Liiketalouden uusi opetussuunnitelma – mikä muuttui?

Liiketalouden tutkinto-ohjelman sisältö muuttui Tampereen ammattikorkeakoulussa syksyllä 2024. Mitä muutoksia se on tuonut mukanaan kolmannen vuoden HR- ja esihenkilötyön opiskelijan silmin?

Perusopinnot

Opetussuunnitelmia tarkasteltaessa muutoksia on havaittavissa heti perusopinnoista, eli ensimmäisen vuoden opinnoista lähtien.

Liiketoimintaympäristö ja liiketoiminnan ympäristö -kurssit ovat sisällöiltään suunnilleen samanlaiset. Liiketoiminnan perusteet -kurssin projektinhallintakokonaisuus on siirtynyt liiketoiminnan suunnittelu -kurssille.

Markkinointi ja viestintä on muuttunut nimeltään markkinointi ja organisaatioviestinnäksi. Sisällöt ovat hyvin samankaltaiset.

Uutena uuden opetussuunnitelman perusopinnoissa on HR ja esihenkilötyö -kurssi. Aiemmassa opetussuunnitelmassa HR- ja esihenkilötyöhön pääsi tutustumaan melko vähän ensimmäisen opiskeluvuoden aikana. Tämä on varmasti hyvä uudistus, sillä uusi kurssi saattaa herättää kiinnostuksen HR- ja esihenkilötyö -suuntautumista kohtaan täten jo liiketalouden opintojen alussa.

Aiemmassa opetussuunnitelmassa ensimmäinen matematiikan osuus löytyi yrityksen talous -kurssilta, kun uudessa opetussuunnitelmassa se on tuloksellinen asiakkuus -kurssin alla.

Kannattava liiketoiminta -kurssi on muuttunut vastuulliseksi liiketoiminnaksi. Molemmilla kursseilla on ollut mukana taloussuunnittelua ja ensimmäiset opit kirjanpidosta. Muutoksena on, että kyseinen kurssi sisältää myös opetusta myynnistä ja markkinoinnista. Kannattava liiketoiminta -kurssiin oli yhdistetty mukaan juridiikkaa ja HR-osaamista sekä palkanlaskentaa.

Talousosaaminen ja liiketoiminnan analysointi -kursseilla oli samoja asioita, mutta myös eroavaisuuksia. Taloussuunnittelu, muun muassa yrityksen tunnuslukujen laskeminen, sekä kirjanpito, muun muassa tilinpäätöksen laatiminen, olivat säilyneet ennallaan, mutta matematiikka oli muuttunut opetukseen liiketoiminnan riskeistä ja liiketoimintaympäristöön vaikuttavista muutosvoimista.

Uudessa opetussuunnitelmassa operationaalinen liiketoiminta kuulostaa täysin uudenlaiselta kokonaisuudelta.

Mikä on muuttunut?

  • Kirjanpito vähentynyt hieman.
  • Juridiikan, palkanlaskennan ja matematiikan määrä vähentynyt.
  • HR ja esihenkilötyötä lisätty muuten.
  • Lisätty viestintään, asiakkuuksien hallintaan ja vastuullisuuteen liittyvää opetusta.
  • Vanhoja kursseja yhdistelty uudenlaisiksi kokonaisuuksiksi.
  • Firmavalmennus muuttunut operationaalinen liiketoiminta -kurssiksi. Olisi kiinnostavaa tietää, ovatko sisällöt pysyneet suurin piirtein samanlaisina.

 

Perusopintojen rakenne uudessa opetussuunnitelmassa

 

Kieliopinnot

Niin vanhassa kuin uudessakin opetussuunnitelmassa koreilee edelleen viisi opintopistettä englannin opintoja Professional English for BBA Studies -kurssin muodossa.

Muutos on tapahtunut ruotsin kursseissa; kirjallinen osuus on muuttunut kolmesta opintopisteestä kahdeksi, ja suullisen ruotsin osuus on muuttunut kahdesta opintopisteestä yhdeksi. Uudessa opetussuunnitelmassa viisi opintopistettä ruotsia saa täyteen valitsemalla kirjallisen ja suullisen osuuden lisäksi kahden opintopisteen kokonaisuuden neljästä eri vaihtoehdosta. Tarjolla on niin työelämän puhekurssia, liiketoiminnan viestintää, ruotsia yrittäjälle sekä myynnin harjoittelemista ruotsiksi. Uudistus kuulostaa hyvältä, ja toivottavasti se lisää opiskelijoiden motivaatiota ruotsin opiskeluun valinnanvapauden kautta.

Myös toisen opiskeluvuoden aikana suoritettavat kieliopinnot ovat pysyneet samana. Vaihtoehtoina on viisi opintopistettä saksaa, ranskaa tai venäjää alkeis- tai jatkokurssilla.

 

Pakolliset ammattiopinnot

Toisena opiskeluvuotena suoritetaan pakollisia ammattiopintoja oman suuntautumisen kurssien ohella.

Tutkimustyön menetelmät -kurssi on muuttunut tutkimustyön perusteiksi. Myös opintopistemäärä on muuttunut seitsemästä viideksi. Kurssien sisällöt kuulostavat edelleen samankaltaisille, molemmissa kurssi on jaettu määrälliseen ja laadulliseen osuuteen.

Ammatillinen valmennus 2, kolmen opintopisteen kurssi, on muuttunut opintojen ohjaukseksi, yhden opintopisteen kurssiksi.

Kestävyys ja laatu liiketoiminnassa on täysin uusi kokonaisuus. Opintojakso antaa opiskelijalle valmiudet ymmärtää vastuullisuuden, kestävän kehityksen, kiertotalouden ja laadun merkityksen liiketoiminnassa.

Liiketoiminnan digityökalut -kurssi on muuttunut digitaalisuus ja älykkäät liiketoimintajärjestelmät -kurssiksi. Samalla opintopistemäärä on laskenut seitsemästä viiteen. Entiseltä kurssilta on jäänyt pois ainakin koodaamisen osuus.

Myös asiantuntijaksi työelämään (4 op) -kurssi on uusi kokonaisuus. Kurssilla käsitellään samoja asioita kuin entisillä ammatillisen valmennuksen tunneilla, ja kokonaisuuteen on ilmeisesti lisätty hieman materiaalia Intercultural Communication Skills -kurssilta.

Mikä on muuttunut?

  • Vanhan opetussuunnitelman mukaisesti pakollisia ammattiopintoja oli yhteensä 27:n opintopisteen verran, kun uudistuksen myötä niitä on suoritettava 20 opintopistettä.
  • Projektit-kokonaisuus on poistunut kokonaan. Projektiopinnoissa opiskelija pystyi vahvistamaan käytännön liiketalouden osaamistaan työelämäprojekteissa ja case-tehtävien avulla. Esimerkiksi Sprint Innovation Festivalin pystyi sisällyttämään projektiopintoihin.

 

Pakolliset ammattiopinnot ennen ja nyt

 

Ammatilliset suuntaavat opinnot – HR- ja esihenkilötyö, myynti ja markkinointi, taloushallinto

Liiketalouden opinnoissa on valittavana tällä hetkellä kolme suuntautumisvaihtoehtoa, sillä juridiikan suuntautuminen on jäänyt pois suuntautumisvaihtoehdoista ainakin toistaiseksi vähäisen osallistujamäärän vuoksi. Käsitellään tässä osiossa tarkemmin oma suuntautumiseni, eli HR- ja esihenkilötyö.

HR- ja esihenkilötyö

HR- ja esihenkilötyön ammattiopintoja tarkasteltaessa huomaa, että kurssien määrä on vähentynyt yhdellä; ennen niitä oli kymmenen, nyt yhdeksän.

Vanhassa opetussuunnitelmassa oleva esihenkilötyön lähtökohdat -kurssi on sisällytetty nyt enemmänkin perusopintoihin kurssilla HR ja esihenkilötyö. Uusi toteutus ”hyvinvoiva työyhteisö” koostuu nyt vanhan opetussuunnitelman työyhteisötaidot ja työlainsäädännön soveltaminen -kurssin työyhteisötaito-osuudesta sekä työhyvinvointi, työsuojelu ja työturvallisuus -kurssin työhyvinvointiosuudesta.

Työyhteisötaidot ja työlainsäädännön soveltaminen -kurssin lainsäädäntöosuus on muutettu uudessa opetussuunnitelmassa työelämän sääntely -toteutukseksi. Lisäksi kyseisellä toteutuksella käsitellään myös työhyvinvointi, työsuojelu ja työturvallisuus -kurssin työsuojelu ja työturvallisuus asioita.

Vastuullinen ja eettinen esihenkilö -kurssi on täysin uusi toteutus. Myös ”minä esihenkilönä” on uusi kokonaisuus.

Palkkahallinto, kolmen opintopisteen toteutus, on muuttunut palkkahallinto käytännössä, viiden opintopisteen toteutukseksi. Muutos kuulostaa hyvältä, sillä uudella kurssilla ehditään keskittyä käytännön palkanlaskennan lisäksi enemmän myös palkanlaskentaan liittyviin viranomaisilmoituksiin, henkilöstön palkitsemisen eri keinoihin ja näiden verokohteluun sekä vertailemaan työehtosopimusten palkanlaskentaan vaikuttavia säädöksiä.

Esihenkilötyön klinikka on nyt HR- ja esihenkilötyön klinikka. Tämä on mielestäni hyvä uudistus, koska vanhassa opetussuunnitelmassa opetus painotti melko vähän HR:ää ja sen roolia. Uusi toteutus sisältää käytännön esihenkilötilanteiden lisäksi siis myös käytännön HR-tilanteiden harjoittelua.

Johtamisen / esihenkilötyön mittaaminen, järjestelmät ja työkalut -kurssi on muuttunut digitaalisuus, järjestelmät ja tekoäly johtamisessa -kurssiksi. Sisällöt ovat pysyneet suurin piirtein samana.

Themes of the Leadership -kurssi on muuntautunut Leading Multicultural Organizations -kurssiksi. Uudessa toteutuksessa keskitytään kulttuuriin liittyviin asioihin työyhteisössä ja niiden johtamiseen. Vanhassa toteutuksessa käsiteltiin johtajuuden teemoja, kuten itsensä johtamista, erilaisia johtamistyylejä ja monimuotoisuutta työyhteisössä. Leading Multicultural Organizations -toteutus kuulostaa hieman vanhan opetussuunnitelman mukaiselta Intercultural Communication Skills -kurssilta.

Molempien opetussuunnitelmien johtamisen trendit ja tulevaisuus -kurssit ovat sisällöiltään samankaltaiset.

Uudesta opetussuunnitelmasta on harmillisesti tippunut kokonaan pois projektijohtamisen lähtökohdat sekä projektijohtamisen syventävät. Toivottavasti projektijohtamiseen liittyviä asioita käsitellään jonkin muun kurssin yhteydessä.

HR- ja esihenkilötyön ammattiopinnot ennen ja nyt

 

Myynti ja markkinointi

Ensimmäisenä huomiona tein myynnin ja markkinoinnin suuntautumisesta sen, että ennen englanninkielisiä kursseja oli kaksi (International Brand Strategy sekä International Selling and Marketing) ja nyt vain yksi (The Role of Marketing and Sales in Internationalization).

Päällisin puolin entisen ja nykyisen opetussuunnitelman kurssit kuulostavat hyvin samankaltaisilta. Vastuullinen brändi ja markkinointiviestintä sekä luovat työkalut sosiaalisessa mediassa kuulostavat tuoreilta ja nykyaikaisilta toteutuksilta. Myynnin ja myyntitiimin johtaminen -kurssin uudessa toteutuksessa ”myynnin johtaminen” henkilöstöjohtaminen on jäänyt taka-alalle. Strateginen markkinointi -kurssi on poistunut kokonaan, mutta sen oppeja on sisällytetty todennäköisesti muille kursseille.

Taloushallinto

Taloushallinnon suuntautumisessa lähes kaikille vanhan opetussuunnitelman mukaisille kursseille löytyy vastaava kurssi uudesta opetussuunnitelmasta. Poikkeuksia on ainoastaan yksi; vanhan opetussuunnitelman kurssi ”toiminnanohjaus liiketoiminnan johtamisen tukena” on muuttunut investointien suunnittelu ja rahoituksien hankinta -kurssiksi.

Myös kurssien nimiä on muutettu, esimerkiksi finanssi- ja reaalisijoittaminen on muuttunut sijoitustoiminnan perusteiksi, ja kurssilla käsitelläänkin nyt sijoittamista enemmän perusasioista lähtien. Myös yrityksen kirjanpito ja verotus -kurssi on vaihtanut nimeä tilinpäätöksen laadinnaksi.

Suuntautumisen ainut englanninkielinen kurssi ”Financial Communication” on poistunut uudesta opetussuunnitelmasta kokonaan.

Mikä on muuttunut?

  • Ammattiopintojen määrä on laskenut 48:a opintopisteestä 45:een opintopisteeseen.

 

Muut ammattiopinnot ja vapaasti valittavat opinnot

Vanhassa opetussuunnitelmassa piti valita muita ammattiopintoja yhteensä 10 opintopistettä. Ideana oli, että ne valitaan lähtökohtaisesti liiketalouden muiden suuntautumisten kursseista Tampereen ammattikorkeakoulun tarjonnasta. Uudistuksen myötä muiden ammattiopintojen nimi on muuttunut valinnaisiksi ammattiopinnoiksi, ja niitä on suoritettava yhteensä 30 opintopistettä. Uutta on myös se, että nyt valinnaisiin ammattiopintoihin voi sisällyttää kursseja vapaammin. Valinnaisten ammattiopintojen opintokokonaisuuteen voi valita omia ammattiopintojaan tukevia muita ammattiopintoja esimerkiksi TAMKin yhteisestä tarjonnasta tai toisista korkeakouluista. Tähän voidaan myös liittää opiskelijavaihdossa tehtyjä opintoja, opiskelijaprojekteja tai opinnollistaa työssä hankittua ammattiopintoja tukevaa korkeakoulutasoista osaamista. Valinnaisten ammattiopintojen määrä kuulostaa aika suurelta, mutta nyt opiskelijalle ei tule paineita muun muassa siitä, mahtuuko hän muiden suuntautumisten kursseille TAMKissa.

Vapaasti valittavat opinnot ovat pysyneet ennallaan, niitä valitaan yhteensä 15:n opintopisteen verran.

Uudessa opetussuunnitelmassa näkyy vapaasti valittavien opintojen alla tulevaisuuden taitopaketti opiskelua ja työelämää varten. Näistä on ilmeisesti valittava 10 opintopistettä, eli ne sisällytetään todennäköisesti valinnaisiin ammattiopintoihin. Kursseista opintojen ohjaus on pakollinen, ja muut kurssit saa valita seuraavista yhden opintopisteen vaihtoehdoista; startti TAMK-opintoihin, itsensä johtaminen, asiantuntijan henkilöbrändäys, asiantuntijasta yrittäjäksi, liikunta ja hyvinvointi, opiskelutaidot, digityökalut, urasuunnittelu sekä tekoäly opinnoissa.

 

Muut huomiot

Harjoittelun määrä ja opinnäytetyöprosessi ovat pysyneet samana. Harjoittelun raportointiin on tullut muutoksia, kuten alkuraportin poistuminen kokonaan.

Ammatillisen valmennuksen/opintojen ohjauksen määrä on vähentynyt tai sitä on sisällytetty muille kursseille. Aiemmassa opetussuunnitelmassa sitä oli 10 opintopistettä kolmen ja puolen vuoden aikana.

 

Pääset tutustumaan uuteen opetussuunnitelmaan lisää täältä: https://tamk-study-guide.tuni.fi/167/fi/37/49598

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *