Terveisiä Portugalista

Harjoitteluterveisiä Portugalista

Harjoittelussa seurataan ohjaajan työvuoroja ja ollaan sillä modaliteetilla kuin sen päivän ohjaajan työvuorolistalla on. Olemme tehneet aamu ja iltavuoroja ohjaajien vuorojen mukaan. Oletimme ensimmäisen viikon perusteella, että vuoromme on maanantaista perjantaihin, kunnes klo 21 lauantai iltana tuli seuraavat vuorot ja tieto, että sunnuntai on iltavuoro. Onneksi emme olleet ehtineet lähteä minnekään kauemmas viikonlopuksi. Ensimmäisenä kahtena viikkona olemme olleet magneetilla, TT:llä, osastokuvauksissa ja leikkaussalissa. Leikkaussali oli uusi tuttavuus ja todella mielenkiintoinen, mutta vaatteiden löytäminen kahdelle isohkolle suomalaisnaiselle osoittautuikin vaikeaksi. Sen päiväinen ohjaajamme oli ihastuttava Nelia, joka itse on n.150 cm pitkä ja painaa 40 kg. Hänelle tuotti päänvaivaa löytää edes meidän päälle mahtuvia vaatteita. Omissa leikkaussali vaatteissani pystyin vain seisomaan suorassa paljastamatta alusvaatteitani. Useamman tunnin leikkauksessa teki mieli istua hetki ja täytyikin linnoittautua seinää vasten. Koostamme on ollut huvia monille ja Nelian perässä kulkiessamma olemmekin heittäneet vitsiä, että olemme Nelian henkivartijat suuren koko eron vuoksi ja selvisi että muutkin osastolla ovat tulleet samaan lopputulokseen. Kielimuuri on hieman rajoittanut kommunikointia muun henkilökunnan kanssa, mutta suurilta osin kaikki ovat ystävällisiä.

Leikkaussalissa tehtiin ortopedisiä leikkauksia joissa röntgenhoitaja hoitaa C-kaarta ja ottaa kuvia lääkärin pyynnöstä. Suomessa emme ole osallistuneet C-kaaren käyttöön, joten vertailua on vähän vaikea tehdä. Useimmilla leikkaussalissa olevilla hoitajilla oli lyijyliivit ja kilpirauhassuoja. Yhdellä hoitajalla ei ollut leikkauksien aikana suojia ollenkaan ja toiselta ortopediltä oli kilpirauhassuoja aika usein kateissa. Liiveissä oli suojaus vain edessä ja osa hoitajista ei oikein välittänyt miten päin he olivat kuvauksen aikana. Ohjaajamme otti etäisyyttä putkeen ja ilmoitti muille milloin kuvaa ja pysyi suojien kanssa oikein päin. Kuvauslaite oli liikuteltava ja hieman vanhempaa mallia kuin Suomessa olevat. Langatonta tiedon siirtoa ei ollut ja leikkauksen lopuksi leikkaussalin läpi vedettiin tiedonsiirtoa varten johto joka roikkui näyttöpäätteen mukana. C-kaari olit suojattu steriileillä pusseilla osilta, jotka olivat potilaan lähellä. C-kaaren likaantuessa näkyvästi verestä ja lihan paloista se jätettiin saliin siivoajien puhdistettavaksi, muussa tapauksessa se kärrättiin vain varastoon.

 

 

Leikkaussalissa sädesuojat päällä

Leikkaussalissa

 

Osastokuvauslaite käyttää kuvalevyjä ja rajauksia ei suuremmin harrasteta. Blendat ovat taysillä ja katsotaan vain että koko kuvalevy tulee varmasti säteilykeilan alueelle. Kuvat rajataan uudelleen luennan jälkeen. Rajauksien puutetta perusteltiin, ettei kuvia haluta uusia. Osastokuvauksissa on mukana potilasavustaja joka kuljettaa koneen, asettaa putken paikalleen ja hoitaa kuvalevyjen kirjauksen ja järjestyksen. Röntgenhoitaja asettaa vain kuvalevyn potilaan alle paikalleen, kohdistaa putken ja ottaa kuvan. Kuvauksen jälkeen kuvalevy annetaan potilasavustajalle joka huolehtii levyn kuljetuksesta, puhdistuksesta ja luennasta. Röntgenhoitaja tekee merkinnät kuvaan ja lähettää sen PACS:iin.

Vielä emme ole ehtineet tutustua tarkemmin Portugalin röntgenhoitajakoulutukseen, kuin sen että opiskelijat ovat harjoittelussa ryhmissä.

Portugali on näin pari viikon perusteella varsin mukava maa, mutta suurin kulttuuri shokki on lukot. Asuntomme ovessa on nelisivuinen avain joka päällepäin näyttää joka kulmalta samalta, mutta sopii lukkoon vain yhden suuntaisesti ja ovella lukon pähkäilyssä meneekin usein aikaa. Huoneista ei myöskään pääse ulos ilman avaimia. Suomalainen tapa, että lukon saa toiselta puolelta auki ilman avaimia ei ole päätynyt tänne asti. Eikä myöskään vessanlukot. Paikalliset eivät vaivaudu vessan ovia lukitsemaan ja ovista ei näe ovatko ne lukossa vai ei. Jos vessan oven saa ylipäätään lukkoon, on monesti sen avaaminen pieni pulma. Meillä onkin sopimus jos toista ei vessareissulta näy takaisin säädyllisessä ajassa, menemme katsomaan onko jompikumpi Suomi-tytöistä taas jumissa Portugalilaisen lukon takana.

Lukkoja

Portugalilaisia lukkoja

 

Kotikatu

Aurinkoisin terveisin Veera + Maija

 

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *