Sähköisillä kyselytyökaluilla on monen monta käyttötapaa sovelluksesta ja sen valituista ominaisuuksista riippuen. Moni kysely toimii sekä reaaliaikaisesti ryhmälle että omassa tahdissa tehden, tunnilla tai kotitehtävänä. Tässä listausta erilaisista käyttötavoista:
- Pistokkaat, sanakokeet, kurssikokeet
- Lähtötason kartoitus
- Tutustuminen ja osallistujien tavoitteiden kysyminen
- Oppijoiden aktivointi ja osallistaminen – myös oppijat kyselyiden tekijöiksi!
- Mielipidekyselyt ja äänestykset
- Oppimateriaalit: kysymykset osana diaesitystä ja kyselyt harjoituksina, joista oppija saa välittömän palautteen.
- Pelillinen elementti opetuksessa
- Yhteistyöhön ja osaamisen jakamiseen kannustaminen
- Palautteen kerääminen
Webinaarissa esiteltiin lyhyesti kahdeksan kyselytyökalua, josta Flingan avulla valitsimme kokeiluun suosituimmuusjärjestyksessä neljä alla olevaa. Avasin alle kuvauksen yhteyteen kokeilulinkit, mutta ne toimivat vain määräajan. Myöhemmin löydät kokeilulinkit Matleenan blogin sähköisten kokeiden sivulta, missä ovat myös päivittyvät ohjediat sovellusten käyttöön.
Quizizz
Quizizz lienee Quizletin ohella monipuolisin opettajille maksuttomista kyselytyökaluista. Sillä voi tehdä kokeita, kartoittaa mielipiteitä tai tehdä yhdessä pelattavia tietovisoja, joissa on mukana musiikkia ja meemipalautteet. Uusimpiin ominaisuuksiin kuuluvat oppitunnit (lesson), mikä tarkoittaa diasarjan luomista ja kysymysten upottamista diojen lomaan.
Tästä voit kokeilla testiä ylioppilaskokeesta (avoinna 1.7.21 asti).
Nearpod
Nearpodilla voi luoda oppitunteja, joita kukin seuraa omalta näytöltään joko omassa tai opettajan määrittelemässä tahdissa. Oppitunnille voi lisätä monipuolista materiaalia ja kymmenkunta tehtävätyyppiä. Oppitunnille vaihtoehtona voi luoda interaktiivisia videoita, joihin upottaa kysymyksiä.
Tässä linkki reaaliaikaiseksi suunniteltuun oppituntiin, jota webinaarissa kokeilimme: demokysely (avoinna 17.7.21 asti). Lue lisää Nearpodista Reetta Pänkäläisen bloggauksesta ja tutustu kieltenopetuksen esimerkkeihin.
Blooket
Blooket on uusi hauska pelillinen kysely. Sen 10 pelimoodin avulla monivalintoihin saadaan erilaisia muuttujia, joissa vaikuttavat osaamisen lisäksi pelistrategiat, nopeus ja/tai sattuma. Osa peleistä toimii vain yhtä aikaa ryhmässä pelaten, kuten kokeilemamme kultajahti (Gold Quest). Osan voi antaa myös kotitehtäväksi, kuten hullunkurisen valtakunnan (Grazy Kingdom), jota voit kokeilla tästä linkistä (pe 2.7.21 klo 16 asti). Pelin teemana on perennoiden tuntemus ja pelaaminen vaatii muutaman sanan osaamista englanniksi. Voit lukea lisää Blooketista ja tutustua eri pelimoodeihin toukokuun bloggauksesta: Blooket: uusi pelillinen monivalintakysely.
X-breikki
X-breikki on Liikkuvan koulun innovaatio, missä kysymyksiin vastataan erilaisin liikkein, esimerkiksi kurottamalla kattoon tai menemällä kyykkyyn. Itse kysely on diasarja, jonka pohjan voit ladata itsellesi. Katso esimerkki ja lue lisää bloggauksesta X-breikki liikuttaa koululaisia.
Matleena Laakso, TAMK
Kommentit