Kansainvälinen vaihto Portugalissa 2023

Auringonlasku Faro beachilla.
Auringonlasku Faro beachilla

Kolmannen vuoden röntgenhoitajaopiskelijat Inga ja Heli kertovat kuulumisiaan kansainvälisestä vaihdosta Portugalista.

Saudações de Portugal / Terveisiä Portugalista!

Loppu häämöttää!

18.3.2023

Ohhoh! Johan vierähti 2,5 kuukautta ihan huomaamatta. Elämä Portugalissa on ollut edelleen antoisaa ja olemme tässä reilun kuukauden aikana oppineet valtavasti Portugalista ja heidän kulttuuristaan uutta. Klinikan harjoittelumme tuli reilu viikko sitten päätökseen ja tuntui haikealta jättää se paikka taaksemme. Reilu kaksi kuukautta oli sopiva aika klinikalla sisäistääkseen työn sisällön. Viimeisinä viikkoina emme juurikaan enää oppineet mitään uutta. Nyt olemme olleet pian viikon Faron julkisella sairaalalla työharjoittelussa. Halusimme päästä myös näkemään kunnallisen puolen ja olemme täällä yhteensä 2 viikkoa. Sairaalasta löytyy 2 natiiviröntgenlaitetta, 2 ct:tä, 1 magneetti, mammografialaite, ultraääni, angiografia sekä leikkaussalit, missä röntgenhoitajat työskentelevät C-kaaren parissa. Pääsimme heti 3. päivänä leikkaussaliin mukaan näkemään Ckaarella työskentelyä. Seuraamme meidän ohjaajamme työvuoroja eli meidänkin työvuoromme ajoittuu 3-vuoron mukaan myös viikonloppuihin ja öihin. Huomenna meillä on luvassa ensimmäinen yövuoro sairaalalla, ohjeeksi saimme ottaa tyynyn ja viltin mukaan.

 

opiskelijat työvaatteissa valmiina leikkausaliharjoitteluunaussalissa
Ensimmäinen työpäivä leikkaussalissa

Jottei tärkein unohtuisi olemme ottaneet vapaa-ajasta kaiken ilon irti. Olemme matkustaneet paljon ympäri Portugalia ja kävimme myös Espanjan puolella Sevillassa. Sevillaan täältä Farosta pääsee helposti suoralla bussilinjalla alle 3 tunnissa. Olemme vierailleet Portugalin pääkaupungissa Lissabonissa, mystisessä Sintrassa, Algarven rannikolla eri kaupungeissa sekä viime viikonloppuna kävimme Portugalin saaressa Madeiralla. Madeiran luonto oli uskomattoman kaunista ja ilmasto oli lämmin, aurinkoinen ja trooppinen. Nyt on aika nauttia vielä viimeisistä viikoista täällä.

Pena-palatsi Sintrassa
Miasemakuva Madeiralta
Madeiran luontoa
Loulén karnevaalit 21.2.2023
Sevillan katedraalin näkymät

06.02.2023

Kuukausi elämää takana Farossa ja aika on mennyt todella nopeasti. Arkena päivät kuluvat työharjoittelussa ja illat koulutehtävien parissa. Työmäärä työharjoittelun lisäksi koulutehtävien suhteen on yllättänyt meidät ja vapaa-aikaa jää yllättävän vähän muuhun. Viikonloppuisin yritämme saada ilon irti vapaa-ajasta, mutta usein joudumme silti jonain päivänä tekemään myös opinnäytetyötä.

Portugalin lippu

Klinikalla olemme oppineet paljon portugalilaista ammattisanastoa, koska englannin kieltä ei juurikaan täällä käytetä missään. Onneksemme sentään konsoleiden ohjelmistot ovat englannin kielellä. Olemme oppineet paljon konsolityöskentelystä, koska esimerkiksi ct:llä assistentit hoitavat potilaan ohjaamisen ja röntgenhoitaja suorittaa vain kuvauksen ja tarvittaessa antaa varjoaineen laskimoon. Työtahti klinikalla on huomattavasti kiireisempi mitä Suomessa olemme tottuneet näkemään. Ajanvaraus aikoja mammografiassa on 5 min välein, natiiviröntgenissä 10min välein, magneetilla 15-30min välein ja ct:llä 10 min välein, joten töitä on tullut tehtyä. Olemme saaneet myös kanyloida potilaita magneetilla.

 

Varjoaineinjektori
Varjoaine-injektori käyttövalmiina. Samaa injektoria käytetään sekä magneetilla, että ct:llä.

 

Magneettikuvauslaite
Klinikan 1,5 teslan magneettikuvauslaite.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vapaa-ajalla olemme shoppailleet, olleet rannalla ja kierrelleet nähtävyyksiä. Muut Erasmus-opiskelijat saapuivat vasta viime viikolla ja emme ole päässeet heitä vielä tapaamaan, sillä asumme ja työskentelemme eri suunnassa kuin yliopisto, jossa kaikki muut vaihto-opiskelijat ovat. Olemme viihtyneet hyvin täällä auringon alla. Parasta on, jos bongaat flamingoja aamulenkin yhteydessä. Monesti tulee myös pysähdyttyä kahvilla, koska täällä on kahviloissa valtavasti erilaisia paikallisia leivoksia hyvin halpaan hintaan.

Leivoksia ja kahvia
Paikallisia leivoksia
Flamingoja ruokailemassa
Flamingot ruokailemassa. Näitä harvoin näkee tähän aikaan vuodesta, mutta meillä on käynyt tuuri.
Santa Casa da Misericórdia de Faro
Santa Casa da Misericórdia de Faro kirkko.

 

Terveisin,

Heli ja Inga

 

17.01.2023

Olemme kolmannen vuoden röntgenhoitajaopiskelijoita ja teemme harjoittelijavaihtoa Portugalissa Faron kaupungissa. Olemme nyt toista viikkoa Portugalissa ja työharjoittelupaikkanamme toimii yksityinen kuvantamisklinikka. Kyseisellä klinikalla tulemme suorittamaan 10 viikkoa harjoittelua ja loput kaksi viikkoa suoritamme Faron kunnallisessa sairaalassa.

Harjoittelupaikkamme Clinica de Ressonancia Magnetica do Algarve
Harjoittelupaikkamme Clinica de Ressonancia Magnetica do Algarve

 

Saavuimme Faroon sunnuntaina ja aloitimme harjoittelun heti maanantaina klinikalla. Heti ensimmäisestä päivästä lähtien olemme päässeet kunnolla työn makuun ja klinikkamme yhteyshenkilö Roberton kanssa sovimme tulevat työvuorot ja saimme esittää myös toiveita niiden suhteen. Onneksemme klinikan henkilökunta osoittautui heti ystävälliseksi, sillä saimme sovittua että teemme 9h työpäivät maanantaista torstaihin ja näin ollen saamme perjantaista sunnuntaihin olla vapaalla. Päivät ovat pitkiä ja raskaita, mutta ainakin vielä ne ovat sopineet meille hyvin. Työpäivämme alkaa kello 9 ja loppuu kello 18.

Klinikka on suhteellisen pieni, mutta hyvin kiireinen kuvantamisen yksikkö. Se on tullut heti selväksi, että portugalilaiset ovat kovia tekemään töitä ja taukoja ei juurikaan pidetä paitsi ruokatauosta ei tingitä. Klinikalta löytyy yksi magneettilaite, 2 CT-laitetta, 2 natiiviröntgenlaitetta, luuntiheysmittaus, mammografia, optg-laite, kefalo sekä ultraääni. Tämän 1,5 viikon aikana olemme päässeet työskentelemään näissä kaikissa modaliteeteissä paitsi ultraäänessä avustaminen ei täällä kuulu röntgenhoitajan työnkuvaan vaan sen hoitaa koulutetut assistentin. Kyseiset assistentit hoitavat myös kokonaan potilaan asettelun CT:llä eli röntgenhoitaja puuttuu vain tarvittaessa potilaan asetteluun CT:llä.

 

Klinikan mammografialaite
Klinikan mammografialaite

Röntgenhoitajan työnkuva ja röntgenosaston toiminta eroaa Suomeen verrattuna. Laitteet ovat vanhempia ja kaikki informaatio on paperilla, sähköistä potilastietojärjestelmää ei ole. Myöskään natiiviröntgen ei ole suora digitaalinen vaan se toimii viivakoodillisten kasettien avulla.

Ensivaikutelmalta portugalilaiset ovat ystävällisiä, mutta varautuneita ulkomaalaisia kohtaan. Henkilökunta on ollut hyvin mielissään siitä, kun olemme yrittäneet harjoitella portugalin alkeita ja he mielellään opettavat meille joka päivä uusia sanoja.

Faro on kaunis pieni satamakaupunki. Näin turistikauden ulkopuolella täällä on hyvin rauhallista. Aamut ja illat ovat hiukan viileitä, mutta päivät ovat lämpimiä heti kun aurinko paistaa.

Vapaa-aikaa olemme viettäneet vasta yhden vapaa viikonlopun ja suuntasimme heti lauantaina läheiselle rannalle, koska sää oli aurinkoinen. Lisäksi olemme tutustuneet kävellen Faron kaupunkiin ja kävimme myös Municipal museum of Farossa. Se on entinen nunnaluostari.

 

Terveisin,

Inga ja Heli

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *