Opiskelijan silmin – mitä opiskeleminen korkeakoulussa vaatii?

Opiskelut ovat jo olleet tovin käynnissä, joten useat juuri aloittaneet opiskelijat ovat voineet jo saada ”opiskelurytmistä” kiinni. Halusin tästä huolimatta käyttää mahdollisuuden omien vinkkien antamiseen aloittaneille tai aloittaville opiskelijoille. Omakohtaisten näkemysteni kautta toivon, että joku saa vähän osviittaa siitä, mitä opiskeleminen korkeakoulussa vaatii.

Siirrytään heti aiheeseen. Haluan kertoa teille lukijoille omasta korkeakouluajastani liiketalouden opiskelijana siten, että nostan esille asioita, jotka olen mielestäni oppinut ja omaksunut tässä viimeisten kahden ja puolen vuoden aikana eli sinä aikana, jona olen voinut kutsua itseäni korkeakouluopiskelijaksi. Jos lukijoiksi on jostain syystä eksynyt, vaikkapa uusia, juuri aloittaneita opiskelijoita tai muuten opiskelijaelämästä tai liiketaloudesta kiinnostuneita lukijoita, niin toivon, että vinkkini todellakin auttavat omaksumaan ja käsittämään, että millaista on olla korkeakouluopiskelija ja miten opiskelija-arjesta saa mahdollisimman paljon irti. Lähdetäänpä etenemään:

 

  1. Ensimmäinen vuosi – vedenjakaja opinnoillesi

Kun muistelen ensimmäistä opiskeluvuottani, jolloin pandemiaa tai erilaisia rajoituksia ei ollut näköpiirissä, niin mieleeni pompahtaa varsinkin sen sisältämä iso työmäärä ja sen aiheuttama stressi, joka on vain onneksi muisto enää. Kyseisenä vuotena keskitytään laaja-alaisesti liiketalouden perusopintoihin, jotta saadaan tarvittavat pohjatiedot ja -taidot tuleville opiskeluvuosille. Välillä ainakin minusta tuntui, kun käynnissä oli useampi ryhmätyö ja yksilötyö samanaikaisesti, että mitenköhän tästä selvitään ja onkohan minusta ylipäätään liiketalouden opiskelijaksi. Stressin määrä kasvoi työmäärän ohessa, joten oli oikeastaan selvää, että se vaikutti myös mielialaani. Kuitenkin kuukausien vieriessä eteenpäin, minulle tuli selväksi, että kaikki tämä työmäärä ja stressi, jota kyseinen vuosi aiheutti, auttoi minua suuntamaan opintojani sinne päin, jonne halusinkin.

Joten älä masennu, jos esimerkiksi liiketalouden ala ei heti tunnukaan oikealta sinulle. Kun vihdoin pääset valitsemaan erikoistumisesi, huomaat, että kaikesta mitä opit, olikin hyötyä. Tätä on vaikeaa sisäistää siinä hetkessä, kun luet vaikkapa johonkin sellaiseen tenttiin, mikä ei oikeasti voisi vähempää kiinnostaa. Jatko on helpompi, kun alusta vain selviää kunnialla. Tämä voi ehkä hieman kuulostaa siltä, että ensimmäinen vuosi on vain opiskelua ja tentteihin pänttäämistä. Näin ei kuitenkaan ole – siinä ohessa saa myös pidettyä hauskaa.

 

  1. Muista nauttia ja tehdä asioita – opiskeluaikaa et saa takaisin

Vaikka korkeakouluopiskelu vaatiikin syvällisempää perehtymistä asioihin ja oikeasti säännöllistä sekä pitkäjänteistä opiskelua, niin hauskanpitoa ei saa missään nimessä unohtaa. Kukaan ei jaksa jatkuvasti lukea ja perehtyä asioihin. Vastapainoksi onkin hyvä käydä erilaisissa opiskelijatapahtumissa ja osallistua erilaisiin aktiviteetteihin, joita opiskelijayhteisö tarjoaa. Verkostoituminen eli uusiin ihmisiin tutustuminen ja uusien suhteiden luominen on osa onnistunutta ja positiivista korkeakouluajan opiskelukokemusta. Korkeakouluopiskelu tarjoaa nimenomaan poikkeuksellisen mahdollisuuden kokea ja tehdä asioita, joita et ole aikaisemmin päässyt tekemään, ja joita et mahdollisesti tulevaisuudessa pääse enää tekemään. Käytä mahdollisuus hyväksesi, jotta sinua ei kaduta myöhemmin, kun olet valmistumassa tai jo valmistunut.

 

 

 

  1. Organisoi, priorisoi, suunnittele ja toteuta – tie onnistumiseen

Opiskelijaelämän aikana voi tulla vastaan tilanteita, joissa tuntuu siltä kuin aika ei riittäisi kaikkeen. On ryhmätöitä, yksilötöitä, tenttejä, kirjoja luettavana, opiskelun ohessa mahdollisesti töitä, harrastuksia, opiskelijatapahtumia ja ylipäätään kaikkea mahdollista muuta, mitä elämiseen kuuluu. Siksi on tärkeää, että pystyt organisoimaan, priorisoimaan ja suunnittelemaan omaa ajankäyttöäsi sekä tekemisiäsi siten, että kaikki hoituisi ajallaan ja oikein. Joskus voi olla hyvä jättää lähtemättä yökerhoon, jos tentit painavat päälle. Taasen aina ei ole fiksua jäädä vain kotiin opiskelemaan, jos tuntuu siltä, että yksiön seinät alkavat kaatua päälle.

Hyvä keino arjen tasapainottamiseen on, kaikessa yksinkertaisuudessaan, kalenterin pitäminen. Näin pystyt järjestelemään menemisiä ja tulemisia, käyttämään aikaa mahdollisimman hyvin hyväksesi ja huolehtimaan siitä, että kaikki opiskelija-arkesi asiat selkiytyvät ajallaan. Ilman suunnittelua, asiat ja tekemiset voivat kasautua, jolloin stressi voi kasvaa ylitsepääsemättömän suureksi.

Tärkeää on myös se, että nimenomaan pitäydyt suunnitelmissasi. Asennoidu tekemään asiat ajallaan ja huolellisesti, unohtamatta omaa henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Näin saat opiskelija-arjestasi kaiken irti, niin opintojen kuin muidenkin elämän asioiden suhteen.

 

  1. Avoin asenne auttaa kaikkeen – älä katso asioista mustavalkoisesti

Korkeakouluopiskelijana vastaan voi tulla asioita, jotka eivät voisi vähempää kiinnostaa. Tällöin aamulla sängystä nouseminen voi tuntua ylitsepääsemättömän vaikealta. Kuitenkin jokaiseen tällaiseen asiaan on lähtökohtaisesti otettava sellainen asenne, jolla näistä asioista selviää kunnialla, hyötyjä unohtamatta.

Tuon esille henkilökohtaisen esimerkin, jossa minulla ainakin oli vaikeuksia aluksi nähdä hyötyjä ja katsoa asiaa avoimesti: ensimmäinen esiintymistaidon -kurssini. Kyseisellä kurssilla jouduin epämukavuusalueelleni eli esiintymään ja puhumaan itsestäni muiden puolituntemattomien ihmisten edessä. Vaikka sosiaaliset tilanteet eivät minua koskaan olevat jännittäneet, niin silti jännitys valtasi mieleni. Omaksuin kuitenkin asenteen, että pakko tästäkin on olla hyötyä, jos tämä liiketalouden ensimmäisen vuoden opintoihin on mukaanluettu.

Kun omaksuin itselleni mielestäni sellaisen asenteen, jossa pyrin näkemään nimenomaan ne hyödyt, joita saan em. kurssilta, niin yllätyksekseni huomasin, että tästähän tuli helpompaa. Lopputuloksena saavutin paremman arvosanan kurssilta kuin olin ajatellutkaan ja huomasin myös, että esiintymisestä muiden edessä tuli rennompaa ja rutinoituneempaa. Suurin oppi siis oli, että asennoituminen avoimesti, tuottaa parhaimman mahdollisen lopputuloksen.

Haluan kiittää lukijoitani ja toivon, että joku sai esille nostamistani kohdista mahdollisia vinkkejä tulevaan tai ylipäätään jotain ammennettua arjen avuksi. Seuraavaan kertaan ja blogiin!

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *