Viestinnän tutkinnon hyödyt vaihdossa

Vaihtolukukauteen kuuluu sekä haasteita että mahdollisuuksia. Viestinnän tutkinnosta on paljon hyötyä vaihtokokemuksen aikana: se auttaa suunnistamaan uusien tilanteiden viidakossa ja punomaan uusien suhteiden verkostoja.

Moi! Kevätlukukausi on kuukautta vaille kasassa ja vapunviettokin on alkanut. Tai siis niin Suomessa. Itse olen vaihdossa Ruotsissa Linköpingissä, ja täällä aikataulut toimivat hieman erilailla, kuten viestintäkin. Ja voi että, viestijänä on mielenkiintoista olla vaihdossa. Vuorovaikutustilanteiden analyysi on JATKUVAA. Yksi juttu on tullut päivän selväksi: viestinnän tutkinto on erittäin hyödyllinen vaihdossa.

Kulttuurienvälisen viestinnän tärkein työkalu on kielitaito. Ilman yhteistä kieltä vuorovaikutus luonnollisesti takkuaa ja suhteiden syventäminen on mahdotonta. Onneksi täällä Ruotsissa osataan englantia mainiosti. Tai onneksi minä osaan hyvää ruotsia ja haluan puhua sitä mahdollisimman paljon. Olen kohdannut vain kolme henkilöä, joiden kanssa sekä englannin että ruotsin puhuminen on ollut haastavaa. Myös saksan taidoista on ollut hyötyä, sillä moni vaihtari tulee saksankielisestä maasta. Viestinnän mukauttamisen taidot ja kielitaitojen tuoma syvällinen kulttuuriymmärrys ovat varmasti auttaneet minua saamaan nykyisen ihanan ystäväpiirini 🙂

Ystäväni Emma ja Lize Hollannista <3

Täällä rakastetaan ryhmätöitä! Ryhmätyötaidot ovat tärkeitä kaikissa konteksteissa, mutta niiden merkitys korostuu jos kyseessä on useasti monikulttuurisia ryhmiä. Ryhmädynamiikat ovat mielenkiintoisia, kun esimerkiksi konfliktin välttelyssä on suuria eroja ryhmäläisten kesken. Lisäksi joissain maissa ryhmätyöt ovat harvinaisia opinnoissa ja siksi joillakin voi olla vaikeuksia orientoitua ryhmätyöskentelyyn. Ryhmäjohtajan roolin merkitys kasvaa. Ollessani johtaja, olen kokenut mm. päätöksenteon funktionaalisen teorian ja kasvojen neuvottelun teorian hyödyllisiksi kaikkien ryhmäläisten osallistamisessa ja konfliktien hallinnassa.

Myös opit teknologiavälitteisestä viestinnästä ja mediasta ovat päässeet käyttöön. Olin somelähettiläänä rakkaan Reettorit ry:n ja Linköpingin yliopiston (LiU) vaihtareiden Instagram-tileillä. Lisäksi projektikurssilla koitamme ratkaista erään yrityksen ongelman, ja meidän ratkaisumme on uusi viestintäsuunnitelma (arvaa, kenen idea :D). Digimarkkinoinnin, viestinnän analysoinnin ja ulkoisen viestinnän taitoni ovat kehittyneet huomattavasti näissä tehtävissä! Koska ihmiset tietävät, että opiskelen viestintää, minun on pitänyt omaksua viestinnän tulevan asiantuntijan ja ”hyvän” viestijän roolit, ja pohtia, miten ilmaisen näitä rooleja. Välillä se on ollut jopa ahdistavaa ja huijarisyndrooma on kukoistanut. Tärkeintä on muistaa, että kukaan ei ole seppä syntyessään, ja tällaiset tilanteet ovat arvokasta harjoitusta.

Olin mukana Reettorit ry:n somevaihtokampanjassa, ”Reettorit vaihdossa”.

Uskallan väittää, että viestinnän opiskelijat ovat yksiä etuoikeutetumpia opiskelijoita. Tietojemme ja taitojemme ansiosta pystymme sopeutumaan mihin tahansa viestintätilanteeseen ja kehittämään muiden viestintätaitoja. Osaamme myös luoda syvällisiä suhteita ja ohjata viestintätilanteita haluttuun suuntaan. Olemme loistavia markkinoijia ja tiedonvälittäjiä, joten pääsemme usein edustamaan tärkeitä tahoja. Kaikki nämä seikat tuovat lisäarvoa vaihtokokemukseen ja helpottavat sitä.

Ihanaa kevättä ja railakkaita vappuviikkoja Suomeen!

Hejdå,

Ida

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *