Taukoliikunta virkistää mieltä ja kehoa

Nainen venyttelee läppärillä työskentelyn lomassa.

Valo-Valmennusyhdistyksen kokemusten mukaan taukoliikunnan avulla keskittymiskyky on parantunut ja mieli virkistynyt. Lataa itsellesi runsaasti vinkkejä sisältävä perustaitojen oppimista tukeva taukoliikuntavihko (CC BY-SA).

Oppija Ikä Kaikki –hankkeessa on yhtenä osana testattu perustaitojen oppimista liikunnallisten menetelmien avulla. Tutkimusten mukaan liikunnan oletetaan vaikuttavan monipuolisesti myös aikuisten oppimiseen. Oppija Ikä Kaikki –hankkeessa taustaoletuksena on suorien oppimistulosvaikutusten lisäksi liikunnan vaikutukset aivojen rakenteeseen, motoriseen kehitykseen, vuorovaikutukseen ja itsetuntoon, joilla on suora vaikutus oppimiseen.

Taukoliikuntavihko on luotu motoristen taitojen harjoitteluun, tauottamaan työskentelyä, virkistämään aivoja ja tehostamaan uuden oppimista. Taukoliikuntavihon käyttäjät saavat samalla myös lukuharjoitusta hauskalla tavalla.

Harjoituksista saaman palautteen perusteella taukoliikunta on mukavasti katkaissut pitkää päivää ja virkistänyt mieltä. Usein myös jumissa olevat paikat ovat auenneet ja veri lähtenyt kiertämään paremmin. Kuntouttavan työtoiminnan asiakkaat ovat jaksaneet keskittyä paremmin loppupäivään taukoliikunnan ansiosta. Harjoituksien testaajat ovat kokeneet taukoliikunnan hyödyllisenä ja omaan arkeen mukaan otettavana osana.

Lue linkistä tai lataa tästä itsellesi Taukoliikuntaopas (CC BY-SA) (PDF, 58 sivua), jonka voit halutessasi tulostaa.

Lisätty 16.5.2022: Tutustu myös uuteen oppaaseen, josta opit perustaitojen oppimista liikunnallisesti.

Hanne Honkoliini
Valo-Valmennusyhdistys ry
Sosiaalialan ohjaaja ja liikuntaneuvoja

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *