Kaksi erinomaista verkkotyökalua: Adobe Spark ja Padlet

Ruudunkaappauskuva Padlet-muistitaulusta.

VALO-valmennus ry valitsi verkkotyöpajansa teemaksi Padlet ja Adobe Spark ohjaajan työssä. Molemmat sovellukset kuuluvat digityökalujen parhaimmistoon ja molempien peruskäyttö on kaikille maksutonta.

Adobe Sparkin sovelluksista iloa sisällöntuottajille

Sparkin kolmella sovelluksella on helppo luoda verkkosisältöjä, kun ominaisuuksia on tarjolla vain kohtuullinen määrä ja pohjana voi käyttää sovellusten valmiita malleja. Spark Videolla voi tehdä  videoita (max 12 min) lyhyistä videoklipeistä, omista tai sovelluksen kautta löytyvistä kuvista ja ikoneista. Mukaan saa myös tekstiä ja taustalle oman puheen tai musiikkia.

Spark Pagella voi  luoda digijulkaisuja, esimerkiksi uutiskirjeitä, ohjevihkoja, portfolion tai matkaraportteja. Spark Post-sovelluksessa yhdistetään tekstiä, kuvia ja grafiikkaa ja mukaan saa myös pientä animointia. Postilla voi tehdä kuvia someen tai omiin materiaaleihin kuten dioihin. Itse tykkään myös infograafeista.

Julkaisin vajaa vuosi sitten bloggauksen Adobe Spark – luo oppimateriaaleja tai laita oppijat töihin. Sieltä löydät esimerkkejä, tallenteen ja päivittyvät ohjediat. (Ks. myös päivittyvät Spark-ohjeet; linkki lisätty 3.1.2022.) Pyrin siihen, etten joka kerta jaa uutta versiota ohjedioista, koska tällöin minulla olisi monista teemoista kymmeniä tai jopa satoja versioita verkossa. Sen sijaan olen koonnut tällaiset ajoittain päivittyvät diat omalle koulutusdiojen sivulle. Sieltä löydät aina uusimman version ja tiedon päivitysajankohdasta. Diojen perässä on myös linkkejä mm. blogijulkaisuihin.

Padlet – digitaalinen muistitaulu

Padlet on digitaalinen muistitaulusovellus, jonka viesteihin voi lisätä mm. linkkejä, kuvia, videoita ja liitteitä sekä kirjoittaa, piirtää tai äänittää. Sen voi helposti jakaa haluamalleen joukolle joko katsottavaksi tai muokattavaksi. Padletia käytetään paljon ryhmien yhteisenä työskentelyalustana, mutta sitä voi käyttää myös kuratoinnin työkaluna, kuten itse olen tehnyt esimerkiksi tässä oppimispelien koonnissa. Koska nyt vietetään digiturvaviikkoa, nostin alkuun viisi teemaan liittyvää peliä.

Tutustu Padlet-ohjeisiin ja esimerkkeihin. Ensimmäisestä sarakkeesta löydät ohjeet kirjautumiseen ja toisesta sarakkeesta löydät mm. ohjevideon ja päivittyvät diat. Kolmannessa sarakkeessa on Padlet-muistitauluja, jotta voit ilman kirjautumista niitä kokeilla ja tutustua eri formaatteihin eli siihen, mitä vaihtoehtoja on viestien asetteluun. Neljänteen sarakkeeseen olen koonnut bloggauksia ja esimerkkejä sovelluksen käytöstä.

Matleena Laakso
TAMK, Pedagogiset ratkaisut

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *