Valintakokeet järjestetään tänä keväänä täysin diginä. Kaksiosaisessa valintakoeprosessissa kaikilla on tasapuolinen mahdollisuus osallistua kokeen ensimmäisen vaiheeseen, mutta toiseen vaiheeseen kutsutaan vain ne hakijat, joiden ensimmäisen kokeen avulla saavutettu pistemäärä täyttää minimipistemäärän kriteerin. Liiketalouden ja tietojenkäsittelyn alalla alin hyväksytty kokonaispistemäärä on 4,5 pistettä.
Kaikille koulutusaloille hakeville yhteiset osiot ovat:
- Päätöksentekotaidot
- Opetuskieli (suomi tai ruotsi)
- Englannin kieli
Tämän lisäksi liiketalouden linjalle hakevien tulee suorittaa Matemaattiset taidot- osio. Matemaattisia taitoja testaavassa osiossa ei saa käyttää laskinta. Osion sisältöä on kuvattu ammattikorkeakouluun.fi sivustolla oheisella tavalla:
Suoritat kyseisen osion tehtävät, jos haet tekniikan alan, liiketalouden ja tietojenkäsittelyn alan, luonnonvara-alan, matkailu-, ravitsemis- ja talousalan, merenkulun alan tai sosiaali-, terveys-, liikunta- ja kauneudenhoitoalan hakukohteeseen. Osio on kaikille edellä mainituille aloille sisällöltään sama. Tässä osiossa arvioidaan valmiuksiasi ratkaista perus- ja prosenttilaskuja, ensimmäisen asteen yhtälöitä, yksikkömuunnoksia, matemaattis-loogista päättelykykyä vaativia tehtäviä sekä kykyäsi tulkita taulukoita ja kuvioita. Osion maksimipistemäärä on 20 pistettä.
Haastattelen hakijaa, joka hakee tänä vuonna ensimmäistä kertaa opiskelemaan liiketaloutta Tampereen ammattikorkeakouluun. Maisa on ollut jo pidemmän aikaa työelämässä, joten viimeisistä opiskeluista on kulunut jo vähän pidempi aika. Nyt hän on kuitenkin päättänyt hakea kouluun ja kouluttautua lisää.
Minkä osion koet itsellesi kaikkein haastavimmaksi?
Itselleni kaikista vaikein osio on varmasti matematiikka. Opinnoista on pidempi aika, joten vaatii paljon pänttäämistä ja kertaamista, jotta helpompienkin aihealueiden asiat muistuvat taas mieleen. Saatu ohjeistus on ollut kyllä hyvä ja olen luottanut siihen, että siinä kerrotut aihealueet tulevat kokeeseen. Olen kerrannut muun muassa prosenttilaskuja, yhtälöitä, yksikkömuunnoksia ja muita tavallisempia laskuja. Kokeessa ei saa kuitenkaan käyttää laskinta.
Miksi haet opiskelemaan liiketaloutta?
Haluan hakea opiskelemaan liiketaloutta, sillä kaupallinen ala kiinnostaa minua. Se eroaa hyvin paljon siitä, mitä olen aikaisemmin opiskellut tai tehnyt työkseni, mutta liiketaloutta olisi mielestäni kiinnostavaa opiskella ja ala työllistää ilmeisesti ihan hyvin. Haen TAMKiin opiskelemaan, sillä asun Tampereella ja olen kuullut koulusta paljon hyvää. TAMK on arvostettu koulu.
Tiedätkö mihin voit opinnoissasi erikoistua?
En tiedä kaikkia linjoja, mutta itseäni kiinnostaa eritoten markkinointi. Tiedän että talouspuolen tradenomeja on paljon, kansainvälisiä opintoja voi varmasti suorittaa sekä varmaankin myyntipuolen linja on olemassa. Olen luova ja kekseliäs, niin ajattelin että markkinointi voisi sopia persoonalleni ja kiinnostuksen kohteisiini tosi hyvin. Haluaisin sosiaalisen työn, joten on tärkeää että työnkuva ja opiskelut vastaavat myös sitä toivetta.
Verkossa eri kanavissa on ollut paljon puhetta tämän vuoden pääsykokeista. Verkkokoe toteutetaan nyt täysin omissa oloissa, sen voi tehdä vaikka kotisohvalta käsin. Tärkeintä on kuitenkin valmistautua hyvin sekä tehdä koe rauhassa ja itsenäisesti. Kokeen toiseen vaiheeseen pääsevät vain ne hakijat, jotka ovat saaneet tarpeeksi pisteitä ensimmäisestä osiosta. Vilpistä kiinni jääneet, eli ne hakijat, jotka eivät ole tehneet koetta itsenäisesti ja esimerkiksi käyttäneet apuvälineitä, hylätään.
Lopuksi olen kerännyt muutamia linkkejä, joiden takaa löytyy apuja pääsykokeisiin valmistautumiseen. Netistä löytyy paljon hyödyllisiä sivustoja ja opetusvideoita, joiden avulla voit päästä hyvin kärryille eri aiheista.
Tässä muutamia:
Pääsykokeesta yleisesti:
https://www.youtube.com/watch?v=BtnFNJedsGA
Päätöksentekotaidot:
https://www.youtube.com/watch?v=Dv91k6s0T4o
Matematiikka:
https://www.youtube.com/watch?v=y4VivM73coo
https://sites.google.com/view/math-fi/home
Englanti:
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/12/15/treenaa-englantia-rakenne-ja-sanasto
Kommentit