Oppimisympäristön kehittämishankkeen varhaisessa vaiheessa kysyimme opiskelijoiltamme muun muassa siitä, millainen on heidän mielestään hyvä oppimisympäristö. Saimme paljon kirjallisia vastauksia, joissa toistuivat esimerkiksi sanat ”viihtyisä”, ”mukava”, ”rento” yms. Nämä sanat eivät vielä konkretisoineet kovin hyvin sitä, mitä esimerkiksi ”viihtyisä” itse kullekin tarkoittaa. Jonkun mielestä se voi tarkoittaa lämpimiä sävyjä, luonnonmateriaaleja ja boheemia rentoilunurkkausta –toiselle vaaleita sävyjä, tarkkaa järjestystä ja minimalistista muotoilua.
Näillä taustatiedoilla päätettiin, että opiskelijoille järjestettävässä työpajassa olisi hyvä saada sanat ja ideat visuaalisesti esiin. Työmuodoksi valikoitui eräänlaisen planssin koostaminen.
Planssi sanana on arkipäivää kaikille suunnittelutyötä tekeville kuten arkkitehdeille, sisustussuunnittelijoille ja teollisille muotoilijoille. Planssi voidaan käsittää kuvallis-kirjallisena julisteena, jossa tehty työ tai suunnitelma on esitelty. Planssi sisältää aihealueesta riippuen havainne- tai tunnelmakuvia, tietoa materiaaleista ja väreistä, otsikon sekä muutamia tarkentavia tekstejä. Plansseja käytetään omien ideoiden visuaaliseen esittelyyn esimerkiksi yhteistyökumppaneille tai muille tiimin jäsenille.
Työpajapäivänä opiskelijat koostivat pienryhmissä planssejaan Word tai Powerpoint -dokumenttiin. Ohjeena oli tehdä suunnitellun tilan ilmettä ja tunnelmaa kuvaava kooste, josta ilmenee tilan tyyli, värimaailma, valaistus, äänimaisema, materiaalit ja kalusteet sekä erilaiset toiminnot ja käyttötarkoitukset.
Teksti: Virve Viita
Kuvat: https://www.piqsels.com/
Kommentit