Black Friday - mielipiteitä jakava ostospäivä

Black Friday lähestyy ja sähköposti pursuaa erilaisia mainosviestejä, kuulostaako tutulta? Black Friday kannustaa kuluttamaan ja reilun tuntuisista alennuksista on helppo hullaantua. Onko Black Fridayna shoppailu kuitenkaan kannattavaa ja miten välttyä heräteostosten tekemiseltä?

Black Friday – tai suomalaisittain musta perjantai on alun perin Yhdysvalloista Suomeen rantautunut ostospäivä, jolloin lähes kaikki kaupat tarjoavat erilaisia alennuksia. Päivää vietetään kiitospäivän jälkeisenä perjantaina, joka on tänä vuonna 24.11. Todellisuudessa tarjoukset alkavat monesti jo ennen itse Black Fridayta, usein viimeistään saman viikon maanantaina.

Black Friday voi tarjota opiskelijalle hyvän mahdollisuuden hankkia tarvitsemansa tuote edullisemmin tai tehdä esimerkiksi joululahjaostoksia pienellä budjetilla. Oikein suunniteltuna alennusmyynneistä voi saada hyödyn irti.

Black Fridayn varjopuolet

Vaikka äkkiseltään suuret alennukset kuulostavat ainoastaan kuluttajan kannalta loistavalta idealta ja otolliselta tilaisuudelta, liittyy Black Fridayhin myös varjopuolia. Black Fridayn tienoilla on epäilty joillakin kaupoilla olevan keinotekoista hintojen nostamista. Tarjoukseen tulevan tuotteen normaalihintaa on siis nostettu, jolloin alennus vaikuttaa suuremmalta. Ylen artikkelin mukaan tänä vuonna kuluttajansuojalakiin on tullut muutos, joka ehkäisee juuri tämän kaltaista hintojen nostamista ennen alennusmyyntejä. Uuden lain mukaan alehinnan yhteydessä pitäisi näkyä tuotteen alin hinta 30 päivän aikana. Black Friday -tarjouksia selatessa kannattaa kuitenkin edelleen pitää silmänsä auki ja tehdä vertailua eri kauppojen välillä. Jos etsii alennuksesta jotakin tiettyä tuotetta, kannattaa tuotteen hintaa ruveta seuraamaan jo ajoissa ennen Black Fridayta.

Välty heräteostoksilta

Black Fridayna on helppo sortua heräteostoksiin. Halvat hinnat kannustavat ostamaan ja helposti tarjoukseen tulee tartuttua, vaikka tuotetta ei varsinaisesti olisi tarvinnutkaan. Turhien ostoksien tekemistä on mahdollista välttää suunnittelemalla shoppailureissua etukäteen.

  • Pohdi, voisitko ostaa tuotteen myös normaalihinnalla? Tuotetta ei kannata ostaa, jos ainut syy sen hankkimiselle on alennus
  • Suunnittele etukäteen mitä tarvitset, äläkä osta muuta
  • Mieti, onko tuotteelle todellista tarvetta. Omistatko jo valmiiksi jotain samankaltaista? Onko tuotteelle käyttöä vielä pidemmänkin ajan kuluttua?
  • Päätä ostosreissun budjetti etukäteen

 

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *