osaamisen osoittamisessa ja erilaisten tehtävien tekemisessä perinteisen kirjoittamisen, lukemisen ja videoiden katsomisen ohella. ThingLinkillä voi luoda interaktiivisia kuvia, videoita ja virtuaalimatkoja, myös 360-sisällöistä. Sparkin kolmella sovelluksella voi luoda videoita, verkkojulkaisuja ja erilaisia kuvia, esimerkiksi infograafeja.
Adobe Sparkin peruskäyttö on maksutonta kaikille, jopa kaupalliseen käyttöön, mikäli käyttää omia tai Adoben sisältöjä. Koulutuksen järjestäjä saa siitä maksutta käyttöön GDPR-turvallisen Premium-version, mikäli Spark liitetään käyttäjähallintaan. Kuluttajaversion ikäraja on 13 v, mutta Premiumin avulla myös nuoremmat voivat käyttää sitä. Käyttäjähallintaan liittämisen voi tehdä itse (ohjeet tietohallinnolle) tai teettää IlonaIT Oy:llä hintaan 300 €. Tämän koulutuksen myötä Sparkista innostuttiin niin kovasti, että Spark hankittiin myös TAKKiin. Ennestään se on tällä suunnalla jo mm. Tampereen korkeakouluyhteisön ja Tampereen kaupungin (ainakin toinen aste) käytössä.
Olen näitä molempia palveluita jo niin monessa bloggauksessa aiemmin hehkuttanut, etten enää meinaa keksiä uutta sanottavaa, mutta linkkaan tähän päivittyviä ohjeita ja esimerkkejä kiinnostuneille.
Adobe Spark
- Päivittyvät Adobe Spark-ohjeet (lisätty 3.1.2022)
-
Adobe Spark – luo oppimateriaaleja tai laita oppijat töihin -bloggaus, mistä löytyy esimerkkejä, päivittyvät ohjediat ja tallenne.
ThingLink
- Päivittyvä ThingLinkin ohjekuva, mistä löydät ohjediat, videoita ja monta esimerkkiä.
Käytä molempia yhdessä
- Nämä sovellukset toimivat myös erinomaisesti yhdessä niin, että ensin luodaan Sparkilla kuva tai video ja sitten lisätään siihen ThingLinkillä tageja. Siitä pieni esimerkki edelle upotettuna artikkelin kuvituksena.
- Katso esimerkki interaktiivisesta videosta Kiipulan Digi työtavaksi -hankkeesta.
- Katso myös esimerkkinä kuva TAMKin syksyn Pedagogin digitystä -koulutuksesta.
Matleena Laakso, TAMK
Kommentit