Kansainvälinen vaihto Dublinissa vuonna 2022

Viikot 1-2

Olemme kolmannen vuoden röntgenhoitajaopiskelijoita ja olemme vaihdossa Irlannissa keväällä 2022. Saavuimme Dubliniin sunnuntaina iltapäivästä. Ensimmäiset kaksi viikkoa asuimme hotellissa, koska asunnon löytäminen oli todella hankalaa. Hotelli oli lähellä keskustaa, mutta aika kaukana yliopistosta. Maanantai oli meillä vielä vapaapäivä ja silloin kävimme tutustumassa keskustan alueeseen.

Ensimmäinen koulupäivä oli tiistaina ja se alkoi esittelyllä vaihto-ohjelmaan. Tapasimme silloin myös muut vaihto-opiskelijat ensimmäistä kertaa. Muutama ensimmäinen viikko meni todella nopeasti, koska meillä alkoi luennot, esitelmät ja vr-labrat heti tiistain jälkeen. Meidän kurssit täällä vaihdossa ovat Cardiac Interventional Imaging ja Radiography and Culture in Europe. Cardiac-kurssiin kuului vr-labroja, joissa tehtävänä oli siirtää henkilökunta oikeisiin paikkoihin cath labissa. Meidän piti myös optimoida henkilökunnan säteilyannokset. Niitä pystyimme seuraamaan monitoreilta. Ensimmäisellä ja toisella viikolla meillä oli luentoja mm. aiheista: cardiac mri, cardiac cath procedures, coronary artery disease, cardiac anatomy and physiology.

Yliopisto
Yliopisto

Radiography and Culture in Europe – kurssiin kuului joka perjantaina aktiviteetti. Ensimmäisen viikon perjantaina meillä oli ohjattu kävelykierros Dublinin keskustassa. Tämän jälkeen kävimme Museum of Literaturessa (MOLI). Irlantilaiseen tapaan kävimme aktiviteettien jälkeen pubissa yhdessä vaihtariporukalla.

Museo

 

Toisen viikon perjantaina pääsimme kokeilemaan irlantilaisia urheilulajeja (gaelic games). Lajeina olivat hurling, irlantilainen jalkapallo ja käsipallo. Lajit olivat tosi vaikeita ja eivät ihan vastanneet odotuksia. Oli todella hauskaa kokeilla erilaisia urheilulajeja, koska ne ovat iso osa irlantilaista kulttuuria. Edellä mainitut lajit ovat myös todella suosittuja täällä.

 

Irlantilaisia pallopelejä
Joukkuekuva perinteisten pallopelien jälkeen

Ensivaikutelmat Irlannista olivat positiiviset. Ihmiset ovat todella ystävällisiä ja myös tuntemattomat saattavat tervehtiä kadulla ja kysellä kuulumisia. Liikenne täällä näyttää suomalaisen silmään kaoottiselta. Sää yllätti meidän täysin. Odotimme satavan koko ajan, mutta onneksemme ensimmäisten viikkojen aikana ei tullut vettä kertaakaan.

 

Viikot 3-4, koulua ja harjoittelua

Kolmannella viikolla olimme vielä koulussa. Meillä oli paljon ryhmätöitä, esitelmiä, luentoja ja vr-labroja. Cardiac-kurssin luentojen aiheita olivat cardiac ct, pre-hospital cardiac emergency ja cardiac physiology. Perjantain kulttuuriaktiviteetti oli tällä kertaa etänä. Pidimme esitelmiä erilaisista ruuista eri maissa.

Neljännellä viikolla meillä alkoi harjoittelu sairaaloissa. Kaksi meistä on Connolly sairaalassa ja yksi Beaumontissa. Tällä harjoitteluviikolla pääsimme näkemään ct:tä, magneettia sekä toimenpideradiologiaa. Beaumontin sairaala on todella iso sairaala, joten se on myös todella kiireinen. Kiire näkyi myös ct-osastolla. Potilaita oli joka lähtöön. Ct-osastolla opiskelija pääsi haastattelemaan ja asettelemaan potilaita sekä tekemään muutamia pään kuvauksia koneella. Verrattuna Suomeen toiminta on aika samanlaista, mutta yksi ero on se, että täällä varjoaineenantoa varten täytyy täyttää esitietolomake. Esitietolomakkeessa kysytään samoja kysymyksiä kuin Suomessa kysytään suullisesta, mutta lisäksi siinä kysytään esimerkiksi astmaa, sydänsairauksia ja heinänuhaa. Connollyn sairaalassa magneetilla potilaita oli paljon. Siellä kiire ei vaan ehkä näy niin selkeästi kuin ct:llä, koska kuvausajat ovat pidempiä. Opiskelijana magneetilla ei päässyt tekemään ihan kauheasti. Opiskelija oli lähinnä apurina ja muutaman kerran sai tehdä pään kuvauksia koneella. Connollyn sairaalassa toimenpideradiologia tutkimuksissa opiskelija pääsi lähinnä vain tarkkailemaan. Siellä tehtiin nivelpistoksia, dreneerauksia, hysterosalpingografiaa sekä ultraääniohjattuja tutkimuksia. Hysterosalpingografia oli uusi juttu meille emmekä ole siihen Suomessa törmänneet tähän mennessä. Lääkäri suorittaa toimenpideradiologiassa kaikki tutkimukset ja röntgenhoitaja sekä sairaanhoitaja avustavat. Osassa tutkimuksissa käytettiin c-kaarta.

Röntgenosaston toiminta verrattuna Suomeen on hieman sekavaa. Tämä johtuu suurimmaksi osaksi siitä, että täällä käytetään edelleen paljon paperia. Kaikki potilaan henkilötiedot tulostetaan ja niiden avulla varmistetaan potilaan henkilöllisyys. Potilaan tunnistamiseen täällä käytetään potilaan nimeä, syntymäaikaa sekä osoitetta. Kun nämä tiedot on varmistettu, röntgenhoitaja allekirjoittaa lapun ja skannaa sen takaisin tietokoneelle.

Viikonloppuisin olemme tehneet koulutehtäviä sekä kierrelty kaupungilla. Olemme käyneet mm. Trinity Collegessa, St. Patrick’s katedraalissa, Dublinin eläintarhassa ja Poolpegin majakalla.

 

Trinity College
Trinity College
Tiikeri eläintarhassa
Eläintarhassa
Elefantteja eläintarhassa
Elefantteja eläintarhassa
Poolpegin majakka
Poolpegin majakka

Viikot 5-6

Toisella ja kolmannella harjoittelu viikoilla meillä oli modaliteetteina TT, MRI, mammot, natiivit ja ultraääni sekä leikkaussalissa kuvantaminen. Connollyn sairaalan TT oli hyvin kiireinen paikka, vaikka itse sairaala onkin pieni. Potilasvirta oli tauotonta ja heidän kuntonsa vaihteli laidasta laitaan. Esimerkiksi tuli paljon käveleviä potilaita mutta myös teho-osastolta tulevia. Opiskelijana TT osastolla pääsi tekemään muutamia pään kuvauksia ja katsoa laboratoriotulokset kuten GFR:n ja kreatiinin. Opiskelija sai myös tarkistaa potilaan henkilöllisyyden ja kysellä esitietolomakkeen varjoainetta varten.

Irlannissa röntgenhoitajat työskentelevät leikkaussaleissa ja kuvaavat C-kaaren avulla. Connollyn sairaalassa ei päässyt näkemään kuin muutaman leikkauksen viikon aikana esimerkiksi olkapään ja sormen leikkaukset. Leikkaussali toiminta oli mielenkiintoista ja uutta meille, sillä emme ole päässyt näkemään ennen tällaista. Olisi kuitenkin ollut kiva nähdä enemmän toimenpiteitä viikon aikana. Koska leikkaussalissa ei ollut paljon toimintaa niin jouduttiin suurin osa ajasta olemaan natiiveilla. Siellä röntgenlaitteet ovat vanhempia ja tönkömpiä kuin mitä me olemme käyttäneet Suomessa harjoitteluissa. Myös käytännöt olivat hyvin erilaisia natiiveilla kuin Suomessa, kuten esimerkiksi keuhkokuvauksessa otettiin vain PA kuva.

Myös Beaumontin sairaalassa pääsi seuraamaan vain muutamia leikkauksia (kyynärpää, ranne, stentin asennus, DBS eli deep brain stimulation). DBS toimenpiteessä käytettiin O-kaarta, joka oli todella hieno ja moderni laite. Muuten käytössä oli normaalit C-kaaret. Beaumontin sairaala on Connollyn sairaalan verrattuna todella paljon isompi, joten leikkaussaleja oli hyvin paljon enemmän osastolla. Kun leikkauksia ei ollut röntgenhoitajat työskentelivät natiiveilla. Ultraäänessä ja mammoilla pääsi ainoastaan seuraamaan tutkimuksia. Mammoilla monet potilaat eivät halunneet opiskelijaa sisälle tutkimushuoneeseen. Mammo-osastolla tehtiin seulontoja, kliinistä mammografiaa ja rintojen ultraäänitutkimuksia.

Viikonloppuina tutustuttiin eri paikkoihin ja kävimme muun muassa Guinness museossa ja kalastajakylä Howth:issa. Kävimme myös Trinity Collegen Book of Kells:issä ja eri ravintoloissa sekä pubeissa. Olemme vietetty paljon aikaa muiden vaihto-opiskelijoiden kanssa.

Guinness museo
Guinness museo

 

Book of Kell's
Book of Kell’s
Kalastajakylä Howth
Kalastajakylä Howth

 

 

merimaisema
Kalastajakylä Howth

 

Terveisin Taru, Karita ja Krista

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *