Miten YouTuben tekstitykset voi kuunnella?

Autoalalle on tarjolla hyviä eri kielille tekstitettyjä videoita, joissa ei ole selostusta. Miten tällaisten videoiden tekstitykset voisi kuunnella?

Kyseisillä videoilla ei siis ole lainkaan puhetta, vaan ideana on näyttää huoltotoimet ja tarjota samat videot eri EU-kielille tekstitettynä. Kyse ei ole näkövammaisista opiskelijoista, jotka käyttävät ruudunlukusovelluksia. Kyse on näkevistä ja kuulevista oppijoista, joille olisi apua siitä, että tekstityksen voisi lukemisen sijaan kuunnella. Näin katseen voisi kohdistaa tekstityksen sijaan siihen, mitä videolla tapahtuu.

Tällaiseen tarpeeseen kaivattiin VAAOssa apua. YouTuben työkaluista en tähän apua löytänyt. Kenties joku selaimen lisäosa mahdollistaisi tekstityksen kuuntelemisen. Alla videolla esittelemäni vinkki toimii vain tietokoneella. Mobiilikäyttöön en löytänyt  ratkaisua, mutta vinkkaa kommenteissa, jos tiedät, miten se onnistuisi. Kuten monesti aiemminkin, saavutettavuuskysymykseen löytyi vastaus Facebook-ryhmästä Verkkopalvelujen saavutettavuus.

Kommentti 8.2.22: VAAOn opettajat keksivät, että videoiden kuuntelu onnistuu myös niin, että puhelimen asetuksista otetaan käyttöön helppokäyttötoiminnot ja sieltä teksti puheeksi -toiminto. Sitten valitaan lue kuvasta näkyvä teksti.

Katso tästä video: Miten kuuntelen YouTube-videon tekstitykset? (2:30 min)

Matleena Laakso, TAMK

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *