Olet varmasti lukenut uutisista tai huomannut omassa arjessasi inflaation, korkojen nousun ja energian kallistumisen. Kaikki nämä asiat puhuttavat kovasti tällä hetkellä ja saattaa mietityttää mihin maailma on menossa. On hyvä tarkastella myös omaa taloutta ja miten mahdolliset hintojen nousut vaikuttavat omaan talouteen.
On hyvä tiedostaa suunnilleen mihin rahaa kuukausitasolla palaa ja tuleeko rahaa säästettyä vai ei. Tärkeää olisi luoda itselleen taloudellista turvaa esimerkiksi kuukausittain säästämällä hieman palkasta sivuun tai sitten vaikka sijoittamalla tietyn summan joka kuukausi. Monesti puhutaan, että hyvä tilanne on kun tilillä olisi säästössä muutaman kuukauden palkka, jotta ahdinko ei pääse heti yllättämään.
Moni opiskelija ei välttämättä vielä ole ottanut kontolleen asuntolainaa, mutta sen sijaan opintolainaa monella varmasti on. Tähän asti opintolaina on ollut kuluiltaan melkein ilmaista lainaa, mutta tilanne muuttuu kun korontarkistuspäivä osuu kohdalle. Kun korot nousevat, vaikuttaa se yhtälailla myös opintolainaan. Kannattaa siis ainakin tarkistaa koska oman lainan korontarkistuspäivä on ja tarkastella että mitä se laina nyt sitten tuleekaan maksamaan jatkossa.
Säästää voi kuitenkin myös monilla muilla tavoilla kuin vain laittamalla rahaa säästöön. Kannattaa hyödyntää täysin arkisia asioita, joilla voit pienentää omia menojasi ja esimerkiksi säästää sähkölaskussa. Pitkällä aikavälillä säästät pitkän pennin, kun kiinnität hieman huomiota omiin valintoihin. Vältä sähkölaitteiden turhaa käyttöä, muista sammutella valoja, hyödynnä esimerkiksi kynttilöitä pimenevissä illoissa. Inflaation myötä myös esimerkiksi ruokakaupassa kannattaa olla hereillä. Ilta-alennuksilla näkyy normaalia enemmän porukkaa, joten todelliset tarjoushaukat pärjäävät tässä pelissä.
Mikäli oman talouden hallinta huolettaa, löytyy netistä paljon vinkkejä ja ohjeistusta. Tarvittaessa voit kääntyä myös oman pankin puoleen, ja voit yhdessä asiantuntijan kanssa katsoa että kaikki on kunnossa. Rahahuolien kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Seuraavassa postauksessa kerronkin, miten voit helposti luoda budjetin ja mitä hyötyä siitä on!
Kommentit