Vinkit verkostoitumiseen – näin jäät muiden mieleen

verkostoituminen

Verkostoituminen on nykyään tärkeämpää kuin koskaan. Hyvät kontaktit voivat avata uusia ovia työelämässä. Vaikka verkostoitumista suositellaan, ei anneta konkreettisia vinkkejä siihen, miten verkostoitumista tulisi toteuttaa käytännössä ja miten rakennetaan kestäviä ammatillisia suhteita?

Aikaisemmin julkaistussa blogitekstissä Pauli Arola käsitteli sitä, kuinka suuri merkitys verkostoitumisella on työelämässä. Hän rohkaisee kaikkia olemaan avoimia verkostoitumiselle, koska se voi avata ovia työnhakuprosessissa. (Arola 2024.)

Olen samaa mieltä kuin Arola. Verkostoitumista kannattaa harjoittaa ja siitä voi olla hyötyä. Verkostoituminen on tullut tärkeäksi osaksi työuran edistämistä ja lähes jokainen yritysmaailmassa työskentelevä ihminen hyödyntää verkostoitumista. Verkostoitumisen aloitus voi olla hankalaa ja siksi olen kerännyt konkreettisia vinkkejä omista kokemuksistani, joilla pääset alkuun!

 

Linkedin profiili kuntoon

Ennen kaikkea sinut täytyy löytää jostakin sosiaalisen median alustalta, jotta sinun kanssasi voit verkostoitua. Työelämässä Linkedin on tähän paras kanava, koska käytännössä se on rakennettu verkostoitumisen ympärille. Linkedin profiilissa suosittelen kiinnittämään huomiota seuraaviin asioihin:

  1. Selkeä ja siisti profiilikuva, jonka tausta on neutraali ja se on rajattu kasvokuvaksi
  2. Mielenkiintoinen banneri, joka kuvaa omaa elämää jollakin tavalla
  3. Kuvaus eli ”about” laatikko, johon on kirjoitettu mielenkiintoisella tavalla omista vahvuuksista, mielenkiinnonkohteista ja saavutuksista

Linkedinissä kannattaa panostaa myös aktiivisuuteen. Mikäli omasta elämästä ei löydy mitään mielenkiintoista julkaistavaa, kannattaa olla aktiivinen muiden ihmisten julkaisujen kommenttikentissä. Omien vahvuuksien esiin tuominen sekä yleiseen keskusteluun osallistuminen voi avata yllättäviä ovia työelämässä.

 

Osallistu tapahtumiin

Ole aktiivinen sosiaalisen median lisäksi myös oikeassa elämässä. Tapahtumat ovat erinomainen paikka tavata samasta aiheesta kiinnostuneita henkilöitä. Niissä on helpompi myös aloittaa keskusteluja uusien tuttavuuksien kanssa, koska he ovat luultavasti tapahtumassa samasta syystä kuin sinäkin ­– verkostoitumassa. Mikäli tapahtuman aihe on sinulle uusi niin kannattaa lähestyä tapahtuman puhujia. He ovat todennäköisesti alan asiantuntijoita ja kertovat aiheesta mielellään. Tässä lista tapahtumista ja verkkosivuista, joista voi löytyä mielenkiintoisia tapahtumia.

  1. Tampereen korkeakouluyhteisön järjestämät tapahtumat, jotka löytyvät tuni tapahtumakalenterista
  2. Tampereella järjestettävät ilmaiset yritystapahtumat, kuten Imagine the Metaverse
  3. Mikäli startup maailma kiinnostaa, tsekkaa Platform6 tapahtumat

Ole aktiivinen ja aloita keskustelu yksinkertaisella kysymyksellä

Kun kohtaat uusia ihmisiä esimerkiksi tapahtumassa, paras tapa jäädä mieleen on tekemällä keskustelunaloitus mielenkiintoisella kysymyksellä. Tätä varten kannattaa olla muutama kysymys mietittynä etukäteen, jotka toimivat eri tilanteisiin. Ihmisiä yleisesti kiinnostaa kertoa omasta urastaan, opiskeluajoistaan tai nykyisestä työstään. Tapahtumassa keskustelunaloitus on hieman helpompaa, koska voi kysyä suoraan jotain tapahtuman aiheeseen liittyvää. Itse tykkään kysyä esimerkiksi tällaisen kysymyksen: ”Olen opiskelija ja minua kiinnostaa x ala, mitä itse olet aikoinaan opiskellut ja miten päädyit nykyiseen työhösi?”.

Kun olet kysynyt kysymyksesi, osoita aitoa mielenkiintoa kuuntelemalla ja kysymällä tarkentavia kysymyksiä. Vastapuolelta voi oppia paljon ja rikas keskustelu jää myös vastapuolen mieleen. Yritä kuitenkin pysyä tilanteessa rentona äläkä painosta liikaa, koska yleensä vastapuoli huomaa, jos olet selkeästi halukas saamaan häneltä jotain. Parhaimmat keskustelut ovat vuorovaikutteisia, ja joissa molemmat oppivat jotain uutta toisesta. Mikäli olet tapahtumassa etsimässä työmahdollisuuksia ja keskustelu sujuu hyvin, älä pelkää kertoa, että etsit töitä. Joskus rehellisyys kantaa pitkälle ja voi avata uusia ovia.

Ylläpidä suhteita

Verkostoitumistilaisuuden jälkeen on tärkeää palata Linkkariin. Siellä kaikki verkostot luodaan. Työelämässä on normaalia, että tapahtuman jälkeen kilahtaa Linkedin profiiliin useampi Connection pyyntö. Kannattaa myös tehdä itse samoin. Jo lyhyen juttelutuokion on hyvä verkostoitua Linkkarissa ja jatkaa tutustumista siellä esimerkiksi kommentoimalla tai reagoimalla vastapuolen julkaisuihin. Linkkarissa panostetaan verkostojen ylläpitoon ja sitä tehdään olemalla aktiivisia.

 

Tulokset eivät näy heti

Miksi siis kannattaa verkostoitua? Oman kokemukseni mukaan verkostoituminen on pitkän ajan prosessi ja tulokset eivät näy heti, vaikka niin haluaisi. Verkostojen laajentaminen tapahtuu jatkuvasti, myös silloin kun sitä ei tee tietoisesti. Uudet tuttavuudet ja kohtaamiset voivat kantaa hedelmää vasta myöhemmin. Siksi kannustan kaikkia verkostoitumaan. Kohtaamiset uusien ihmisten kanssa ovat aina mielenkiintoisia ja niistä voi oppia jotain vaikka ei heti saisikaan työtarjousta. Koskaan ei voi tietää, mitä tulevaisuudessa tapahtuu ja siksi jokaista kohtaamista kannattaa arvostaa ja kohdella niin kuin se olisi tärkein kohtaaminen ikinä.

 

Kuva: Pexels

Lue myös Pauli Arolan blogiteksti:

Arola, P. 2024. Verkostoitumisen merkitys liike-elämässä. TAMK Liiketalouden blogi.

https://blogs.tuni.fi/tamk-liiketalous/kurssit/verkostoitumisen-merkitys-liike-elamassa/

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *