Liiketaloutta tullaan opiskelemaan monenlaisista lähtökohdista, osa opiskelijoista tulee suoraan toisen asteen opinnoista ja toisilla taas on jo pitkä työura takanaan – onneksi tutkinto soveltuu monenlaisen taustan omaaville. Suhtautuminen työntekoon voi olla opiskelijoilla erilainen, mutta monipuolisten työmahdollisuuksien myötä useat työllistyvät opintojen ollessa vielä kesken. Tutkinnossa etua on se, että nämä työelämäkokemukset voi parhaimmillaan yhdistää pakollisiin harjoitteluihin.
Varmasti valtaosa opiskelijoista työskentelee vähintään kesäisin lisätienestien ja työkokemuksen toivossa. Kesätöissä ja -harjoitteluissa saa arvokasta työelämäkokemusta ja yleensä kesä on myös koulutehtävistä vapaa. Kesä on siis opiskelijalle otollista aikaa työskennellä. Monet haluavat kuitenkin laajentaa tätä työntekoa koulun oheen esimerkiksi osa-aikaisena, ja monelle tätä myös tuloksesta vaikuttuneet työnantajat tarjoavat.
Loppuvaiheen opiskelijoilla on usein mahdollisuus työskennellä myös kokoaikaisesti. Työelämään täysin siirtyminen alkaa kolkutella ovella, ja monelle urakehitys ja töihin panostaminen saattaa tuntua tärkeämmältä kuin opintojen loppuun saattaminen. Tämä kuitenkin saattaa johtaa opintojen jäämiseen taka-alalle ja niin sanotusti roikkumaan jopa vuosien ajaksi. Nykylainsäädäntö toki kannustaa valmistumaan kohtuullisessa ajassa esimerkiksi opintolainahyvitysten myötä.
Vaikka opiskelua ja suorittamattomia opintopisteitä olisi enää vähän, opinnot kannattaa yrittää suorittaa jämptisti ja suunnitelmien mukaisesti. Esimerkiksi opinnäytetyön ohjaajan kanssa keskustella työn sovittamisesta yhteen töiden kanssa, ja suunnitella myös aikataulut sen mukaisesti. Kun opinnot on saatettu kunnialla loppuun, on paljon mukavampi keskittyä täysillä työelämään tutkintotodistus kainalossa.
Kommentit