Päiväretki Gironaan

Tutustumiskäynti paikalliseen kouluun ja sairaalaan

Kokoonnuimme varhain aamusta Hard Rock Cafen edessä Placa de Catalunyalla Barcelonassa. Päivän mielenkiinnon kohteena oli Girona ja tutustumiskäynti paikallisessa röntgenhoitaja koulussa ja sairaalassa. Jouduimme odottelemaan linja-autoa vain pienen hetken ja pääsimmekin nopeasti matkaan. Kyseiselle päivälle oli suunniteltu useita mielenosoituksia Barcelonan ja Gironan alueelle. Mielenosoitusten vuoksi oli mahdollista, että olisimme törmänneet tiesulkuihin niin menomatkalla Gironaan kuin paluumatkalla Barcelonaan. Emme kuitenkaan havainneet liikenteessä mitään poikkeavaa matkalla koululle, ainoastaan Barcelonan puolella oli jonkin verran aamuruuhkaa. Gironaan matkaa Barcelonasta oli reilu 100 km.

Saavuttuamme perille saimme tutustua yhdessä paikallisten opiskelijoiden kanssa kouluun. Kävimme tutustumassa koulun tiloihin, auditorioon, useisiin itsenäisen työskentelyn tiloihin, kahvilaan ja muutamaan opetustilaan. Koulun keskellä oli myös tekonurmella vuorattu ulkotila opiskelijoiden rentoutumista varten. Yhdessä opetustilassa pääsimme kokeilemaan kuva-arkisto-ohjelmaa, jonka avulla paikalliset opiskelijat harjoittelevat röntgenkuvien katsomista ja röntgenanatomiaa. Tutustuimme paikallisiin opiskelijoihin myös ryhmäytymisleikkejä leikkien. Koululta saimme muistoksi mukit, jotka tulivatkin tarpeeseen jo loppumatkasta.

Röntgenkuvien kuva-arkisto-ohjelma

Koulussa yhdessä vierailluista huoneista oli röntgenlaite opiskelijoiden röntgenlaitteen käyttöä sekä asettelun harjoittelemista varten, röntgenlaite ei antanut säteitä, eikä tiloja ollut suunniteltu niin, että olisi ollut mahdollista käyttää säteilyä. Koululla oli myös käytössä kuvalevyt harjoittelemista varten.

Espanjassa röntgenhoitajakoulutuksessa opiskellaan ensin 2 vuotta teoriaa, jonka jälkeen on 4,5 kk harjoittelua. Tässä koulussa ei opiskella sädehoitoa, kyseisen kokonaisuuden voi suorittaa erillisinä opintoina muualla valmistumisen jälkeen. Röntgenhoitajakoulutusta tarjoavia kouluja on paljon ja osa niistä on yksityisiä. Vierailemamme koulu oli yksityinen, noin kaksi vuotta kestävät röntgenhoitajaopinnot maksoivat opiskelijalle kyseisessä koulussa noin 10000 €. Koululla ei ollut tarjota opiskelijoille asuntoloita, ruokailu koulun ruokalassa maksoi opiskelijalle 5,5 €.

Lähellä koulua oli paikallinen sairaala, jonne pääsimme tutustumaan. Kiersimme kahdessa ryhmässä katsomassa natiivikuvaus-, ultraääni-, mammografia-, tietokonetomografia- ja magneettihuoneita. Sairaalan keskellä oli lasitettu ulkotila, jossa asusteli vitivalkoisia kaneja koloissaan viihdyttämässä potilaita ja henkilökuntaa. Magneettitutkimuksissa oli käynnin aikana yksi röntgenhoitaja töissä, joka kertoi, että heillä töitä tehdään yleensä kahdessa vuorossa. Hän kertoi myös, että päivittäinen tutkimusmäärä oli noin 15 aamuvuorolaiselle ja noin 15 iltavuorolaiselle. Espanjassa röntgenhoitajatutkinnon päälle voi käydä lisää opintoja, jonka jälkeen voi itsenäisesti tehdä ultraääniä, kun lääkäri on varmistanut osaamisen. Eli vähän sama homma, kuin meillä sonograaferin tutkinto!

Gironalainen puisto matkalla vanhaan kaupunkiin korkeine puineen tasaisissa riveissä

Vanha kaupunki

Kun olimme tutustuneet sairaalaan, niin seuraavaksi ohjelmassa oli vuorossa tutustuminen Gironan vanhaan kaupunkiin. Siirryimme sopivan kävelymatkan päähän pysäköintialueelle linja-autolla, josta kävelimme kaupunkiin muutaman kilometrin verran helteisenä päivänä. Kävelyretki Gironan vanhassa kaupungissa alkoi nestetankkauksella ensimmäisellä löytyneellä terassilla. Tästä jatkoimme kävelyä tutustuen Gironan katedraaliin, jossa on myös kuvattu Game of Thrones tv-sarjaa. Opimme, että Espanjassa ei lounasteta yhdentoista aikaan vaan paljon myöhemmin. Vanha kaupunki oli todella kaunis ja sympaattinen.

Gironan katedraali
Gironan kirkko. Paikalliset opiskelijat kertoivat, että kirkon suunnitellut mies suoritti itsemurhan hyppäämällä kirkon valmistuttua. Kukaan ei muistanut miksi.

Gironan vanhaa kaupunkia joelta nähtynä

Ruokailu

Espanjalaiseen ruokakulttuuriin tottumattomina ja vatsat kurnien saimme odottaa päivän ensimmäistä varsinaista ateriaa pitkälle iltapäivän puolelle. Odottelu oli kuitenkin sen arvoista. Ruokailu tapahtui todella viihtyisässä pienessä ravintolassa maalaismaisemassa Gironan ulkopuolella ja paikallisten meille tarjoama kolmen ruokalajin päivällinen oli paitsi täyttävä myös erittäin maistuva. Ruokailun jälkeen olikin aika suunnata takaisin Barcelonaan. Paluumatkalla näimme moottoriteillä useiden kilometrien mittaisia jonoja johtuen päivän mielenosoituksista sekä tiesuluista. Linja-autonkuljettajamme onnistui paikallisten oppaiden avulla navigoimaan meidät ruuhkien ohitse hyvin ja saavuimme sovitussa aikataulussa takaisin Barcelonaan. Barcelonaan saavuttuamme lähistöltä kantautui erilaiset äänet mielenosoittajien kokoontumisesta johtuen, mutta emme kokeneet missään vaiheessa olleemme vaarassa.

Paluu matkalla Gironasta, kouluvierailulta saamamme mukit tulivatkin jo käyttöön, kun varauduimme paluumatkan mahdollisiin viivästyksiin.

Retkestä kiittää:
Elina Nokelainen, Petri Ilmonen, Antti Kuivalainen, Iiro Voutilainen, Mikko Jämbäck, Mikko Vessari, Heikki Varis, Iida Kondin ja Heidi Jokinen

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *